Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pareizās izvēles patērētāju sabiedrībā. Izrāde Krietnā puiša rituāla nokaušana Dailes teātrī

Dailes teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvojis britu režisores Eimijas Milbērnas jauniestudējums Krietnā puiša rituāla nokaušana.

"Vārds "rituāls" šajā Denisa Kellija lugā man apzīmē neizbēgamību. Lugas galvenā varoņa izvēlētajā ceļā ir ierakstīta neizbēgamība. Pasaule, kādā mēs te, Rietumos, dzīvojam, lielā mērā ir pasaule, kurā patērēšana ir uzņēmusi neprātīgus apgriezienus, finansiāla veiksme ir laimes un panākumu mēraukla. Rīkoties pareizi sabiedrībā, kāda tā ir šodien, diemžēl ir grūti. Tas prasa drosmi," stāsta režisore.

Georgs Mastromass dzīvo pasaulē, kurā cilvēkus iedala uzvarētājos un zaudētājos. Dzīve viņam nemitīgi piespēlē liktenīgas izvēles, un ikreiz viņš pieņem pareizo lēmumu, kļūstot par vienu no bagātākajiem un ietekmīgākajiem cilvēkiem zemes virsū. Bet kā Georgs rīkosies dzīves svarīgākās izvēles priekšā?

Izrāde ir par izvēli – vai rīkoties cilvēcīgi, labestībā un sirdsapziņā balstoties, vai atbilstoši laikmetam, kurā dzīvojam, – apstiprina arī Georga Mastromasa atveidotājs Lauris Dzelzītis: "Tas ļoti bieži nesakrīt, un tu vienmēr nonāc pie jautājuma – kas ir kā vērts? Ja tu kaut kā dēļ būsi upurējis savu dzīvi, tev vimpeli neviens par to neiedos." Aktieris spriež, ka cilvēki bieži slēpjas aiz vārda "labestība", lai gan īstenībā ir gļēvi un, šādi maskējoties, dara sliktus darbus. "Mans varonis sevi par krietnu nesauc, vienkārši izdara izvēli, kas ir piemērotāka šim laikam. Un pēc būtības jau pareizi arī dara. Bet, ja tu riskē, tev vienmēr jārēķinās ar sekām."

L. Dzelzītis formulē izrādes vēstījumu – nekas nav tā, kā izskatās, dzīvojam lielu melu pasaulē, un tādi varoņi kā Georgs ir neveselās sabiedrības augoņi. "Cilvēkus interesē uzvarētājs, lai cik slikts cilvēks viņš būtu. Nauda izšķir visu."

Tiesa, izrādes beigās Georgam (vecumdienās viņu atveido Juris Bartkevičs) ir saruna, kurā pavīd cerība – caur pēctecību, caur mazdēlu. "Tu nodzīvosi mūžu un nevarēsi pateikt, vai bija pareizi vai nebija. Faktiski gandrīz nekam nav nozīmes, nozīme ir tikai tik, cik mēs paši piešķiram. Vienīgais atskaites punkts ir tas, kā paši jūtamies, kā esam dzīvojuši. Kas gan vēl?" komentē L. Dzelzītis.

Kopā ar viņu un Juri Bartkeviču uz skatuves darbojas Artis Robežnieks, Lauris Subatnieks, Gints Grāvelis, Niklāvs Kurpnieks, Marta Lovisa Jančevska un Zane Jančevska. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Sesija Kalfa, gaismu mākslinieks – Pīters Smols, komponists – Timofejs Pastuhovs, horeogrāfe – Anna Abalikhina, režisores asistents – Juris Jonelis.

Tuvākās izrādes – 6., 7., 18. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja