Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Tarmo Peltokoski: Šai Vāgnera operu ciklā ielikts absolūti viss, un es to mīlu

Turpinot Cēsu Vāgneriānu, 3. augustā koncertzāle Cēsis un Cēsu Mākslas festivāls aicina uz Riharda Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens noslēdzošās operas Dievu mijkrēslis koncertatskaņojumu

Arī šovasar Cēsis pulcēs Eiropas spožākos Vāgnera repertuāra solistus, tiem pievienosies Valsts akadēmiskais koris Latvija, bet nemainīga vērtība būs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs Tarmo Peltokoski – kaislīgs Vāgnera mūzikas cienītājs.

"Ir aizraujoši turpināt šo piedzīvojumu Vāgnera pasaulē kopā ar manu orķestri un latviešu klausītājiem, kuri, tāpat kā es, mīl Vāgnera mūziku," saka LNSO mākslinieciskais vadītājs, somu diriģents Tarmo Peltokoski, kuram šis būs jau otrais Vāgnera projekts Cēsīs. "Šai Vāgnera operu ciklā ielikts absolūti viss, un es to mīlu gandrīz vairāk par visu pasaulē. Tas ir kā ēst seškārtīgu burgeru – protams, tiem, kuriem tādas lietas iet pie sirds," Tarmo Peltokoski aicina baudīt šo vareno, reti atskaņoto ģeniālo darbu.

Riharda Vāgnera opera Dievu mijkrēslis ir ilgus gadus lolotā cikla Nībelunga gredzens ceturtā, ciklu noslēdzošā opera. Zīgfrīds, nezinādams Hāgena viltu, iemalko aizmirstības dzērienu, un tādējādi no viņa atmiņas zūd visa pagātne – arī Brinhilde un mīļotajai dotais zvērests. Zīgfrīds karsti iemīl jaunā karaļa Guntera skaisto māsu Gutrunu, savukārt vientuļajam Gunteram ir gatavs atvest uguns liesmu apņemtajā klintī mītošo Brinhildi, lai steigšus svinētu kāzas. Aizvainota un sāpināta Brinhilde nībelunga dēlam Hāgenam vaļsirdīgi atklāj Zīgfrīda noslēpumu, un viņš varonim nāvējoši mugurā triec zobenu.

Koncertatskaņojumā piedalīsies pasaules vadošie operu solisti, kas šobrīd atrodas karjeras augstākajā punktā: Zīgfrīda lomā – Mihaels Veiniuss (Zviedrija), kurš bija izcils Zīgmunds operas Valkīra Cēsu koncertuzvedumā 2019. gadā, bet pērn pārliecinošs titullomas atveidotājs operā Zīgfrīds Cēsīs. Nībelunga Alberiha dēla Hāgena lomu dziedās viens no pieprasītākajiem Vāgnera lomu atveidotājiem bass Ains Angers no Igaunijas, Gunters būs rumāņu baritons no Vācijas Bogdans Baču, kurš 2019. gadā viesojās Rīgas Operas festivāla Galā koncertā. Līdzās viņiem – atzīti Latvijas operas mākslinieki: Gutrunes, Trešās nornas un Reinas meitas Voglindes lomu dziedās soprāns Liene Kinča, valkīras Valtrautes lomā iejutīsies Frankfurtes operas soliste mecosoprāns Zanda Švēde, nībelunga Alberiha lomā – baritons Armands Siliņš, Pirmā norna un Reinas meita Floshilde būs mecosoprāns Irma Pavāre, savukārt Otrā norna un Reinas meita Velgunde – soprāns Aira Rūrāne.

"Būs jāieslēdz smadzenes, jo tieši visintensīvākos mēģinājumos Tarmo Peltokoski nevarēja diriģēt, jo slimoja, un diriģēs tikai "caurlaidi" otrdien. Mēģinājumus vadīja 21 gadu vecais, bet ļoti zinošais asistentdiriģents Mikaels Loponens. Es dziedu trīs raksturus, kurus jau 2013. gadā atveidoju Dievu mijkrēšļa iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā. Tas ir iespējams, jo lomas nav lielas. Tikai bija no jauna jāmācās," stāsta Liene Kinča, kuras balss Vāgnera repertuārā skanējusi arī Teater an der Wien. Šosezon dziedātāju dzirdēsim titullomā Pučīni operā Turandota, martā viņa piedalīsies Modesta Musorgska operā Hovanščina Ženēvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunpienesumi latviešu garīgajā kormūzikā

Jaundarbu pasūtīšana pašmāju komponistiem un to izpildīšana pirmatskaņojumu koncertā ir viena no galvenajām Valsts akadēmiskā kora Latvija rīkotā Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla tradīcijām

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja