Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Kurp doties tālāk? Latvijas Leļļu teātra jubilejas svinības ar leģendāro izrādi

Šogad Latvijas Leļļu teātris svin savu astoņdesmit gadu jubileju, kas tiks atzīmēta ar vairākiem notikumiem, – jaunās sezonas preses konferencē sacīja tā valdes loceklis Mārtiņš Eihe.

5. septembrī teātra telpās un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta māksliniekam Pāvilam Šenhofam veltīta izstāde, 10. septembrī tiks atvērts labiekārtotais teātra pagalms, un 25. septembrī dienasgaismu ieraudzīs mūzikas disks Kā izrādē ir paredzēts ar dziesmām no teātra pēdējās desmitgades iestudējumiem.

No 1. līdz 4. oktobrim teātris pārvērtīsies par starptautisku meistarklašu, konferences un viesizrāžu platformu, dzimšanas dienas programmā Kurp doties? praktiskā un teorētiskā veidā meklējot Leļļu teātra attīstības un nākotnes perspektīvas. Tās noslēdzošajā dienā pie skatītājiem nonāks jauniestudējums pieaugušajiem Leģendārā izrāde, kuras uzmanības centrā būs 1967. gada režisores Tīnas Hercbergas uzvedums Interlellis-67.

"Mēs pētīsim, kāpēc šī izrāde guva starptautisku atzinību. Ar ko tā ir īpaša? Mēs esam izveidojuši lelles ar mērķi restaurēt četrus šī iestudējuma numurus. Tas būs divu paaudžu skatījums no šī brīža redzespunkta uz tā laika teātra domāšanu," ieskicē viens no Leģendārās izrādes režisoriem Edgars Kaufelds, kurš to veido kopā ar saviem kolēģiem Mārtiņu Eihi un Viju Blūzmu.

 

Laikam lasis

2024./2025. gada sezonā kopumā ir ieplānoti desmit jauniestudējumi visa vecuma skatītājiem. Pirmā pirmizrāde notiks 20. septembrī Mazajā zālē. Tas būs režisora Rūdolfa Apses iestudējums Laikam Laiks (7+). "Kopā ar meitenīti Almu meklēsim pazudušo Laiku un pārvarēsim bailes no nezināmā, dodoties fantāzijas ceļojumā pa viņas istabu," atklāj režisors.

29. novembrī Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora Edgara Kaufelda iestudējums Lasis Stasis (4+) pēc rakstnieces Dainas Tabūnas grāmatas motīviem. "Ņemot vērā, ka tās darbība norisinās dažādos ūdeņos, tajā skaitā Baltijas jūrā, kas ir viena no piesārņotākajām pasaulē, kopā ar māksliniekiem nolēmām veidot šo izrādi pēc eko teātra principa, kas nozīme, ka lelles un scenogrāfija tiek radīta no otrreiz pārstrādājamiem materiāliem," akcentē režisors.

Šī gada beigās taps muzikāls svētku iestudējums Pēc eglītes! (5+) režisores Lienas Šmukstes versijā. Plānots, ka šī izrāde ar iecienītām Ziemassvētku dziesmām komponista Raimonda Petrauska aranžējumā būs skatāma arī ārpus Rīgas robežām.

 

Vairāki jaunieši

Nākamā gada sākumā ir gaidāms režisores Elīnas Cērpas iestudējums (12+) sadarbībā ar neredzīgo kopienu. Līdzās aktrisei Dacei Vītolai izrādē piedalīsies trīs meitenes ar redzes traucējumiem. Tāpat arī tiks piedāvāts režisores Vijas Blūzmas marionešu iestudējums Runcis zābakos (2+), horeogrāfes Kristīnes Brīniņas kustību izrāde Vingrinājumi vētrainai dienai (3+) un režisores Danas Avotiņas-Lāces iestudējums Tīrs zobiņš un bumba bērniem no deviņiem mēnešiem līdz diviem gadiem.

"Pēc pirmā darba šai vecuma grupai Čuči, spilventiņ! mēs sapratām, cik svarīga ir jauno vecāku kopā būšana teātrī, kurā viņi ir gaidīti ar saviem mazuļiem," norāda Dana Avotiņa-Lāce. Viņa no aktrises pirmajā izrādē ir pārkvalificējusies par režisori otrajā, kuras uzmanības centrā būs intereses rosināšana bērnos par zobu tīrīšanu ar rotaļu, mūzikas, gaismas un citu elementu palīdzību. Teātra repertuārā ir ticis iekļauts arī viņas Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbs Elpojot smaidus, kas ir domāts tieši jaunajiem vecākiem.

Savukārt 2024./2025. gada sezona noslēgsies ar režisora Roberta Daubura izrādi Pirmā jauniete (12+). Jāpiebilst, ka teātra trupu ir papildinājuši trīs jauni aktieri: Anna Klišāne, Agris Krapivņickis un Mārtiņš Gailis.

Vairāk: lelluteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja