Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Izdots vēsturisks džeza ieraksts 2R+2B Live at the Tbilisi Jazz Festival 1978

Džeza mūzikas izdevniecība Jersika Records laidusi klajā jaunu Latvijas vēsturisko džeza ierakstu, skaņuplati, kvarteta 2R+2B koncertierakstu Live at the Tbilisi Jazz Festival 1978.

Jaunā skaņuplate turpina Latvijas džeza vēsturisko ierakstu sēriju, pievienojoties 2021. gadā iznākušajai Raimonda Paula trio platei The Lost Latvian Radio Studio Sessions 1965/1966 un pērn klajā nākušajai bundzinieka Eināra Raibā, basista Jura Āķa un pianista Jurija Vihareva platei The Lost Latvian TV Studio Sessions 1967.

Jaunākajā ierakstā varam klausīties leģendāros Latvijas džeza mūziķus - trompetistu Gunāru Rozenbergu, saksofonistu Raimondu Raubiško, basistu Borisu Bannihu un bundzinieku Vladimiru Boldirevu - vienā no saviem spilgtākajiem un iespaidīgākajiem koncertiem, uzstājoties pirmajā Tbilisi džeza festivālā 1978. gada pavasarī.

“Man ir tikai vislabākās atmiņas par pavadīto laiku kvartetā 2R+2B un ļoti cienu savus kolēģus Gunāru, Raimondu un Vladimiru, ar kuriem bija tas gods muzicēt kopā. Starp citu, nosaukumu 2R+2B izdomāja bundzinieks Boldirevs pirms kāda no koncertiem. Mēģinājumu mums tikpat kā nebija, viss notika koncertos,” stāsta basists Boriss Bannihs. Uz jautājumu, kas visspilgtāk palicis atmiņā no Tbilisi džeza festivāla 1978. gadā, Boriss apdomājas un pastāsta par kādu amizantu atgadījumu Tbilisi lidostā drīz pēc ielidošanas. “Kā plates fotoattēlos var redzēt, tad man tajā laikā bija pagari un kupli mati. Drīz pēc ielidošanas Tbilisi lidostā, skaļruņos dzirdēju aicinājumu ierasties lidostas informācijas centrā. Ceļu uz informācijas centru jautāju kādam glauni ģērbtam milicim, kas, ieraugot manu frizūru, tik vien kā spējis vairākas reizes pašūpot galvu un noteikt – “ai, ai ai, ai” – bet ceļu tā arī nav parādījis,” ar smaidu atceras Boriss Bannihs.

“Klausoties Latvijas Radio arhīvā rūpīgi saglabātās lentes ar 2R+2B mūziku, piefiksēju, ka ieraksti ne tikai ļoti labi ierakstīti, bet arī atskaņoti lielā koncertzālē ar erudītu un daudzskaitlīgu publiku. Aizdomājos, kur gan varētu būt ierakstīts šis kvarteta 2R+2B koncerts? Aicināju Borisu Bannihu studijā noklausīties lentes kopā un Borisa pirmā reakcija bija: “Tas ir Tbilisi džeza festivāls!” Tālāk jau ar Tāļa Gžibovska palīdzību sazinājāmies ar festivāla organizētāju Gaijozu Kandelaki, kurš apstiprināja ieraksta autentiskumu,” par jauno plati stāsta izdevniecības Jersika Records vadītājs un producents Mareks Ameriks.

2R + 2B ir viena no nozīmīgākajām un vienlaikus vismazāk pazīstamajām Latvijas džeza grupām. Post-bopa un frī-džeza ietekmētais grupas skanējums bija visnotaļ unikāls un savā ziņā neraksturīgs tā laika Latvijas džeza videi. Vienlaikus tika gūti ievērojami starptautiski panākumi - kvartets ar lieliem panākumiem uzstājās Tbilisi džeza festivālā un savā ziņā kļuva pat leģendārs džeza pazinēju aprindās PSRS. Tajā pašā laikā kvarteta ieskaņojumi nav bijuši publiski pieejami, tā darbība nav pētīta un dokumentāli fiksēta. Tāpēc ir liels prieks, ka beidzot ir daļēji dzēsts šis baltais plankums Latvijas džeza vēsturē, un ir publicēts šī izcilā, leģendārā un oriģinālā džeza sastāva ieskaņojumi, tā dodot iespēju beidzot dzirdēt un novērtēt šo unikālo sastāvu visiem Latvijas džeza cienītājiem,” tā par jauno plati stāsta džeza vēsturnieks, mūziķis un JVLMA Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners.

“Ieraksts 2R+2B Live at the Tbilisi Jazz Festival 1978 gaidīja 46 gadus, lai tiktu izdots skaņuplatē. Uzliekot adatu uz skaņuplates, ir skaidrs, ka daudziem džeza mūziķiem un klausītājiem šis ieraksts varētu kļūt par Latvijas džeza meistarības mērauklu,” plates ievadvārdos raksta mūzikas apskatnieks Mikus Solovejs.

Jauno skaņuplati var iegādāties visos mūzikas veikalos kā arī izdevniecības Jersika Records mājaslapā vai Bandcamp platformā. Albums noklausāms arī populārākajās straumēšanas vietnēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja