Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kā varam būt kopā, ja esam tik atšķirīgi

Ģertrūdes ielas teātrī – izrāde Vingrinājumi ar ābolu un loku

Leģendu par Vilhelmu Tellu, kas piedalījās dumpī pret šveiciešu tautas paverdzinātājiem, vai vismaz nostāstu, kā viņš ar loku sašāvis ābolu uz sava dēla galvas, zina daudzi. Frīdrihs Šillers XIX gadsimtā to pārvērta nu jau slavenā lugā. Tomēr jaunajā Ģertrūdes ielas teātra iestudējumā Vingrinājumi ar ābolu un loku, kas pie skatītājiem nonāks sestdien, 15. decembrī, Vilhelmu Tellu gluži nesastapsiet. "Sākumpunkts bija Šillera luga, no tās arī izrādes nosaukums, taču tālāk šīs saistības ir maz, tēmu risinām jau citās kategorijās, arī dramaturģisko materiālu mēģinājumos veidojām paši," stāsta iestudējuma režisors Andrejs Jarovojs.

Šillers savā Vilhelmā Tellā pievēršas personīgajai atbildībai kā galvenajam pārmaiņu rosinātājam sabiedrībā. Tas ir stāsts par drosmi – cilvēka spēju ielūkoties acīs savām bailēm, vēlmi rīkoties pareizi, nevis izdevīgi, izvēlēties kopīgo, nevis individuālo labumu. Arī veidojot izrādi Vingrinājumi ar ābolu un loku, radošā komanda daudz domājusi par kopā būšanu. "Mēs katrs esam individuāls, taču kā sabiedrības locekļiem mums ir jādzīvo kopā, jāatrod kopīgas vērtības un kopsaucēji. Kā varam būt kopā, ja esam tik ļoti atšķirīgi?" A. Jarovojs definē jautājumu, uz ko jauniestudējums mēģina rast atbildi.

Viņaprāt, jebkurai indivīda izvēlei jebkādā situācijā ir zināma politiska nokrāsa. Piemēram, ko tieši es atbalstu, pērkot ikdienas preces plastmasas iepakojumā vai bez tā? "Mūsdienās gan uz individuālo atbildību ir liels uzsvars, un tas cilvēku psiholoģiski nospiež, jo individuālās izvēles iespēju ir tik daudz, ka viņš nereti apjūk. Tāpēc ir svarīgi runāt arī par to, ka ne vienmēr ar individuālo atbildību var atrisināt visus jautājumus. Ir arī tādi jautājumi, kas ir atrisināmi tikai kolektīvi. Izrādē pētām, kā cilvēku grupā tiek pieņemti lēmumi un ko kurš ir gatavs ziedot no savām interesēm un komforta kopīgā labuma vārdā," stāsta režisors. Viens no iestudējuma veidošanas impulsiem A. Jarovojam bijusi arī Latvijas sabiedrības sašķeltība. "Esam dažādi, katrs vēlamies būt neatkārtojams, oriģināls. Bet, ja katrs gribam būt kaut kas atsevišķs, arī kopīgas valsts ideja zaudē jēgu… Kādas ir vērtības, ko mēs kā Latvijas iedzīvotāji vēlamies kopīgi īstenot, uz ko balstīties?"

Režisors gan piebilst, ka izrādē tiešā veidā netiek izspēlēti Latvijas sabiedrības arhetipi vai mikromodelis. Tā vairāk ir par grupu, kurā satikušies dažādi cilvēki. Tieši tāpēc Vingrinājumos ar ābolu un loku piedalās skatuves mākslinieki ar ļoti atšķirīgu pieredzi: laikmetīgās dejas horeogrāfe Agate Bankava, mūziķis un skaņu režisors Artūrs Čukurs, kurš studējis arī objektu un alternatīvā teātra režiju Čehijā, un dramatiskā teātra aktieri Alise Danovska un Emīls Krūmiņš.

Nākamās izrādes – 16. decembrī, 24. un 25. janvārī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja