Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Par spožumu, ko gaidām un meklējam

Valta Pūces koncertprogrammā – mūzika un vēstījums

Ja laikapstākļi nevar radīt Ziemassvētku noskaņu, tad šo uzdevumu pārņem mūziķi. Komponistam Valtam Pūcem pašam gan nav kādas vienas melodijas, kas raksturotu šo gaidīšanas laiku. Viņš nosmej, ka to ir vismaz sešpadsmit, un tās skanēs arī jaunajā koncertprogrammā Ir spožums kāds tuvāks, ko viņš ar kolēģiem sagatavojis Ziemassvētku laikam.  

Muzikālajai programmai būs divas daļas –  skanēs gan Valta Pūces oriģināldziesmas, kam izmantoti latviešu dzejnieku Ineses Zanderes, Pētera Brūvera, Aivara Neibarta un Kaspara Dimitera teksti, gan tradicionālas un visiem labi zināmas Ziemassvētku dziesmas. Tās izdziedās Agnese Rakovska, Jānis Aišpurs un jaunā, talantīgā dziedātāja, vijolniece un daudzu konkursu laureāte Dārta Stepanova. "Ar šiem solistiem esam tikušies šad un tad, šur un tur, bet tik nopietnā un svinīgā programmā esam kopā pirmo reizi," saka Valts Pūce un piebilst, ka arī ar mazo Dārtu sadarbība ir bijusi agrāk un viņš ir ļoti iepriecināts, redzot meitenes izaugsmi un progresu. Arī izcilās koklētājas Laimas Jansones piedalīšanās koncertā ir veiksme gan dalībniekiem, gan skatītājiem.

Atšķirīgu no citiem pirmssvētku pasākumiem šo koncertu dara tas, ka muzikālo daļu ar lasījumiem (dzeju un fragmentiem no Selmas Lāgerlēvas grāmatas Kristus leģendas) papildinās aktieri Esmeralda Ermale, Lidija Pupure, Ausma Kantāne, Juris Strenga un Leons Krivāns. "Mūsu publikai šāda koncerta forma vēl ir neierasta," zina stāstīt Valts Pūce. Citviet pasaulē ir ļoti populāri miksēt mūziku, dziesmas un tekstu. Ziemassvētkos bieži šāda formāta priekšnesumā tiek lasīti Bībeles fragmenti. Koncertu Ir spožums kāds tuvāks noskaņu iespaidos arī to norises vietu – dievnamu un kultūras namu – atmosfēra.

Valts Pūce nemaz uzreiz nevar pateikt, kurš no Ziemassvētku konceptiem – kristīgais vai pagāniskais – viņa dzīvē dominē. "Man patīk Kristus ideja, ko viņš sludināja – ka Dievs ir mīlestība. Tur neko nevar piebilst. Bet, no otras puses, šie ir ziemas saulgrieži, dabas ritms, kad atgriežas gaisma. Un tā ir brīnišķīga sajūta," saka Valts Pūce. Tāpēc arī koncerta vēstījums sasaucas ar tā nosaukumu – Ir spožums kāds tuvāks. Un gaisma jāmeklē arī sevī pašā, nevajag aizrauties ar materiālās pasaules spožumu. "Līdz ar koncertiem man pašam noteikti radīsies tas īstais Ziemassvētku noskaņojums. Publikas fluīdi, ko saņemam, pacilā un gandarī," saka komponists. Viņš priecājas, ka šis gads aiziet, jo nākamo gaida ar cerībām. Kā vienmēr.

Koncerti Ir spožums kāds tuvāks notiks 22. decembrī Ogrē, 23. decembrī Siguldā, 25. decembrī Tukumā un Rīgā, 26. decembrī Līvānos un Ķekavā, 27. decembrī Salaspilī, 28. decembrī Gulbenē un 30. decembrī Baltezerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja