Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bakhanālijas cēliens. Sestdienas vakarā Lucavsalā – Sema Smita piedauzīgi ekstravagantais šovs

Es neesmu šeit, lai draudzētos! Sestdien, 15. jūlijā, uz festivāla Positivus galvenās skatuves uzstāsies britu dziedātājs Sems Smits un savā šovā metīs krāšņu izaicinājumu puritāņiem un homofobiem

Ja nodarīsiet pāri Semam, jums būs darīšana ar mani! – jūnijā izdotajā dziesmā Vulgar, kas ierakstīta duetā ar Semu Smitu, skarbā tonī brīdina popikona Madonna. Ar Madonnu labāk nejokot. Abas zvaigznes ļoti satuvinājās pēc tam, kad Madonna februārī pieteica Sema Smita un Kimas Petrasas uzstāšanos ar hitu Unholy ASV Skaņu ierakstu akadēmijas balvas Grammy pasniegšanas ceremonijā Losandželosā. Tajā vakarā Unholy ieguva Grammy kategorijā Labākais grupas vai dueta popmūzikas izpildījums.

Radošo provokāciju princese Kima Petrasa ir ievērojama starpdzimumu persona, savukārt Sems Smits sevi identificē kā nebināru personu un kvīru ("Es jūtos tikpat lielā mērā sieviete kā vīrietis") un attiecībā uz sevi lūdz izmantot vietniekvārdu "viņi", to šajā rakstā arī ievērosim. Savā ceturtajā albumā Gloria (2023) un jaunākajā koncertturnejā Sems pievēršas identitātes un pašizpausmes brīvības tēmai. Pēdējos gados viņiem ir izdevies atbrīvoties no daudzām važām un ignorēt apkārtējo aizspriedumus, un to mākslinieks aicina darīt arī pārējiem. Savu piedauzīgi ekstravaganto šovu, ko ieraudzīsim vēlā sestdienas, 15. jūlija, vakarā Lucavsalā, Sems dēvē par geju kabarē. Tiem, kas sirgst ar homofobiju, labāk būs novērst skatienu no festivāla Positivus galvenās skatuves.

Balss ar asariņu

Sema Smita karjeras sākums bija nedaudz citāds, mazāk nerātns. Nav gluži tā, ka viņi būtu slēpušies kādā skapī, taču publika viņus iemīlēja kā smeldzīgu, melodisku balāžu izpildītāju un viesmākslinieku elektroniskās mūzikas producentu ierakstos. Par vientulību un salauztu sirdi toreiz vēl pavisam jaunais skumjais trubadūrs Sems Smits dziedāja tikpat saviļņojoši kā viena no viņu mūzām un līdzgaitniecēm Adele. Semam ir fascinējošs, atmiņā paliekošs tembrs – viņiem ir elastīga, izteiksmīga balss ar asariņu, tajā ir sadzirdama it kā stikla lausku skaņa. Viņu balss vibrācijas nedaudz līdzinās avangarda popmūzikas klasiķei Anohni, kas agrāk bija pazīstama kā Entonijs Hegertijs (Antony and the Johnsons; tagad – Anohni and the Johnsons).

Sems Smits guva milzīgus panākumus pasaulē ar savu debijas albumu In the Lonely Hour (2014), kas viņiem atnesa četras balvas Grammy prestižās kategorijās – Labākais jaunais mākslinieks, Labākais popmūzikas albums, Gada dziesma un Gada ieraksts (abās pēdējās par Stay With Me (Darkchild Version)). Debijas albumā ir arī dziesmas Money on My Mind, I’m Not the Only One un Lay Me Down.

Pēc pirmā albuma panākumiem Sems saņēma piedāvājumu, par kādu citi mūziķi sapņo visu mūžu (un tā arī nesagaida), – ierakstīt dziesmu Džeimsa Bonda filmai. Balāde Writing’s on the Wall skan režisora Sema Mendesa uzņemtajā drāmā Spektrs/Spectre (2015), tā ne vien kļuva par globālu hitu, bet arī tika apbalvota ar Zelta globusu un Oskaru. Sems ir pilntiesīgs šo godalgu saņēmējs, jo ir kompozīcijas līdzautors. Par Sema otrā albuma The Thrill of It All (2017) hitu kļuva skaista dziesma Too Good at Goodbyes, kura skanēs arī koncertā Rīgā. Viņu trešais albums Love Goes (2020) ir ieturēts deju mūzikas stilā.

Šogad iznākušais albums Gloria ir Sema Smita manifests, kura mērķis ir veicināt plašākas sabiedrības izpratni par LGBTQIA+ kopienu. Savu misiju dziedātājs pilda enerģiski un autentiski – kvīru tematiku viņi ienes masu kultūrā, jo Sems Smits nav nišas mākslinieks, bet meinstrīma parādība, un mūzikas industrija ar to rēķinās. Jau minētais hits Unholy, kas ir šova kroņa numurs, ir stāsts par vīrieti, kurš, atstājot mājās sievu un bērnus, dodas uz geju klubu.

Ķermeņa lepnums

Savā programmā 31 gadu vecais londonietis Sems Smits neaizmirst par balādēm, taču viņiem pašiem vislielāko prieku sagādā koncerta bakhanālijas cēliens, kurā mākslinieks dejo striptīzu, skanot Donnas Sameres diskogrāvējam I Feel Love, un pēc tam efektīgi atkailinās, tādējādi vairojot bodīpozitīvismu. Brīdinājums īpaši jūtīgām un viegli aizvainojamām dvēselēm – Sems Smits uz skatuves būs redzams korsetē, ādas šortos, tīkliņzeķbiksēs, stringos un bargā kunga/bargās kundzes zābakos. Protams, laikapstākļi var ieviest korekcijas zvaigznes garderobē, bet, cerams, ka Sems Smits neuzskatīs savu grezno Valentino vakarkleitu – tādā var ierasties pat prezidenta inaugurācijas pasākumā un kļūt par balles karalieni! – par nepiemērotu mūsu festivāla demokrātiskajai videi.

Recenzenti ziņo, ka vakara varoņa atkailināšanās ir spēcīgs žests, ar kuru Sems Smits demonstrē lepnumu par savu ķermeni, kas savulaik ir bijis viņu vienaudžu apsmiekla un ņirgāšanās objekts. Nekur citur pasaulē publiku tas nešokē – turnejas Gloria koncerts ir iestudēts kā dinamiska, uzjautrinoša mūzikas teātra izrāde trijos cēlienos (Mīlestība, Skaistums un Sekss) ar burleskas un kiča elementiem.

Šovā ir iekļauta arī viena no labākajām jaunā albuma dziesmām – diskohits I’m Not Here to Make Friends. Tajā Sems atklāti informē, ka meklē vienas nakts sakarus uz deju grīdas: "Es neesmu šeit, lai draudzētos! Man ir vajadzīgs mīlnieks!" Viņu balsī ir jūtama nesamākslota mīlēšanās kāre, ilgas, nedaudz izmisuma, tomēr vairāk pārliecības, ka visi erotiskie sapņi reiz piepildās. Sems Smits provocē un izklaidē, atbrīvojas pats un atbrīvo citus. Daudzus arī kaitina, bet neaizmirsīsim, ka viņu pusē ir gan Madonna, gan Džeimss Bonds.

Informācija: samsmithworld.com, positivusfestival.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja