Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mazliet priecīga un mazliet smeldzīga. Kvadrifrona svētku pasaka pieaugušajiem Skaistā tumsa

Adventes pasaka par nepārvaramām ilgām pēc skaistuma – tā teātra trupa Kvadrifrons piesaka savu jauno iestudējumu Skaistā tumsa, kas nupat kā nonācis pie skatītājiem Rīgas cirka ēkā.

Maģiskā reālisma stilā veidotā izrāde vēstī brīnumainu stāstu par Babu Jagu, vīru ar pavisam noteikti pielīmētu bārdu, gaili ar čūskas asti, diviem spa saloniem, svētku sapulci, pārrautu nabassaiti un talantu, kas ielīksmo, bet iztukšo. Intars ir puika, kurš vairāk par visu mīl skaistumu, jo skaistums izglābs pasauli. Divpadsmit gadu vecumā viņš iegūst "medžik" spējas. Astoņpadsmit gadu vecumā Intars ir kļuvis slavenāks par bītliem. Divdesmit piecu gadu vecumā viņš dibina savu salonu – vietu, kurā visi var piedzīvot Intara "medžiku" un iepazīt patiesu skaistumu. Vēl Intaram ir meita Laura. Kā izrādās, arī viņai ir savs "medžiks". Tikai viņa to vēl nezina.

"Šī izrāde īsti nebūs par Ziemassvētkiem, tomēr mēģinājumu procesā mēs cenšamies domāt par to, kā skatītājiem radīt tādu kā Ziemassvētku sajūtu. Tāpēc šajā izrādē būs gan siltums, gan prieks, gan ģimeniskums un mīlīgums, gan drusciņ gaišas melanholijas un mazliet skumju. Nu, kā jau svētkos," stāsta režisors Klāvs Mellis. Skaistā tumsa ir pasaka pamatā pieaugušajiem, taču interesanti būšot arī bērniem apmēram no 10 gadu vecuma.

Sarunā ar Latvijas Radio 3 Klasika režisors atklāj, ka iestudējums tiks rādīts arī pēc gadumijas svētku laika. K. Mellis raksturo: "Izrādes stāstā ir kaut kas ļoti naivs, bet tādā foršā un vajadzīgā veidā, jo patiesībā jau izrāde ir par to, kā atrast skaistumu un ka varbūt to nevajag meklēt kaut kādos sarežģītos veidos, bet savās tuvākajās attiecībās ar ģimeni, draugiem. Nolēmām uztaisīt kaut ko absolūti klasisku, mazliet naivu, diezgan sentimentālu, nebaidoties arī no visādām banalitātēm. Vismaz man šķiet, ka izrāde būs gan vizuāli ļoti skaista, gan ļoti mīļa."

Skaistumu un "medžiku" izrādē rada arī scenogrāfija ar gleznotām kartona dekorācijām, kuru radīšanā iesaistījusies visa iestudējuma komanda: režisors Klāvs Mellis, dramaturģe Ance Strazda, videomākslinieks Āris Matesovičs, skaņu mākslinieks Kārlis Tone un gaismu māksliniece Dārta Zālīte, arī Jānis Kronis, Anna Ulberte un citi Kvadrifrona biedri, draugi un brīvprātīgie. "Domāju, ka beigu beigās uz skatuves būs redzams kaut kas starp bilžu grāmatu un audiolugu, svētku eglīti pieaugušajiem, miniatūru lielinscenējumu un žetonvakara iestudējumu. Priecīga, smieklīga un aizkustinoša izrāde, cerams," rezumē K. Mellis.

Tuvākās izrādes – 15., 16., 17. decembrī, 24., 30., 31. janvārī un 1. februārī

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja