Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sapņu komanda, un bez jokiem. LNSO čellu Dream Team desmitgadi svin ar vērienīgu koncertu

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) čellu grupas mūziķu ansamblis Dream Team savu desmit gadu jubileju svinēs piektdien, 28. aprīlī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Rīgā.

Šajos gados čellistu sapņu komanda kļuvusi par pazīstamu zīmolu, piedāvājot klausītājiem daudzveidīgas un spilgtas muzikālās programmas, kuru saistviela ir samtainais čella tembrs. Īpašajā jubilejas koncertā ansambļa rindas kuplinās aizrautīgie jaunās paaudzes čellisti, kā arī starpžanru mūziķu apvienība Trio Elpo, kurā muzicē pianists Edgars Cīrulis, basists Jānis Rubiks un sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds. Koncertā skanēs gan dažādu laikmetu Eiropas mūzika, gan pirmatskaņojumi.

"Šī ir mūsu desmitā programma. Mēs sākām jau agrāk, taču jubilejas svinēšanu izjauca pandēmija," stāsta Dream Team līdere, LNSO čellu koncertmeistare Diāna Ozoliņa. Viņa atminas: "Nosaukums Dream Team radās nevis populārās filmas iespaidā, bet kā joks. Vienkārši tajā laikā mums abām ar Lolitu Liljē dēli spēlēja basketbolu un visu laiku bija sarunas par basketbolu un NBA." Čellu ansambļi pasaulē ir populāri, jo izteiksmes ziņā ir daudz aptverošāki nekā vijolnieku ansambļi. "Mums ir basa līnija, un varam nospēlēt arī augstas skaņas, tāpēc izklausāmies kā orķestris. Latvijā čellistu ansambļu tradīcijas ir tik ļoti spēcīgas, ka katrā paaudzē veidojas šāds ansamblis. Man ir vēsturiskas fotogrāfijas, kurās redzams, ka čellistu ansamblī spēlējuši gan Oļegs Barskovs, gan Eleonora Testeļeca, gan Māris Villerušss un pat Ernests Bertovskis," paskaidro Diāna Ozoliņa.

Ansambļa koncertprogrammas ietver gan pirmatskaņojumus, gan labi zināmus darbus, programmas vedušas no baroka līdz džezam un no Parīzes līdz Holivudai. "Sasapņoties var nezin ko, bet visgrūtāk ir savākties visiem kopā mēģinājumos," neslēpj Diāna Ozoliņa. "Pašlaik grupā esam deviņi – Ieva Upatniece, Zane Guļāne, Dace Zālīte-Zilberte, Mareta Prikule, Emma Aleksandra Bandeniece, Ainārs Paukšēns, Mārtiņš Turss, Jānis Rinkulis –, bet koncerta otrajā daļā spēlēsim kopā vesels ducis: pievienosies arī mana studente Santa Valere un divu mūsu kolēģu bērni – Jānis Rinkulis juniors un Anna Katrīna Paukšēna. Bērni un vecāki kopā spēlēs arī kvartetā."

Jubilejas koncertā skanēs vēlīnās renesanses komponista Orlando di Laso, baroka dižgara Johana Sebastiāna Baha, mūsdienu somu komponista, pianista un diriģenta Olli Mustonena, poļu komponista Kšistofa Penderecka, kā arī Trio Elpo dalībnieku jaundarbi – Jāņa Rubika cikls Mūzika garam (pēc Marka Aurēlija lasījuma) un Edgara Cīruļa svīta Mūzika ceļam, kurai iedvesmojis ceļojums uz Taizemi, Laosu, Kambodžu un Vjetnamu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja