Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Emocionāli un pārlaicīgi vēstījumi. Koncertu izlase Lieldienu laikam

Lielā piektdiena ir Kristus nāves diena un vienlaikus arī cilvēces grēku izpirkšanas diena, kad esam aicināti apstāties un ieklausīties sevī, apzināties mūžības jautājumus un aizlūgt par mieru pasaulē. Iesakām šai tēmai veltītu koncertu izlasi – emocionālus un pārlaicīgus vēstījumus.

Laiks mirguļo. Mūžīgā gaisma

Latvijas Radio koris, kamerorķestris Sinfonietta Rīga, ērģelnieks Aigars Reinis un diriģents Sigvards Kļava Lielās piektdienas koncertā Rīgas Domā 29. martā plkst. 19 atskaņos Fēliksa Mendelszona kora kantātes, franču komponistu Paskāla Dusapēna un Marsela Diprē mūziku, kā arī Lietuvā dzīvojošā latviešu komponista Mārtiņa Viļuma šedevru Le temps scintille (Laiks mirguļo). Šis skaņas fenomena un muzikālās laiktelpas meistara darbs ar Pola Valerī un Rainera Marijas Rilkes dzejas rindām ir, iespējams, poētiskākais nāves apcerējums latviešu mūzikā. To pirmatskaņoja Latvijas Radio kora grupa. Skaņdarbs Le temps scintille 2005. gadā pirmoreiz Latvijas mūzikas vēsturē ieguva pirmo vietu prestižajā UNESCO starptautiskajā jaundarbu ierakstu skatē Rostrum.

Fēlikss Medelszons kora darbos ar emocionālu līdzsvarotību un gara cēlumu vēsta par Kristus ciešanu laiku un ticības jautājumiem, dāvājot mums paļāvības un gaismas spēku. Izvērstās soprāna un baritona solo partijas dziedās Latvijas Radio kora mākslinieki Nora Kalniņa un Vitālijs Stankevičs. Mūsdienu franču komponista Paskāla Dusapēna rokrakstu raksturo mikrotonalitāte, spriedze un enerģija. Viņa kordarbs Umbrae Mortis ir kā neliels rekviēms. Savukārt Marsela Diprē ērģeļcikls Le Chemin de la Croix (Ciešanu ceļa pieturas) radies, tā autoram sākotnēji improvizējot uz ērģelēm starp Pola Klodela tāda paša nosaukuma poēmas lasījumiem.

Orķestra Rīga Lielās piektdienas koncertā, ko Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 29. martā plkst. 19 diriģēs Valdis Butāns, skanēs šī gada jubilāra Riharda Dubras mūzika pūtēju orķestrim Adagio appassionato, kas sacerēta 2012. gadā pēc American Wind Symphony Orchestra pasūtījuma, un komponista oriģinālmūzika saksofonu kvartetam Lux aeterna, kas tapusi 2005. gadā un veltīta Rīgas Saksofonu kvartetam (piedalās koncertā). Pirmo reizi Latvijā izskanēs emocionāli un garīgi spriegais Deivida Maslanka Koncerts saksofonu kvartetam un pūtēju orķestrim.

 

Pergolezi, Bahs, gregorika un džezs

Dzintaru koncertzālē Lielajā piektdienā 29. martā plkst. 18 skanēs itāļu baroks – Džovanni Batistas Pergolezi slavenais opuss Stabat mater un Frančesko Durantes Otrais koncerts stīgām sol minorā. Muzicēs lieliskā baroka mūzikas interprete, soprāns Ilze Grēvele-Skaraine, mecosoprāns Ieva Parša, Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā, kā arī instrumentālais ansamblis – Marta Spārniņa, Raimonds Melderis (vijoles), Pēteris Trasuns, (alts), Ēriks Kiršfelds (čells), Ieva Saliete (ērģeļpozitīvs) un Oskars Bokanovs (kontrabass).

Džovanni Batistas Pergolezi Stabat mater ir, iespējams, pazīstamākais un visbiežāk atskaņotais Kristus ciešanu stāsta tvērums mūzikā. Pergolezi to sacerējis franciskāņu klosterī netālu no Neapoles kā rekviēmu sev, un tas ir pāragri mirušā komponista pēdējais opuss. Tas bija savam laikam ārkārtīgi novatorisks skaņdarbs, jo līdz tam neviens komponists nebija uzdrošinājies sakrālo saturu mūzikā atklāt tik ekspresīvi un personiski.

Viduslaiku gregorisko dziedājumu un mūsdienu džeza improvizāciju programmā Lieldienu ieskaņā 30. martā plkst. 19 Liepājas Lielajā dzintarā satiksies vokālā grupa Schola Cantorum Riga un daudzpusīgais džeza saksofonists Dāvis Jurka. "Tumsas un gaismas spēku sadursme, Kristus augšāmcelšanās, visas pasaules dzīvība un augšāmcelšanās. Tās ir mūžīgas tēmas, kuras tieši šobrīd ir ļoti svarīgas. Šķiet, ka cilvēkiem šobrīd ir svarīgi nevis zināt par to, bet izdzīvot, sajust dziļāk, izdzīvot kā realitāti un patiesību," koncerta būtību iezīmē Schola Cantorum Riga mākslinieciskais vadītājs Guntars Prānis. Dāvis Jurka šo sadarbību redz kā "iespēju veikt nelielus arheoloģiskus izrakumus un piešķirt gregoriskajiem dziedājumiem mūsdienīgu skatījumu".

Retums Latvijas koncertdzīvē ir Johana Sebastiana Baha Jāņa pasija – vēstījums par Kristus ciešanām, nāvi un augšāmcelšanos barokālā greznumā un dziļā pārdzīvojumā. Šo Baha meistardarbu 30. martā plkst. 15 Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā atskaņos Rīgas kamerkoris Ave Sol un Vidzemes kamerorķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā. Solisti Aija Veismane (soprāns), Sniedze Kaņepe (alts), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), Matīss Pēteris Circenis (baritons), Artūrs Švarcbahs (bass), Nora Kalniņa (soprāns), Kārlis Rūtentāls (tenors). Pie ērģeļpozitīva – Gertruda Jerjomenko.

Pūšaminstrumentu orķestra Rēzekne un Rēzeknes bigbenda Lieldienu koncerts Re, kur muzikanti spēlē otrajās Lieldienās 1. aprīlī plkst. 16 Latgales vēstniecībā GORS būs dubultsvētki, godinot orķestra izveidotāju un galveno diriģentu Sergeju Sergejevu 75 gadu jubilejā. Koncerta pirmajā daļā muzicēs orķestris Rēzekne diriģentu Sergeja Sergejeva un Jāņa Pavlovska vadībā, otrajā daļā – orķestra bigbends ar māksliniecisko vadītāju Lauri Amantovu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja