Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Osokina Brīvības festivālā Ukrainai saziedoti vairāk nekā 20 000 eiro Ukrainas un Latvijas cilvēku atbalstam

No 5. aprīļa līdz 12. maijam Rīgā un Daugavpilī norisinājās piektais Osokina Brīvības festivāls. Jau trešo gadu tas bija veltīts Ukrainai un tās cilvēkiem, kā arī pirmo reizi smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā. Festivāls pulcēja neskaitāmus latviešu, ukraiņu un citu valstu māksliniekus.

Festivāla programmā, kas aptvēra akadēmisko un neakadēmisko mūziku, atzītu pasaules klasiķu skaņdarbus un pirmatskaņojumus, bija dziļi integrēta Latvijas un Ukrainas tematika un mākslas vērtības. No pasākumu biļešu ieņēmumiem un īpašā akcijā portālā Ziedot.lv saziedotajiem līdzekļiem festivāla labdarības mērķiem saziedoti 20 196.52 eiro. Jūnija beigās Ukrainas piefrontes reģionos tiks nogādātas pirmās kravas, kas iegādātas par šiem līdzekļiem.

Festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Andrejs Osokins par festivāla laikā paveikto stāsta: “Man ir liels lepnums par Latvijas cilvēkiem un viņu stipro un pārliecinošo nostāju turpināt rādīt visai pasaulei, cik svarīgi ir atbalstīt Ukrainu, tās tautas brīvību, kā arī sargāt to no iznīcināšanas. Jūtos gandarīts, ka pirmo reizi festivāla vēsturē varam palīdzēt arī mūsu cilvēkiem Latvijā, nodrošinot ārstniecības pakalpojumus smagi slimu bērnu vecākiem. To varam īstenot lielās ziedotāju un klausītāju atsaucības dēļ. Prieks, ka tik daudz cilvēku klātienē un pie ekrāniem sekoja līdzi mūsu koncertiem – gan izciliem pašmāju mūziķiem, gan talantīgiem māksliniekiem no Ukrainas. Katrs ziedojums, katrs smaids un atbalsta žests Ukrainas cilvēku un karavīru palīdzībai tuvina brīdi, kad mēs Eiropā varēsim brīvi elpot, veidot un ticēt gaišai nākotnei civilizētā pasaulē. Esmu ļoti pateicīgs arī festivāla lieldraugam Elektrum un draugam Latvijas Finieris, ar kuru atbalstu varējām īstenot tik krāšņu un daudzveidīgu festivāla programmu."

Festivāla laikā saziedotie līdzekļi tiks izlietoti sadarbībā ar Ziedot.lv un žurnālisti Ievu Vārnu, kura regulāri dodas uz karstajiem punktiem frontē Ukrainā, lai cilvēkiem Latvijā nodotu aktuālo informāciju, kā arī aizvestu turp akūti nepieciešamās lietas. Par saziedotajiem līdzekļiem tiks iegādāti divi bezpilota lidaparāti, trīs pretdronu iekārtas REB un pašsildošās maltītes, pēc kurām frontē arvien ir ļoti liels pieprasījums, jo tās nodrošina iespēju bez elektrības un uguns tikt pie silta ēdiena jebkuros apstākļos. Šī palīdzība nonāks Donbasa frontes smagākajos posmos – vienībās, kas cīnās Časivjaras pilsētā un Pokrovskas virzienā. Daļa summas tiks novirzīta arī apvidus automašīnai mehanizētai kājnieku brigādei Časivjarā. Tā tiks iegādāta gan par festivāla, gan Ievas Vārnas īstenotajā akcijā Gaismas ceļš Donbasam saziedotajiem līdzekļiem. Šai akcijai var ziedot šeit: https://www.ziedot.lv/gaismas-cels-donbasam-4540.

Ieva Vārna stāsta: “Šobrīd šīs lietas ir izšķiroši nozīmīgas, lai palīdzētu ukraiņiem cīņā ar Krievijas okupantu armiju. Frontē debesis ir pilnas ar iebrucēju armijas droniem un uzdevumu veikšana bez pretdronu iekārtas uz tehnikas ir neiespējama. Lai gan šķietami var likties, ka nevaram neko ietekmēt šajā asiņainajā karā, tā noteikti nav – katra mūsu palīdzība ir ārkārtīgi nozīmīga. Viena šāda REB iekārta var izglābt ap 10 karavīru dzīvības, līdz ar to viņi var turpināt šo smago cīņu par mūsu visu brīvību.”

Daļu pašsildošo maltīšu Ukrainā nogādās arī Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija Viche. Līdz šim tā uz fronti aizvedusi jau tūkstošiem silto maltīšu. Tās iegādātas par līdzekļiem, kas saziedotas citās Andreja Osokina iniciētajās ziedojumu akcijās portālā Ziedot.lv. Akcija silto maltīšu iegādei ilgst jau gandrīz divus gadus un aktualitāti nav zaudējusi. Kopš tās uzsākšanas karavīriem frontē nogādātas vairāk nekā 38 000 siltās maltītes. Ziedot maltīšu iegādei var šeit: https://www.ziedot.lv/siltas-maltites-ukrainu-karaviriem-fronte-4367.

Festivālā saziedotie līdzekļi tiks izmantoti arī smagi slimu bērnu vecāku atbalstam, kopā nodrošinot 154 ārstniecības, rehabilitācijas un psihoterapeita konsultācijas.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta uzsver atbalsta nepieciešamību rūpju bērnu vecākiem: "Lai audzinātu smagi slimu bērnu, vecākiem ir jābūt ļoti stipriem. Tas ir emocionāli un fiziski grūti. Parasti rūpju bērnu māmiņas nevar strādāt algotu darbu, jo visu laiku jābūt kopā ar savu bērniņu, kuru nereti audzina vienas. Tas nozīmē, ka viņas reti iziet no mājām vienas, nemaz nerunājot par iespēju veltīt laiku tikai sev. Daudzas mammas, rūpējoties par saviem slimajiem bērniem, pašas iedzīvojušas nopietnās slimībās. Tās ir gan muguras, gan locītavu un kaulu problēmas. Bet par visu vairāk šīm mammām sāp dvēseles – no vienas puses tas ir izmisums un vainas sajūta, no otras – bezcerība un tukšums. Lai vecākiem pietiktu spēks un mīlestība, nepieciešams apkārtējo atbalsts. To var sniegt tuvinieki un draugi, bet dažkārt ar to ir par maz, jo vajadzīgas specifiskas zināšanas un prasmes. Pateicoties Osokina Brīvības festivāla ziedojumiem, turpmākā gada garumā varēsim sniegt praktisku palīdzību 15 smagi slimu bērnu vecākiem."

Jau pavisam drīz, ceturtdien, 20. jūnijā, plkst. 19.00 Kijivas kvartālā (Ventspils iela 50, Rīga) Andrejs Osokins atklās biedrības Tavi draugi mūzikas un stāstu vakaru ciklu, kas tiks īstenoti, lai vāktu līdzekļus un nepieciešamos ziedojumus Ukrainas cilvēku atbalstam. Andrejs Osokins atskaņos skaistākos skaņdarbus no Friderika Šopēna un latviešu autoru klaviermūzikas repertuāra. Koncerts būs kā pateicība ikvienam Osokina Brīvības festivāla Ukrainai ziedotājam.

Gaidot nākamo, nu jau sesto Osokina Brīvības festivālu, šī gada rudenī festivāla radošā komanda sadarbībā ar Ziedot.lv, Pāvula Jurjāna mūzikas skolu, biedrību Aktīvists un Latvijas vēstniecību Ukrainā rīkos mūzikas instrumentu spēles meistarklašu nometni Latvijā ukraiņu bērniem no kara skartajām teritorijām.

Festivāla un tā ieskaņas laikā gandrīz divu mēnešu garumā Rīgā un Daugavpilī notika daudzveidīgi pasākumi, pulcējot neskaitāmus latviešu, ukraiņu un citu valstu māksliniekus un dažādu jomu profesionāļus. Notika koncerti, meistarklases Latvijas mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņiem, dokumentālā kino un sarunu diskusiju diena, īpašs pasākums Latvijā patvērumu guvušajiem ukraiņiem un citi notikumi. Festivālā piedalījās: Ieva Akuratere, Jānis Lūsēns, Zigfrīds Muktupāvels, Ženēva Lūisa (Geneva Lewis), Georgijs Osokins, Zane Daudziņa, Madara Botmane, Dainis Tenis, Kristīne Adamaite, Madara Pētersone, Aigars Raumanis, grupas Lādezers, Latvian Voices, Citi zēni, Midnight Five, Jumalo Jazz Orchestra, Rihards Lībietis, Kristaps Vanadziņš, duets ZeMe (Laima Jansone un Monsta), Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijivas kamerorķestra solistu kvartets, Oksana Nikitjuka, Viktorija Prituļaka, Marija Bobrika, Jurijs Gavriļuks, Nazars Hižijs, Anastasija Vasilenko, Anastasija Jačmenkina, Sergejs Osokins, Ieva Vārna un daudzi citi. Festivāla pasākumi norisinājās Rīgā Melngalvju namā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, Rīgas Svētā Pētera baznīcā, Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā, mūzikas namā Daile, kinoteātrī Splendid Palace, Pāvula Jurjāna mūzikas skolā, Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem un Vienības namā Daugavpilī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Madaras Auzenbahas izstāde Zeme ar zilo puķi

Zilā krāsa vienmēr ir bijusi tālo debesu simbols. Bet tad cilvēks iemācījās aizsniegt zilās debesis, un izrādījās, ka, augstu no debesīm skatoties, arī planēta Zeme ir spoži zila. Zilā ir Zemes - ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja