Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Filmas Ļaunuma izsaukšana recenzija. Spoku izdzinēji

Ekstrēms pienesums šausmu filmu žanrā – turklāt balstīts uz patiesiem notikumiem

Uz Latvijas ekrāniem iznāk kārtējā vasaras filma – par samērā nelielu – 15 miljonu – budžetu uzņemtā "šausmene" Ļaunuma izsaukšana (The Conjuring), kurai filmu vērtējumus apkopojošais resurss Rotten Tomatoes uzrāda ārkārtīgi labvēlīgas kritiķu atsauksmes (85 pozitīvas no 100). Pāris faktu, kas vēl piesaista uzmanību, – filmā centrālajās lomās redzami teicami Holivudas aktieri, kaut arī ne pirmā kalibra zvaigznes (Lili Teilore, Patriks Vilsons, Rons Livingstons un Vera Fārmiga), un to režisējis Austrālijā skolojies malajiešu "brīnumbērns" Džeimss Vans, kura ķermeņšķaidīšanas ziņā superbrutālais "horors" Zāģis (Saw, 2004) jau pieder šī žanra kinoprodukcijas kulta vienībām, savukārt Eņģeļu Amerikā un Bērnu spēlīšu zvaigznei Patrikam Vilsonam šī ir jau otrā sadarbība ar trīsdesmitsešgadīgo Malaizijas režisoru (der atsaukt atmiņā paranormālo drebuļgabalu Insidious/Mānīgi, 2011). Protams, ne mazsvarīgs arī tāds kinobiznesa fakts, ka Ļaunuma izdzīšana ASV jau izrādīšanas pirmajā nedēļas nogalē dubulti atpelnīja filmas budžetu, ar 40 miljonu ieņēmumiem kļūstot par vienu no šīs vasaras peļņas hitiem (pēc tā momentāni sekoja studijas paziņojums, ka 2015. gadā gaidāms The Conjuring II). Režisors Džeimss Vans ne velti pieder pie šausmu filmu žanra ekstrēmākā gala Holivudā – t. s. splat pack jeb sevišķi sadistisku filmu autoriem, tādiem kā Īlajs Rots, Robs Zombijs un Aleksandrs Ažā.

Pavisam reāls stāsts

Jūs, protams, smiesities, bet, kā jau tas skatītāju pievilināšanai ne reizi vien tiek Holivudā darīts, arī šo kinoizstrādājumu par spoku un rēgu apsēstu māju, kas gan nežēlīgā, gan žēlīgā – pabiedēsim kaut ar plaukstiņpolku! – veidā vajā kāda laulātā pāra un viņa piecu meitu ģimeni Rodailendas mājā, rotā uzraksts "balstīts uz reāliem notikumiem".

Taču stāsts ir par reāliem cilvēkiem – Amerikas ievērojamo demonologu Edvarda un Lorēnas Vorenu – un viņu 1952. gadā Monro pilsētā nodibinātajā Amerikas Paranormālo parādību centrā izpētītajām "briesmu lietām", kas nudien ir ASV kultūras un vēstures neatņemama sastāvdaļa, tāpat kā amerikāņu likumdošanā noteiktā obligātā prasība ikvienam nekustamā īpašuma pārdevējam uzrādīt, vai namā, vasarnīcā, bungalo, meža mājā "nav novērojamas paranormālas aktivitātes".

Spoku mednieku un "sātana izdzinēju" Vorenu pāris patiešām ir leģendārs – vairāk nekā 60 gadu viņi nodarbojās ar rēgu un mošķu pētniecību (Lorēna Vorena joprojām ir dzīva un goda viešņas statusā tika pat uzaicināta uz filmēšanas laukumu). Tiek uzskatīts, ka Voreni atrisinājuši tādas skaļas spoku lietas kā Amitivilas gadījums (ne reizi vien interpretēts kino, piemēram, Stjuarta Rozenberga 1979. gada filmā Šausmas Amitivilā un tās rimeikā 2005. gadā), palīdzējuši Lutcu, Smerlu (1991. gada filma Apsēstie/The Haunted) un Peronu ģimenei tikt vaļā no rēgu vajāšanas. Par pēdējo tad arī stāsta filma Ļaunuma izsaukšana.

Biedējošās lietas

Protams, ir neomulīgi, ja mājā, kurā jūsu ģimene nolēmusi dzīvot, notiek neizskaidrojamas lietas – atskan svešas balsis, ne no šā, ne no tā atveras logi, durvis, skapji un šūplādes, čīkst grīdas, pa kurām pārvietojas knapi redzamas figūras, – un, ja vēl tas notiek mazu bērnu klātbūtnē, ātri vien pārstāsi domāt, ka "mājā kāds jokojas".

Vans neapšaubāmi prot manipulēt ar cilvēkā permanenti mājojošu bioloģisko "baiļu slieksni", un sevišķi labi viņam izdodas filmā piešķirt šaušalu apveidu dažādām lietām un priekšmetiem (atcerēsimies kaut vai dēmonisko dažādu formu spirāli no Zāģa, kas bija gandrīz vai filmas galvenā varone). Arī Ļaunuma izsaukšanā dažādi dekoratīvi, bet biedējoši elementi tiek efektīgi likti lietā – lelle Anabella, mūzikas lādīte, joprojām sātaniskā spirāles ēna, kas šoreiz rotājas uz rēgu izdzinējas Veras Fārmigas sejas… Brīžam rodas aizdomas, ka filmu dekoratīvā puse režisoru pat piesaista vairāk nekā dzīvie aktieri, katrā ziņā filmas atmosfēras radīšanā videi un priekšmetiem tajā ir milzīga nozīme. Un ko vērti ir no senu avīžu izgriezumiem veidotie filmas fināla titri, kurus ieteicams izpētīt uzmanīgi, ja jūs patiešām interesē iespēja kādreiz sastapt mājas gariņu vai baismu rēgu. Bet varbūt labāk neriskēt.

Ļaunuma izsaukšana/The Conjuring

Šausmu filma. ASV. Režisors Dž. Vans. Lomās L. Teilore, V. Fārmiga, P. Vilsons 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja