Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jauniešu koris Balsis dodas uz Austrāliju

Februārī jauniešu koris Balsis dosies uz Austrāliju, lai koncertiem ieskandinātu Austrālijas latviešu kultūras dienas, kas notiks gada nogalē, informēja kora vadītājs Ints Teterovskis.

Jau 58. reizi 2020. gada nogalē norisināsies Austrālijas latviešu kultūras dienas. Šoreiz tās notiks Sidnejā, kur pulcēsies latvieši no visas pasaules. Kā jau ierasts – skanēs kora dziesmas, būs dejas, teātru izrādes, filmu pirmizrādes un dažādas sporta sacensības. Jau vairākus gadus Latvijas vadošie koru diriģenti mēro tālo ceļu, lai kopā ar Austrālijā mītošajiem tautiešiem kopīgi gatavotos gan kultūras dienām, gan dziesmu svētkiem. 

Jau vairākus gadus Latvijas vadošie koru diriģenti mēro tālo ceļu, lai kopā ar Austrālijā mītošajiem tautiešiem kopīgi gatavotos gan kultūras dienām, gan dziesmu svētkiem. Parasti tās ir intensīvas vairāku dienu meistarklases lielākajos latviešu centros, kur Austrālijas latviešiem ir iespēja apgūt jaunu repertuāru virsdiriģentu vadībā, bet bieži šīs dziedāšanas meistarklases pāraug arī diriģēšanas stundās, kur gan pieredzējuši, gan jauni diriģenti atsvaidzina zināmo un iegūst ikdienas darbā tik nepieciešamo pārliecību un meistarību tālākajam ikdienas darbam. Austrālijā bieži viesojas Ivars Cinkuss, Gints Ceplenieks, Aira Birziņa un Ints Teterovskis.

Februārī Sidnejā, Melburnā un Adelaidē uzstāsies Jauniešu koris Balsis. Ir jau pierasts, ka Austrālijas latviešu kultūras dienas kuplina dziedātāji, dejotāji un aktieri no Latvijas, bet šoreiz nākamo Kultūras dienu koristiem ir lieliska iespēja ne tikai satikties svētkos, bet arī kopīgi tiem gatavoties. Būs vairāku dienu mēģinājumi, kuri vainagosies koncertos: 2. februārī plkst. 14 – Sidnejā; 8. februārī plkst. 15 – Melburnā; 16. februārī – Adelaidē (laiku izziņos laikrakstā Latvietis). Koncertu pirmajā daļā ar solo programmu uzstāsies Balsis, bet otrā daļā skanēs 58. Austrālijas latviešu Kultūras dienu koprepertuāra programma, kur Balsīm pievienosies vietējie kori un dziedātāji.

“Doties uz Austrāliju un satikties ar tur mītošajiem latviešiem vienmēr ir īpašs notikums. Tā ir ļoti spilgta un kolorīta sabiedrība gan radošajā jomā, gan sadzīvē. Dziedātāji ir aizrautīgi, vienmēr alkst uzzināt ko jaunu un ļoti pievērš uzmanību tehniskajām un mākslinieciskajām detaļām. Priecē arī dažādo paaudžu iesaiste, kas mēģinājumu procesu padara īpaši spirgtu. Gribētos pateikt lielu paldies Lilitai Daenke no Adelaides, Sandrai Birzei un Robertam Birzem no Melburnas, Sandrai Dragūnai un Dainai Kainai no Sidnejas, kas palīdz organizēt dziedātājus un koncertus latviešu centros”, stāsta Ints Teterovskis. Bet jautājums – kas tad būs kora repertuārā un vai koncerti būs tikai latviešu auditorijai? Atbild Ints Teterovskis: "Programmas pamatā ir Kultūras dienu repertuārs – koru klasika jauktiem, sievu un vīru koriem – Emīls Dārziņš, Jāzeps Vītols, Jānis Cimze, Jurjānu Andrejs, vairāki jauni darbi no Lauras Jēkabsones, Valta Pūces, Raimonda Tigula, Riharda Dubras. Prieks, ka, arī Pētera Barisona un Jāņa Akuratera kantāte Brīnumzeme atkal skanēs kopkorī. Bet līdzās latviešu mūzikai līdzi vedīsim arī baltiešu un skandināvu darbus, jo paralēli meistarklasēm latviešu auditorijai būs arī plašāk pieejamas meistarklases kopā ar Sidnejas filharmonijas kori VOX un Inner West Voices jau 1. februārī. Šāda, plašāka latviešu un baltiešu mūzikas skanēšana Austrālijā ir iespējama, pateicoties lieliskajām 58. Austrālijas latviešu Kultūras dienu rīkotājām Ilonai Brūverei un Klārai Brūverei. Šādas sadarbības bieži ir pamats apmeklēt Rīgu kā Kultūras tūrisma galamērķi."

Visiem, kuriem nav iespējas piedalīties Jauniešu kora Balsis koncertos un meistarklasēs Austrālijā, koris ir sagatavojis patīkamu dāvanu – lielākā daļa kora ierakstu tagad ir dzirdami Spotify. Ir arī kāds jaunums – jubilejas koncerta Svētki! audio versija.

 

Top komentāri

ērce
ē
Vēl viens iemesls kāpēs Austrālijā vajag LR vēstniecību (nevis dažādās Āzijas valstīs).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja