Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mūzikas notikumu izlase. Pārdomas un svinēšana

Operešu vieglums, simfonisks vēriens, mierpilns garīgums baznīcā vai sirsnīga mājas muzicēšanas gaisotne? Neaptverami bagātīgajā koncertu piedāvājumā katrs var atrast savas Ziemassvētku sajūtas.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Jaungada galā koncerti Lielajā ģildē sola iedvesmojošu muzikālo baudījumu un enerģijas lādiņu – to varu apliecināt vismaz no desmit gadu personiskās pieredzes. Šoreiz Jaungada galā koncertos 28., 29. un 30. decembrī plkst. 19 orķestris muzicēs sava jaunā galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā kopā ar Xylem Trio un amerikāņu soprānu Andželu Braunu, kuru mūsu publika ir iepazinusi kā izcilu Aīdu un Tosku šo operu koncertuzvedumos uz šīs pašas skatuves. Viņas skaistā, varenā balss šoreiz skanēs Džordža Gēršvina dziesmu repertuārā. Programmā ir arī Gēršvina asprātīgais simfoniskais šaržs Amerikānis Parīzē un Rapsodija blūza stilā, kuras klavieru partijā Xylem Trio pianists Raimonds Petrauskis brālīgi dalījies ar pārējiem trio mūziķiem – saksofonistu Oskaru Petrauski un sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi.

Operetes karuselī

Franču komponists Kamils Sensānss tolaik jauno žanru opereti esot nosaucis par "komiskās operas meitu, kas nogājusi no ceļa", gan piebilstot, ka arī "sliktās meitenes" mēdz gūt atzinību. Pagājušajā sezonā negaidīti lielu skatītāju atsaucību izpelnījās koncerts Operetes ekspresis, kurā mūsu Operas mākslinieki spoži izpaudās no klasiskās operetes līdz vitāli komiskajam padomju daudzdzīvokļu namu guļamrajona iedzīvotāju stāstam Dmitrija Šostakoviča operetē Maskava, Čerjomuški.

Jaunā programma Operetes karuselis aicina svinēt dzīvi ar Žaka Ofenbaha, Ferenca Lehāra, Imres Kālmana, Karla Millekera, Karla Cellera, Franča fon Supē, Niko Dostāla un Johana Štrausa dēla skaistākajām dzirkstošajām melodijām, valšiem un polkām, kas ir neatņemama Jaungada koncertu sastāvdaļa visā pasaulē. Operetes karuselī, ko griezīs diriģents Modests Pitrens, klausītājus vizinās LNO solisti Inga Šļubovska, Liene Kinča, Ilona Bagele, Evija Martinsone, Jānis Apeinis, Rihards Mačanovskis, Raimonds Bramanis, Andris Ludvigs, Dainis Skutelis, kā arī viesi – Inese Galante un jaunais, starptautiski atzītais tenors Džeisons Bridžess. Visi šie prieki – Operā 28. un 29. decembrī plkst. 12 un plkst. 19, kā arī 3. janvārī plkst. 19.

Apgaroti dziedājumi, saulainas gaviles

Pavisam citādas, gaiši apgarotas svētku noskaņas cienītājiem varu ieteikt kontrtenora Sergeja Jēgera un ērģelnieces Diānas Jaunzemes koncertu Rīgas Domā 25. decembrī plkst. 19. Sergeja Jēgera balsij piestāv gan Kačīni, Baha, Hendeļa un Pērsela baroka pērles, gan romantiķu Franka un Sensānsa debešķīgās Panis Angelicus melodijas. Programmā iekļautas arī latviešu komponistu apdares par Ziemassvētku tēmu.

Saulaini gavilējošs būs festivāla Eiropas Ziemassvētki noslēguma akords Sv. Jāņa baznīcā 28. decembrī plkst. 19 – ar slavinošo Mocarta moteti Regina coeli (korim, orķestrim un solistiem), vērienīgi svinīgo Hendeļa Kronēšanas himnu un populārāko viņa oratorijas Zālamans fragmentu. Publikas siržu valdniece būs jaunais soprāns Elīna Šimkus (Mocarta āriju repertuārā), savukārt Sergejs Jēgers demonstrēs vokālo virtuozitāti Hendeļa Alčīnā. Ar viņiem kopā muzicēs Rīgas Doma zēnu koris, orķestris Sinfonietta Rīga un diriģents Mārtiņš Klišāns.

Svinam ziemas sākumu

Diriģents Jānis Ozols ar jauniešu kori Maska gatavojas sagaidīt astroloģiskās ziemas sākumu koncertā Ziema. Ziemas saulgriežus mūziķi ieskandinās Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā 21. decembrī plkst. 19.11. Svētku sagaidīšana tiks ietērpta jaunās skaņās: korim pievienosies Latvijas labākais koklētāju ansamblis Balti un solisti Ieva Kerēvica un Jānis Strazdiņš, lai pirmatskaņotu tieši šim izpildītāju sastāvam radīto Lauras Jēkabsones muzikālo stāstu Advent Story. Ansambļa Latvian Voices līdere savu stāstu risina par ziemu no Adventes sākuma līdz Kristus dzimšanai.

Ziemassvētkus gaidot, gribas aizmirst par pasaules alkatību un no tīras sirds izdarīt kaut ko labu. Jauniešu koris Kamēr... diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā kopā ar ērģelnieci Ilzi Reini šo vēlmi īstenos labdarības koncertā Adventa, Alleluia Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 21. decembrī plkst. 18, palīdzot draudzei savākt līdzekļus dievnama fasādes renovācijai. Programmas centrā ir Bendžamina Britena skaņdarbs Rejoice in the Lamb/Par jēru līksmojiet, tā godājot ievērojamākā britu XX gadsimta komponista simtgadi.

Mājas muzicēšana Dailē

Jau vairākas sirsnīgas un saviļņojošas komponista Jāņa Lūsēna un viņa līdzgaitnieku Ziemassvētku programmas līdz šim mūs uzrunājušas dažādās Latvijas baznīcās, taču pirmoreiz tāda iemājojusi muzikālā teātra Ars Nova jaunajās telpās – mūzikas namā Daile, kuru vairākas paaudzes atminas kā kinoteātri Daile. Vēl varat paspēt uz jauno programmu Šai svētā naktī, kurai Jānis Lūsēns aranžējis triju savu kolēģu – Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna, Valta Pūces – un arī dažas savas dziesmas. Programmā, kurā Lūsēns pats muzicē ne tikai pie klavierēm, bet pat ar akordeonu rokās, komponists un mūzikas nama Daile pastāvīgais iedzīvotājs kopā ar solistiem Kristīni Zadovsku, Uģi Rozi, Zigfrīdu Muktupāvelu un nelielu akustisko instrumentu sastāvu iejuties sirsnīgā un brīvā mājas muzicēšanas atmosfērā. To var izbaudīt Dailē 22. decembrī plkst. 19. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja