Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vienatnē ar saksofonu. Riga IFF kino mūzikas naktī – Alekss Džans Huntajs

"Improvizēta muzicēšana ir kā boksēšanās," saka Alekss Džans Huntajs, kurš sestdien, 14. oktobrī, uzstāsies festivāla Riga IFF kino mūzikas naktī

Kopš skaņu filmu parādīšanās mūzika un kino vairs nav šķirami viens no otra. Skaties, no kuras puses vēlies, – filmu skaņu celiņi cilvēkiem atgādina tajās redzēto, un arī atsevišķas dziesmas tiek piedāvātas kopā ar īsmetrāžas filmām jeb videoklipiem. Nereti mūziķi kļūst pazīstami pēc tam, kad viņu skaņdarbi ir bijuši iekļauti filmās. Pērn Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā Riga IFF izrādītā islandiešu režisora un scenārija autora Hlīnura Paulmasona Dievzeme/Godland uzvarēja pilnmetrāžas filmu konkursā, un šogad 14. oktobrī kino mūzikas naktī Hanzas peronā šī paša festivāla ietvaros uzstāsies Alekss Džans Huntajs, šīs un arī vairāku citu filmu skaņu celiņa autors. Turpmākajā nakts gaitā dejas spēlēs Bristoles elektroniskās mūzikas duets Giant Swan, kura skanējums tiek raksturots kā "enerģiskas, agresīvas deju mūzikas, trīcošu basu un hipnotizējoša elektroniska trokšņa smeldzīga laulība". Žurnāls Wire dueta dalībniekus Robinu Stjuartu un Hariju Raitu ir nodēvējis par jauniem pankiem, kuri nejauši uzlauzuši reiva kodu un vienkārši to izbauda. Rīgā viņi uzstāsies kā dīdžeji.

Tvinpīkas epizode 

Arī vakara galvenais mākslinieks Alekss Džans Huntajs kāpj pāri gan muzikālām, gan visu citu veidu robežām atkarībā no tā brīža sajūtām. Viņš ir dzimis Taivānā, daudzos avotos tiek dēvēts par mūziķi no Kanādas, uz kurieni ir pārcēlies jau bērnībā, bet tagad par savu dzīves un darba vietu ir izvēlējies Ņujorku. Agrā jaunībā strādājis videoveikalā, kur ir izmantojis iespēju iepazīt kinoklasiku un popmūzikas aktualitātes, vēlāk atklājis alternatīvo ģitārmūziku un kopā ar draugiem sācis spēlēt heavy metal grupā, bet šis periods nav bijis ilgs, un viņa 2005. gadā izveidotā projekta Dirty Beaches mūzika variē no instrumentālām, raupji ambientām skaņu gleznām līdz melodiskam indīpopam ar griezīgām ģitārām un viņa paša vokālu, kas izklausās nomaldījies, izmisis, apokaliptisks.

Alekss ir atzinis, ka savulaik ir juties svešinieks it visur – gan Kanādā, gan Taivānā, ko tagad apciemo visai bieži. Pašlaik visērtāk viņš jūtas Ņujorkā. 2017. gadā Alekss ir piedalījies Deivida Linča režisētā kulta seriāla Tvinpīka/Twin Peaks otrās sezonas epizodē, bārā The Bang Bang spēlējot uz skatuves saksofonu kā grupas Trouble dalībnieks kopā ar komponistu, Tvinpīkas skaņu celiņu producentu Dīnu Hērliju un režisora dēlu Railiju Linču. Vai katras sērijas noslēgumā skanošais apvienības Trouble hipnotiskais skaņdarbs Snake Eyes izdots arī kā singls. 2019. gadā Alekss ir piedalījies savā bērnības vietā uzņemtajā filmā August at Akiko’s kā galvenās lomas atveidotājs un mūzikas autors kopā ar japāņu perkusionisti Akido Masudu.

Nav laika domāt

Ar savu grupu Dirty Beaches Alekss 2014. gadā ir muzicējis no tuvējās Lietuvas uz Papi Latvijas dienvidaustrumos atceļojušajā alternatīvās mūzikas festivālā Satta. Šoreiz Rīgā 14. oktobrī viņš uzstāsies vienatnē ar saksofonu. "Tas būs pilnībā improvizēts priekšnesums, kurā izmantošu tikai šo instrumentu un vien dažus efektu pedāļus. Programmas saturs radīsies atkarībā no vietas un manām sajūtām tajā dienā. Improvizēta muzicēšana ir kā boksēšanās. Protams, iepriekš tu izvēlies instrumentu un apsver visādas idejas, vari gadiem ilgi smagi trenēties, lai gūtu nepieciešamās iemaņas, bet mačā, kad jau esi ringā un tev jācīnās, tu izmanto visu, ko iepriekš esi apguvis, un vairs nav laika domāt, ko darīsi, vai veikt kaut kādas korekcijas savās darbībās. Tu atbrīvojies un dari to, kas ir tavos spēkos, izmantojot visas iespējas, ko esi sagādājis pirms tam. Džeza mūziķi mēdz teikt, ka improvizējot nav iespējams kļūdīties, jo jebkas, ko citos gadījumos varētu uzskatīt par kļūdu, var kļūt par tajā brīdī topošā skaņdarba sastāvdaļu – pat kāda klausītāja noklepošanās zālē. Ja tu boksējoties pieļauj kļūdu, tava nokautēšana kļūst par šova neaizmirstamāko sastāvdaļu," telefonsarunā neilgi pirms ierašanās Rīgā stāsta Alekss, kurš tajā brīdī gatavojās kāpt uz skatuves Minhenē.

Tieši apkārtējo apstākļu ietekmē laika gaitā mākslinieka attiecības ar mūziku un gaume ir mainījusies – skolas gados viņš ir spēlējis basketbolu un daudz klausījies hiphopu, vēlāk šī fāze ir pārgājusi. Īsās sarunas gaitā izkristalizējas, ka Alekss Džans Huntajs īpaši nealkst gremdēties atmiņās un to analīzē, bet pilnībā nododas konkrētajam brīdim un situācijai – to no viņa derētu pamācīties arī citiem. Ķersim šos gaistošos mirkļus, kas jau rīt būs aizmirstībai lemta pagātne, arī viņa koncertā.

Koncerts
Kino mūzikas nakts Hanzas peronā 14.X plkst. 21
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja