Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Balvu Zelta Mikrofons par mūža ieguldījumu pasniegs Pita Andersona ģimenei

15. martā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves tradicionāli tiks pasniegta Zelta Mikrofona balva par mūža ieguldījumu. Šogad apbalvojums tiks pasniegts Pita Andersona ģimenei, jo diemžēl rokenrola karaļa dzīves gājums pēc smagas slimības noslēdzās 2016. gada 20. janvārī, nesagaidot Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas ceremoniju.

Lēmums par 2015. gada balvas piešķiršanu Latvijas rokenrola leģendai Pitam Andersonam tika pieņemts 2015. gada 2. oktobrī Latvijas mūzikas producentu apvienības LaMPA kopsapulcē. Izziņot to bija plānots, kā ierasts, mēnesi pirms balvas pasniegšanas.

Staigājošā tradicionālās amerikāņu mūzikas enciklopēdija un daudzu goda nosaukumu īpašnieks Pits Andersons ir latviešu populārās mūzikas leģenda. Par viņa dzīves jēgu kļuva rokenrols, kura dzīvinošās skaņas dzima pagājušā gadsimta 50. gadu vidū. Andersons bija viens no pirmajiem, kas pa radio un skaņuplatēs noklausītās dziesmas uzdrīkstējās atskaņot Latvijā. 

1944. gada 22. martā dzimušais Pits, īstajā vārdā Alfrēds Pēteris Andersons, mācījās angļu valodu un klavierspēli un 50. gados burtiski saslima ar rokenrolu, kura dzīvinošās skaņas kļuva par viņa dzīves jēgu. 1959. gadā, mācīdamies Rīgas Elektromehāniskajā tehnikumā, jaunietis piebiedrojās tehnikuma pašdarbības mūzikas grupai kā pianists. Dažus gadus vēlāk Pits iesaistījās Valērija Seifudinova jeb Seiska dibinātajai rokenrola grupai The Revengers, kur bija ideju ģenerētājs, mūzikas un angļu valodas eksperts – palīdzēja ar dziesmu tekstu atšifrēšanu no ierakstiem, pa reizei pievienojās grupai un piesēdās pie klavierēm. 1964. gadā Pits Andersons izveidoja sastāvu The Melody Makers, kurā pats dziedāja un spēlēja ritma ģitāru. Pēc MM izjukšanas Andersons pārcēlās uz Tallinu, kur ātri apguva igauņu valodu un muzicēja grupā Optimistid (1966-67). Atgriezies Rīgā, Pits ar Seiski nodibināja grupu Natural Product (1968-71), pēc tās izjukšanas sekoja radoša krīze. Andersonu kā disidentu regulāri izsauca uz nopratināšanām Valsts drošības komitejā, kontrolēja viņa saraksti un draugu loku. 

1982. gadā Pits pievienojās blūza veterāna Jāņa Vanadziņa ansamblim Arhīvs, kur drīz kļuva par līderi un aktīvi propagandēja rokenrolu Latvijā un kaimiņzemēs. Sākot ar 80. gadu nogali, kopā ar Arhīvu Andersons apceļoja lielākos Rietumeiropas rokenrola festivālus. Viņa repertuāru veidoja rokenrola un rokabilī klasika, tostarp nepelnīti aizmirstas vai pilnīgi nepazīstamas dziesmas, kurām Pits Andersons prata iedvest jaunu dzīvi.

Pēc Arhīva darbības beigām mūziķis 1996. gadā izveidoja grupu Pete Anderson & The Rhythm Kings, kam seko Pete Anderson Band (1999). 2004. gadā tapa projekts American Dreams, ar ko mūziķis regulāri koncertēja mūzikas klubos, starptautiskos kantrī festivālos. Visu mūžu lielākoties dziedājis rokenrola, rokabilī, kantrī un hillbilī standartus, Pits sāka komponēt pats un par vienu pirmajām dziesmām kļuva veltījums sievai Annai - Baby I’m Crazy ‘Bout You

2009. gadā Nešvilā, ASV notiekošajā ikgadējā starptautiskajā mūzikas konkursā Just Plain Folks Music Awards Pita Andersona albums Brass-A-Billy ieguva 1. vietu rokabilī albumu kategorijā. Togad Pits kopā ar Annu izveidoja jaunu grupu Pete Anderson & The Swamp Shakers, dzīvesbiedri sarīkojuši arī vairākus rokenrola festivālus Latvijā. 

Rokenrola fanātiķis Pits Andersons, kurš šim žanram ziedojis visu savu mūziķa mūžu, bija vairāku goda nosaukumu laureāts, Pasaules Rokenrola asociācijas un Zviedrijas Rokenrola kluba goda biedrs, viņa vārds ierakstīts Rokabilī Slavas zālē. Jau pērn, oktobrī, Latvijas Mūzikas producentu apvienība (LaMPA) nolēma Andersonam piešķirt speciālbalvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā, tādējādi atzīmējot arī viņa 70. jubileju. 

Balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tiks pasniegta Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons koncertceremonijā, 15. martā. Krāšņajai balvu pasniegšanas ceremonijai no Latvijas Nacionālās operas varēs sekot kanālā LNT, kā arī Izklaides kanāla 2 un portālos Skaties.lv un tvplay.lv tiešraidē.

Mūzikas ierakstu gada balvu Zelta Mikrofons organizē Latvijas skaņu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība (LaMPA) sadarbībā ar Latvijas izpildītāju un producentu apvienību (LaIPA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja