Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ķīmisko brāļu nakts

The Chemical Brothers 7.jūlijā uzstāsies Skonto hallē Rīgā


Ilgus gadus roka un elektroniskās deju mūzikas klausītāji bija šķirti kā ar neredzamu sienu, jo viņu intereses nekrustojās, bet nu jau krietni pasen dīdžeju spēlētas deju mūzikas ritmos redzami cilvēki, kuru izskats liecina par viņu piederību rokmūzikas pasaulei. Vislielākajos rokfestivālos ne vien deju teltīs, bet arī pie galvenajām skatuvēm ap pusnakti, kad parasti spēlē The Chemical Brothers, pulcējas tie paši cilvēki, kuri pa dienu klausījušies dzīvo bungu, ģitāru un balsu saspēlē. The Chemical Brothers 90.gados nojauca šīs robežas, un līdz ar The Prodigy un Apollo 440 viņi tika aicināti spēlēt rokfestivālos, vēlāk šīs pašas takas mina no indīroka grupām uz elektroniku pārsviedušies franču dueti Air un Daft Punk, bijušais The Housemartins basists Normans Kuks jeb Fatboy Slim, kurš šovasar ar savu priekšnesumu gaidāms arī Positivus AB festivālā Salacgrīvā. Nu jau šis saplūsmes process ir kļuvis nekontrolējams un aizgājis tiktāl, ka visos kaut nedaudz demokrātiskajos rokfestivālos (metālfesti vienīgie vēl turas) darbojas deju mūzikas teltis un katra trešā "rokgrupa" ir elektropanki vai vīri, kuru vienīgais instruments ir dators.

The Chemical Brothers uztaisīja revolūciju, rokmūzikas izteiksmes līdzekļus ieliekot elektroniskajā mūzikā un kā viesvokālistus pieaicinot rokmūzikas pasaulē pazīstamos Noelu Gallaheru (Oasis), Bobiju Gilispiju (Primal Scream), Bernardu Samneru (New Order). Dodot signālu, ka šīs divas lietas labi darbojas kopā, The Checical Brothers izraisīja arī apgrieztu procesu, kad rokgrupas papildus ģitārām un bungām ņēma talkā ritma mašīnas un elektroniskas skaņas. Visas šīs tendences nāk un iet, bet The Chemical Brothers turpina uzvaras gājienu, jo savā mūzikā arvien paliek publikai interesanti, izmantojot dažādu pašu ģenerētu skaņu vai pazīstamu rokgrupu skaņdarbu samplus, to allaž gaumīgi saliekot kopā un neradot ne mazāko šaubu par savu inteliģenci un erudīciju vai visos muzikālajos virzienos.

Lielu lomu "ķīmisko brāļu" popularizēšanā spēlēja arī vienmēr asprātīgie videoklipi, kuru veidošana tika uzticēta pašiem interesantākajiem režisoriem, līdz ar to daudzi no tiem vērtējami kā īsformāta videomākslas darbi, kuros paši Eds Saimonss un Toms Raulends neparādās vispār vai parādās tikai klipa beigās — kādā it kā nejauši kadrā iekļuvušā fotogrāfijā vai, piemēram, izkāpjot no taksometra, kurā vietu tūliņ ieņem klipa varone, lai bēgtu prom no saviem pagalam dīvainajiem piedzīvojumiem. Un galu galā — dzīvajās uzstāšanās reizēs tie skaņdarbi, kas ar pazīstamo dziedātāju vokāliem parasti tiek daudz atskaņoti radio un TV, neskan vispār vai skan pavisam citādi — bez vokāliem. Kā lieku reizi apliecinot, ka The Chemical Brothers arī uzstājoties lieto ne tikai datorus, bet sev vien pazīstamas un pie rokas esošas skaņu radīšanas ierīces (minēto dziedātāju viņu rīcībā uz skatuves nav), no kurām var izdabūt urbju griešanās skaņas, garām lidojošu skārda virteņu ļurināšanos vai ar elektrodiem kutinātu vistu muzikālu klukstēšanu.

Mums nav izvēles — 7.jūlijā plkst.22 The Chemical Brothers uzstājas Skonto olimpiskajā hallē, un mums šī iespēja viņus redzēt pašu mājās ir jāizmanto!

Lasiet arī: The Chemical Brothers iesildīs Metal On Metal

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja