Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brīdis Pētera Vaska dabas katedrālē

LNSO sāk sezonu ar Pētera Vaska jaundarba pirmatskaņojumu

Svinot Latvijas valsts simtgadi ar Pētera Vaska Obojas koncerta pasaules pirmatskaņojumu, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) atklās jauno sezonu. Šis notikums Lielajā ģildē 5. oktobrī plkst. 19 līdz ar LNSO viesošanos nākamajā vakarā Liepājā, koncertzālē Lielais dzintars, būs īpašs, jo P. Vaska darbu pirmatskaņojumi Latvijā ir liels retums. Solists būs Albrehts Meijers, Berlīnes filharmoniķu pirmā oboja. Pie diriģenta pults – LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Programmā ir vēl viens P. Vaska darbs – 2002. gadā komponētā Musica appassionata – un romantisma lielmeistara Antona Bruknera grandiozā Sestā simfonija. P. Vasku un A. Pogu varēs sastapt Pirmskoncerta sarunu pasākumā Dabas katedrāle un simfoniskais dievnams Lielās ģildes Minsteres zālē 5. oktobrī plkst. 18.18.

"Pētera Vaska jaundarbu pasaules pirmatskaņojumi Latvijā notiek daudz retāk nekā uz lielajām pasaules skatuvēm," Andris Poga uzsver gaidāmā koncerta nozīmību, priecādamies, ka tajā piedalīsies viens no labākajiem obojistiem pasaulē – solists un kamermūziķis Albrehts Meijers, kura daudzajiem apbalvojumiem nule piepulcējusies Opus Klassik balva. Berlīnes filharmoniķu oboju grupas līderis viņš ir jau kopš 1992. gada. P. Vaska obojas koncertu viņš nesīs tālāk savā solo repertuārā.

Pēteris Vasks atklāj, ka jaundarbs ir kā vienas dienas ritējums trīs daļās: rīta pastorāle, svētku skats un vakara pastorāle. "Sākums kā dabas atmoda, pēc tam dziesmas un dejas valstība, un noslēgumā dabas aizmigšana, bet ar nojausmu par to sarkano švīku, kas pamalē rīt atkal apliecinās jaunas dienas atnākšanu. Šis ir gaišs, vitāls skaņdarbs. Tiecos ielikt tajā savu priekšstatu un sajūtu par dabas neizsmeļamo dzīvīgumu un manas tautas nezūdošo vitalitāti. Jā, varbūt trešajā daļā ieskanas kāda dramatiskāka stīga, taču pēc tam atkal ir gaisma un miers," teic komponists. Pirmatskaņojums iespējams ar Latvijas valsts simtgades programmas atbalstu.

Lūgts raksturot LNSO sezonu kopumā, Andris Poga teic, ka to nosacīti var sadalīt divos virzienos: "Pirmkārt, tie būs daudzi notikumi, kuri saistīti ar Latvijas simtgadi, tajā skaitā LNSO Eiropas koncertturneja oktobrī, pirmoreiz uzstājoties Parīzes filharmonijā. Otrs – dažādi muzikāli pārsteigumi sezonas regulārajos notikumos, no kuriem vēlos izcelt LNSO atgriešanos operas žanrā (pēc daudzu gadu pārtraukuma 1. martā būs Vāgnera operas Tristans un Izolde 2. cēliena koncertuzvedums ar izcilu starptautisku Vāgnera dziedātāju ansambli), kā arī jaunu koncertciklu Meistari un Meistardarbi, kur ikreiz skanēs tikai viena komponista – Mocarta, Bēthovena vai Šostakoviča – skaņdarbi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja