Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dailes teātrī trīs vakarus būs skatāms Pēterim Pētersonam veltīts koncertuzvedums Poēma par spēlmani

Atceroties režisora un dramaturga Pētera Pētersona simtgadi, Dailes teātris izveidojis koncertuzvedumu Poēma par spēlmani. Šī teātra notikuma pirmizrāde būs 29. septembrī, tālāk plānoti vairs tikai divi īpaši teātra režisoram veltīti vakari – 30. septembrī un 1. oktobrī, informēja teātra pārstāvji.

Koncertuzvedumu uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves veido Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Viesturs Kairišs un muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods. Dramaturģisko materiālu uzvedumam veidojusi Ieva Struka, savijot kopā tekstus no dažādām Pētera Pētersona lugām. Teātra ģēnija svētkus uz skatuves svinēs Dailes teātra aktieru ansamblis, jaunā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas muzikālo aktieru kursa studenti, koris Kamēr… un pianists Matīss Žilinskis.

Pētera Pētersona vārds ierakstīts ne tikai Dailes teātra zelta fondā, bet arī visas Latvijas kultūras kanonā. Izrādes Spēlē, spēlmani, Tikai muzikants, Mirdzošais un tumši zilais un citas skatītāji atceras ar dziesmām un mūziku, kas spēja izteikt to, ko vārdos tieši nedrīkstēja izsacīt, bet ko tā laika cilvēkiem vajadzēja dzirdēt. 

Vairāku Pētera Pētersona lugu teksti uzvedumā savīsies ar pazīstamu komponistu dziesmām, kas īpaši sarakstītas viņa veidotajām izrādēm. Koncertuzvedumā galvenajā lomā būs redzams aktieris Klāvs Kristaps Košins, kurš arī uzvedumā būs Klāvs no Pētersona lugas Tikai muzikants.

Juris Vaivods: "Manās atmiņās Pēteris Pētersons ir kā spožs meteors, kurš ar savu personības šarmu un neatkārtojamo balsi uzšķīla dzirksteles ikvienā sabiedriskā pasākumā. Savu radošo ideju materializēšanai Pētersons ap sevi pulcēja līdzvērtīgu personību zvaigznāju – vai tie būtu scenogrāfi vai komponisti. Viņa laiks teātra pasaulē saistās ar jaunu ceļu meklējumiem teātra mākslā, kā arī spilgtu talantu meklējumiem. Viņam bija īpaša sadarbība ar tādiem spožiem komponistiem kā Raimonds Pauls, Imants Kalniņš, Imants Zemzaris, Pēteris Vasks, Andris Dzenītis u.c."

Viesturs Kairišs: "Pēteris Pētersons ir viens no mūsu teātra dižgariem. Viņa pasaules centrā vienmēr bija mākslinieks. Pieminot režisora simtgadi, mēs runājam gan par Pētersona personību, gan arī par to, kas bija mākslinieka ceļš toreiz un kas ir mākslinieka ceļš vispār – šodien un nākotnē. Ja mēs vienā teikumā gribētu atbildēt uz jautājumu, kas ir Pētersona vislielākais devums Latvijas teātrī, tad tas ir poētiskais teātris. Pētersons izveidoja jēdzienu "poētiskais teātris"; to katrā laikā var saprast citādi, tomēr tas ir tieši viņa darbs, viņa ideja. Šī koncertuzveduma kompozīciju mēs veidojām, kombinējot četras Pētersona lugas un izmantojot skatuves līdzekli – poētiskais teātris."

 

Lomās Dailes teātra aktieri: Klāvs Kristaps Košins, Vita Vārpiņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Milēna Miškēviča, Kārlis Arnolds Avots, Aldis Siliņš, Katrīna Griga , Madara Viļčuka, Meinards Liepiņš.

Muzikāli iestudējumu papildina pianists Matīss Žilinskis un koris Kamēr…

Koncertuzvedumā piedalās Dailes teātra un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Dramatiskā teātra muzikālā aktiera kursa studenti Agate Grīnhofa, Sintija Ceplauska, Justīne Skutāne, Daniela Muižniece, Henrijs Kozlovskis, Alise Anna Narcika, Annija Bildarte, Daniels Loginovs, Domeniks Slišāns, Gerda Igaune, Tomass Deinis, Toms Kursītis, Kate Kokamegi, Katrīna Altenburga.

Koncertuzveduma režisors – Viesturs Kairišs; dramaturģe – Ieva Struka; scenogrāfe – Ieva Jurjāne; kostīmu māksliniece – Baiba Litiņa; muzikālais konsultants – Juris Vaivods; horeogrāfe – Anna Abalikhina; gaismu mākslinieks – Reinis Zalte. Izrādes producente – Kristīne Mūrmane, izrādes vadītāja – Indra Laure.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja