Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Interneta vidē no sevis nepaslēpsies. Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvojusi e-polifonija Vienaldzības gadsimts

26. janvārī Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvojusi režisora Dmitrijs Petrenko iestudētā izrāde Vienaldzības gadsimts.

Ja termins "polifonija" mūzikas pasaulē ir definēts – tā ir daudzbalsība, kas pamatojas uz vairāku patstāvīgu, pēc noteiktiem likumiem saistītu melodiju vienlaicīgu skanējumu un attīstību –, tad uz teātra skatuves tā, turklāt e-polifonija, ir pirmo reizi. Režisors Dmitrijs Petrenko Liepājas teātrī iestudētās izrādes Vienaldzības gadsimts žanrisko apzīmējumu attiecina uz XXI gs. fenomenu – digitālo vidi, kurā cilvēki dzīvo, satiekas, risina problēmas, mīl un nīst.

Lugu pēc Aleksandra Moločņikova idejas sarakstījusi dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce. Stāsts ir par klasesbiedru salidojumu. It kā notikušu, it kā – ne. Pieci bijušie klasesbiedri pārceļ klases salidojumu uz tikšanos tiešsaistes videočatā, jo ikdienas skrējienā satikties klātienē kļūst arvien sarežģītāk.

Bijušos klasesbiedrus – tagad trīsdesmitgadniekus – izrādē atveido aktieri Everita Pjata-Gertnere, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris, Kaspars Kārkliņš, Gatis Maliks. Gata Malika spēlētais varonis ir patriotiski noskaņotais veiksminieks Dāvids, kuram ir labs darbs, sieva, tūlīt būs bērns. Taču zem veiksminieka maskas slēpjas cits cilvēks, kurš skolas laikā nebūt nebija starp labākajiem. Klasesbiedru sarunās un atmiņās parādās arī aizvainojumi, kas palikuši no skolas laikiem. Tie ir ietekmējuši katru no viņiem un iespaido arī to, kā viņi dzīvo šobrīd. "Faktiski jau salidojumos sanāk tie, kas grib parādīt, ka dzīvē viss ir lieliski, kas grib palepoties ar saviem sasniegumiem, materiālo stāvokli," piebilst Gatis Maliks, kurš pats skolu beidzis pirms 14 gadiem un kuram klases salidojumos līdz šim nav sanācis piedalīties prozaisku iemeslu dēļ – tieši tajās dienās iekritušas izrādes.

Izrādē virtuālā satikšanās no sākuma ir kopīgu atmiņu un pārdzīvojumu pilna, sentimentāli jautra, taču pamazām tā kļūst arvien provokatīvāka citam pret citu, pārbaudot visu iesaistīto vērtības, runājot par vārda brīvību, demokrātiju, vairāk vai mazāk liberāliem uzskatiem un, protams, globālo sasilšanu. "Vienaldzības gadsimts ir daudznozīmīgs, ietilpīgs un precīzs nosaukums. Mēs dzīvojam tādā laikā, kad ir viegli būt vienaldzīgam. Tikko kaut kas personīgi neskar, tā par to var nelikties ne zinis," skaidro Gatis Maliks un piebilst, ka izrādē mazliet būs elementi no trillera, no zinātniskās fantastiskas, arī no komēdijas. "Izrāde varētu būt interesanta ne tikai tiem, kuri skolu beiguši sen un no šī attāluma jau mēdz skolas laiku idealizēt. Arī divdesmitgadniekiem der ieskatīties savā tuvajā nākotnē. Uzreiz pēc skolas beigšanas spārno vārdi, ka "visas durvis vaļā", bet trīsdesmitgadnieki jau dažās durvīs ir ieskrējuši ar pieri. Protams, vēl ir laiks, kad dzīvi var mainīt, bet vairs neesi tik pārliecināts un drošs," saka aktieris.

Tuvākās izrādes – 29. janvārī, 11. februārī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja