Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Spēlmaņu nakts žūrija par aizvadītās sezonas virsotnēm vienojusies bez fatālām nesaskaņām

Eduarda Smiļģa 137. dzimšanas dienā vakar, 23. novembrī, Dailes teātrī tika apbalvoti 2022./2023. gada teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālais sniegums Latvijas Teātra darbinieku savienības organizētajā, gada prestižākajā teātra notikumā – Spēlmaņu nakts ceremonijā. Tā tika organizēta jau 30. reizi

Apbalvošanas ceremoniju vadīja aktieris Gundars Āboliņš. Ceremonijas laikā akcents tika likts uz iepriekšējiem 30 gadiem Spēlmaņu nakts ceremonijās gan mūzikā, gan video. Laureātiem pasniedza metālmākslinieka Arvīda Endziņa izgatavoto balvu Skatuves nagla, kuras dizaina autors ir Juris Gagainis. Ceremonijas radošā komanda: režisore Laura Groza, scenārija autors Mārtiņš Meiers, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, muzikālais vadītājs Juris Vaivods, videomākslinieks –8, kostīmu konsultante Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elza Leimane, videoklipu režisors un montāžas režisors Matīss Kaža, producente Ilona Matvejeva.

2022./2023. gada sezonas Spēlmaņu nakts žūrijas komisijā strādāja: žūrijas komisijas priekšsēdētājs teātra kritiķis Toms Čevers, teātra kritiķe Kitija Balcare, teātra kritiķe, interneta žurnāla Satori redaktore Anna Andersone, teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķis un laikraksta Diena žurnālists Atis Rozentāls, aktrise Dace Bonāte un režisore, skatuves mākslas pasniedzēja Latvijas Kultūras akadēmijā Māra Ķimele.

"Mani personīgi rezultāti apmierina. Tos, kurus uzskatīju par saviem favorītiem, lielākoties redzu laureātu sarakstā," saka žūrijas priekšsēdētājs Toms Čevers, kurš atklāj, ka šoreiz lemšana notikusi divās daļās – vispirms balsojot bez iepriekšējas citam cita pārliecināšanas un pēc tam pārrunājot, vai balsošanas rezultātā nav radušās kādas nevienam netīkamas nobīdes un nejaušības. Pat vissīvākajā konkurencē esot izdevies vienoties "bez fatālām nesaskaņām". Absolūti vienprātīgs balsojums bijis par Annu Neli Āboliņu kā gada labāko aktrisi otrā plāna lomā (Marija Ļebjadkina izrādē Nelabie. Pēc Dostojevska).

Kā žūrijas vērtību un īpatnību Toms Čevers izceļ tās dalībnieku atšķirīgo paaudžu un izrāžu skatīšanās pieredzi un arī cilvēcisko dažādību, kas darbu padarījusi interesantu un vērtīgu.

"Es pats balsoju par izrādi Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu Dailes teātrī," atklāj žūrijas priekšsēdētājs. Šī Mārtiņa Eihes izrāde palika godpilnajā 2. vietā tikai ar vienas balss starpību. Ļoti sīvi argumenti bijuši abām pusēm. Žūrija diskutējusi un pārbalsojusi vēlreiz, rezultāts palicis nemainīgs. "Es tomēr paliku pie Pusnakts šova ar Jūdu Iskariotu. Teksts pats par sevi ir asprātīgs un foršs, bet meistarīgi ir arī tas, kā Eihe to ir salicis, nezaudējot asprātību un ne mazākajā mērā nediskreditējot reliģiju un nezaimojot. Aktieransamblī principā katrs bija pretendents uz nomināciju. Manā ieskatā tas ir režijas paraugs – ar vispārcilvēcisku domu un arī drosmi, skarot aktuālos notikumus Ukrainā."

Gada lielās formas izrādes Malleus Maleficarum. Jaunais līgums izvēli Toms Čevers komentē šādi: "Iespējams, es neesmu šīs izrādes mērķauditorija. Nevar noliegt, ka tāda mēroga performances ar tādu atdevi savam darbam un idejai, ar pilnīgu pārliecību, ka tas, ko tu dari, ir vajadzīgs un nepieciešams, tāda parauga vismaz pie mums nav bijis."

Bērnu un jauniešu žūrija savu simpātiju balvu pasniedza režisores Paulas Pļavnieces iestudējumam Trīs sivēntiņi un vilks Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Skatītāju simpātiju balvu kā gada izrāde saņēma režisores Diānas Kaijakas iestudējums Zēni nav meitenes, gada aktrise – Ieva Segliņa izrādē Brands Dailes teātrī, gada aktieris – Maksims Busels izrādē Hamlets Mihaila Čehova Krievu teātrī.

Plašāk: ltds.lv.

Spēlmaņu nakts laureāti 2022./2023. gada sezonā

Balva par mūža ieguldījumu skatuves mākslā

  • Lolita Cauka – Latvijas Nacionālā teātra aktrise
  • Agris Māsēns – Valmieras Drāmas teātra aktieris

Gada mazās formas izrāde

  • Nelabie. Pēc Dostojevska – Valmieras Drāmas teātris, režisors Elmārs Seņkovs

Gada lielās formas izrāde

  • Malleus Maleficarum. Jaunais līgums; fonds Initium, režisore Iveta Pole; darbs tapis koprades procesā ar māksliniecisko komandu: Katrīnu Neiburgu, Agnesi Krivadi, Jeti Loonu Hermanis, Aniku Barkanu (Dānija), Leu Blauu (Horvātija), Mārju Nūtu (Igaunija), Martinu Džordžīnu (Malta) un Irēnu Graudu

Gada izrāde bērniem un/vai jauniešiem

  • Paolo un Frančeska – Valmieras Drāmas teātris, režisore Indra Roga

Gada režisors

  • Elmārs Seņkovs – Nelabie. Pēc Dostojevska, Valmieras Drāmas teātris

Gada aktrise

  • Dārta Daneviča – loma izrādē Zēni nav meitenes, Dailes teātris

Gada aktieris

  • Arturs Krūzkops – Ričards izrādē Ričards. Nekā personīga, Latvijas Nacionālais teātris

Gada aktrise otrā plāna lomā 

  • Anna Nele Āboliņa – Marija Ļebjadkina izrādē Nelabie. Pēc Dostojevska, Valmieras Drāmas teātris

Gada aktieris otrā plāna lomā 

  • Rūdolfs Apse – Konferansjē izrādē Bez morāles. Ar lellēm, Latvijas Leļļu teātris

Gada jaunais skatuves mākslinieks/-ce

  • Sandis Runge – Pēteris Verhovenskis izrādē Nelabie. Pēc Dostojevska, Valmieras Drāmas teātris
  • Diāna Krista Stafecka – Lavīnija Menona izrādē Sēras piestāv Elektrai, Valmieras Drāmas teātris

Gada jaundarbs dramaturģijā

  • Rasa Bugavičute-Pēce – Dziesmu svētki, Liepājas teātris

Gada scenogrāfs

  • Mārtiņš Vilkārsis – Sēras piestāv Elektrai, Valmieras Drāmas teātris

Gada kostīmu mākslinieki

  • Mareunrol'sAr balles kurpēm Sibīrijas sniegos, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris

Gada jaundarbs mūzikā

  • Jēkabs Jančevskis – Brands, Dailes teātris

Gada gaismu vai video māksliniece

  • Katrīna Neiburga – video izrādē Malleus Maleficarum. Jaunais līgums, producējis fonds Initium, Ieva Niedre, Minna Trīna Kohva (Igaunija), Karīna Zeļonka, Sõltumatu Tantsu Lava (Igaunija)

Gada horeogrāfe vai kustību māksliniece 

  • Kristīne Brīniņa – Hamlets, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja