Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kontroles fenomens Starptelpā

Rīgā notiek starptautisks performances mākslas festivāls

Ko mums katram personīgi nozīmē kontrole? Kas notiek, kad to zaudējam vai esam pārāk stingrā paškontroles režīmā? Kā kontrole izpaužas privātajā un publiskajā sfērā? Un kāda ir mūsu izpratne par tādām kontroles formām kā novērošana un citi disciplinējoši paņēmieni? 

Šos un citus jautājumus par tēmu Kontroles fenomens šogad savos darbos pēta mākslinieki no 20 valstīm, kas piedalās jau otrajā Starptautiskajā performances mākslas festivālā Starptelpa. Tas Rīga norisinās visu šo nedēļu – no 10. līdz 16. jūnijam – un interesentiem piedāvā bagātīgu programmu: gan izstādes, meistarklases un performances, gan diskusijas un izrādes, gan atklāšanas un noslēguma ballītes izsmalcināti mākslinieciskā gaisotnē. Festivālu organizē Latvijas Performances mākslas centrs, biedrība Laboratory of Stage Arts un mākslinieku rezidenču un izglītības centrs MĀ TELPA.

Lai gan festivāla atklāšana bija jau pirmdien, spilgtākie tā notikumi vēl nebūt nav nokavēti. Māksliniece un festivāla organizatore Simona Orinska skatītājiem noteikti iesaka apmeklēt divas izrādes. Viena no tām būs pirmizrāde – ceturtdien, 13. jūnijā, Suns Studio Magoņu ielā 9A gaidāma performance – izrāde Intervija ar Fransisu Bēkonu. Izrādes idejas un scenogrāfijas autore ir Laura Dišlere, režisore Madara Dišlere, horeogrāfiju veidojusi Liene Grava, Butō horeogrāfiju – Simona Orinska, bet mūzikas autors ir Mārcis Auziņš. Otra izceļamā performance ir piektdien, 14. jūnijā, RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 Aisteres zālē iecerētā pasaulslavenās horeogrāfes un performances mākslinieces Morīnas Flemingas (ASV) izrāde B Madonna. Viņa radījusi oriģinālu vizuālā teātra formu, ieviešot sirreālu kustību poēzijas valodu, kas asociatīvi atgādina ikonu vai klasiskās mākslas kanonus.

Festivāla ietvaros notiks dažādas vietējo un ārvalstu mākslinieku meistarklases, bet centrā H2O6 no 14. līdz 16. jūnijam viņi skatītājiem bez maksas piedāvās izteiksmes līdzekļu ziņā ļoti dažādu, krāšņu un intensīvu performanču programmu. Atsevišķas performances noritēs arī citās Rīgas vietās. Piektdien performances sāksies plkst. 18, lai noslēgtos ar vērienīgu ballīti (ieejas maksa tajā – trīs eiro), savukārt sestdien un svētdien tās sāksies jau plkst. 15un turpināsies līdz pat pusnaktij.

Tāpat festivāla laikā apskatāmas vairākas izstādes. Viena no tām – fotogrāfes Annas Maskavas personālizstāde Mørketid –  Kalnciema ielas kvartāla mākslas galerijā reflektē par psihiskajām saslimšanām, īpaši – depresiju.

Pilna festivāla Starptelpa programma atrodama www.facebook.com/riga.performance un http://rigaperformance.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja