Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Foto: Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvo kustību izrāde Nodzītus zirgus nošauj

Piektdien, 6. septembrī, Daugavpils teātrī notika pirmizrāde kustību izrādei Nodzītus zirgus nošauj, kura atspoguļo notikumus uz kāda deju maratona grīdas un vēsta par liktenīgām izvēlēm un cīņu ar savām vājībām un nepārvaramiem apstākļiem

Izrādes pamatā ir amerikāņu rakstnieka Horasa Makoja romāns Nodzītus zirgus arī nošauj, vai ne? (They Shoot Horses, Don't They?), kura tapšanu iedvesmoja reāli notikumi Amerikā Lielās depresijas laikā, kad tika piedzīvots necilvēcīgu deju maratonu bums. Krīze iedzina cilvēkus izmisumā, un sākās sarežģīta cīņa par izdzīvošanu. Savukārt deju maratoni, kuri varēja ilgt mēnešiem, kļuva par vienu no peļņas avotiem, bet reizē arī par nežēlīgu pārbaudījumu ar pārāk augstām likmēm.

Katram deju maratona dalībniekam ir savi motīvi. Kāds cer uz maizes kumosu, cits uz slavas brīdi, vēl kāds uz apsolīto laimestu. Cik lielu slogu ir gatavs panest cilvēks, dzenoties pēc cerētās laimes? Un vai spēj apstāties, kad nasta kļūst par smagu un sāk spiest viņu pie zemes?

“Šī izrāde ir pārdomas par totālu vientulību, pat tad, ja kāds ir blakus, par patiesu jūtu, vēlmju un prieka neatgriezenisku zaudējumu, par sistēmu, kura nogalina cilvēku cilvēkā. Taču katram ir iespēja izvēlēties – aiziet vai palikt. Dzīve ir mūsu izvēļu summa,” stāsta izrādes horeogrāfe un libreta autore Irina Bogeruka.

“Smaga izrāde, kura skatāma vienā ieelpā. Izrāde, kura vienlaikus liek baudīt un domāt, kurā ir daudz nosacītā un vienlaikus ļoti vitāla. Līdz izrādes finālam nevarēju aplaudēt, jo visu laiku ķēru sevi pie domas: ja aplaudēšu, pievienošos tiem – maratona skatītājiem. Finālā gan aplausi visiem: dejotājiem, aktieriem, veidotājiem,” dalījās emocijās Daugavpils Universitātes Dr. philol. prof. Elīna Vasiļjeva.

Iestudējumā Nodzītus zirgus nošauj ir apvienota deja, skatuves kustība, vokāls un aktierspēle. Titullomās - dejotāji Aleksandra Koguce (Glorija) un Jevgeņijs Mihailovs (Roberts). Izrādes radošo komandu veido scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Inga Bermaka, oriģinālmūzikas autors – Aleksejs Fedotovs, izrādes mākslinieciskais vadītājs – Oļegs Šapošņikovs, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs. Tā paredzēta skatītājiem no 16 gadu vecuma. Ilgums - 1 stunda 50 minūtes (divos cēlienos).

Nākamās izrādes – 24. un 25. oktobrī plkst. 18.30.

Biļetes - Biļešu paradīze kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja