Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mārcis Auziņš radījis latviešu mūzikas klasikas nošu grāmatu solo ģitārai

Šoruden grāmatu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola daudz aizraujošu mirkļu ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir virtuozais pašmāju ģitārists Mārcis Auziņš un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā

Izdevumā apkopotas notis 10 iemīļotām latviešu dziesmām, kuras ir ne vien izcili skaņdarbi, bet šķitušas autoram interesantas solo ģitāras kontekstā. Tajā atrodamas Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Imanta Kalniņa, Armanda Birkena un citu ievērojamu komponistu radītas melodijas, kā arī grupu Opus Pro, Remix skaņdarbi, kuru aranžijas pielāgotas ģitārspēlei, īpaši Mārča izkoptajam fingerstyle paņēmienam.

Fingerstye guitar ir īpašs ģitārspēles virziens, kurā vienā spēles paņēmienā un bez elektroniskajiem papildlīdzekļiem apvienotas pamata muzikālās funkcijas – ritms, melodija, harmonija - veidojot unikālu skanējumu,” stāsta Mārcis, “aranžijas apguves ērtībai grāmatā ir sakārtotas atkarībā no sarežģītības pakāpes, sākot ar vienkāršākām un beidzot ar tehniski sarežģītām, turklāt nošu materiāls pierakstīts gan tradicionālajā notācijā, gan tablatūrā, kas ļauj apgūt materiālu arī tiem, kas notis nepazīst.”

Latviešu dziesmas solo ģitārai ir pirmais šāda veida nošu izdevums Latvijā. Katrs skaņdarbs papildināts ar autora komentāru un praktiskiem ieteikumiem ģitārspēles apguvei. Mārcis Auziņš, kurš joprojām diendienā arvien attīsta savu spēles tehniku un dodas pieredzes apmaiņā pie šī žanra pamatlicējiem visā pasaulē, cer, ka viņa iegūtās zināšanas dos iedvesmu arvien jauniem ģitāristiem tepat Latvijā.

“Solo ģitāra pēdējos septiņos gados ir kļuvusi par manu stihiju un neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Ģitārspēles apgūšana ir laikietilpīgs, radošiem un tehniskiem izaicinājumiem pilns process, kas sniedz arī nenovērtējamu gandarījumu. Ticu, ka šī grāmata būs lielisks partneris ceļā uz arvien jauniem muzikāliem apvāršņiem ikvienam, kas sevī jūt šī instrumenta aicinājumu,” tā Mārcis.

Grāmata meklējama Jāņa Rozes grāmatnīcā visā Latvijā. Paldies komponistiem Zigmaram Liepiņam, Raimondam Paulam, Imantam Kalniņam, Vilnim Krieviņam, Armandam Birkenam, Harijam Zariņam par iespēju šīs dziesmas aranžēt un publicēt.


Tuvākie Mārča Auziņa solokoncerti:

  • 5. oktobris Mālu krogs
  • 26. oktobris Līgatne, Zeit
  • 9. novembris Pabažu kultūras centrs
  • 16. novembris Koknese, Likteņdārzs


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja