Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Piedzīvojumus var atrast it visā. Nākamnedēļ sāksies 20. Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus

Šī ir mana mīļākā diena – pa Jaunā teātra festivāla Homo Novus šī gada mājvietas (Marijas ielā 11) logu ir redzams, kā baltos kostīmos ģērbušās skatuves mākslinieču kolektīva Grāfienes dalībnieces krāso logo burtus festivālam veltītās preses konferences laikā

"Šogad mēs vēlamies aicināt skatītāju atmest pasīva vērotāja lomu un ļaut sev piedzīvot pasauli caur otra pieredzi – vai tas būtu putns, gliemis, kūdras purvā nogrimis sapnis, sencis, spals vai kaimiņš aiz sienas," saka kuratore Santa Remere.

No 29. augusta Rīgu, Ķemerus un Kuldīgu pārņems Homo Novus un vienpadsmit dienās pulcēs skatītājus uz 20 izrādēm netradicionālās spēles vietās, kur tiks izrādīti latviešu un starptautisko mākslinieku jaundarbi un sadarbības. Homo Novus sāksies ar Festivāla lēno, zaļo atklāšanu, uzmundrinot apņemties mazāk patērēt un ekspluatēt citam citu, apkārtējos resursus un domāt par savstarpēju cieņu, – norāda kuratore.

Festivālu ievadīs mākslinieces Beātes Poikānes Gaisa rezervuārs. Distopiska dzeja Uzvaras parka skeitparkā un mākslinieka Artūra Čukura Putekļu Rīga uz viesnīcas Islande jumta. Trešais "zaļais darbs", Lindas Boļšakovas izrāde Laika gaitā. Purva ķermenis dejo, Ķemeros būs skatāms Homo Novus noslēgumā. "Tas būs kolektīvs izpētes un improvizācijas process, kas pārtaps par vietu jaunām starpsugu draudzībām," raksturo Santa Remere.

 

Es to spēju

Šī gada programmā būs pārstāvēti vairāki kanādiešu mākslinieki. Nedēļas garumā norisināsies Monreālas kolektīva Pme-art procesā balstītā performance Piedzīvojumus var atrast it visā ar vietējo mākslinieku piedalīšanos. Tās dalībnieki tiks aicināti apsēsties ap galdu un pašrocīgi pārrakstīt grāmatu. "Mēs izvēlējāmies latviešu pirmās filosofes Mildas Palēvičas dienasgrāmatas. Mēs pārrakstīsim, iedziļināsimies un ieliksim kaut ko no sevis, tādā veidā radot kolektīvu, šodienai pietuvinātu darbu," stāsta viena no dalībniecēm Laila Burāne.

Kanādiešu māksliniece Deina Mišela piedalīsies Homo Novus ar performatīvo instalāciju Maiks, kas veltīta darbavietu kultūrai un liek uzdot jautājumu – vai mana sabiedriskā dzīve atspoguļo manu iekšējo būtību. Savukārt festivāla skolas dalībnieki Kanādas un Vācijas mākslinieku kolektīva Mammalian Diving Reflex vadībā Avotu ielas apkaimē tiksies ar cilvēkiem un meklēs veidus, kā viņus iesaistīt jaunā līdzdalības izrādē.

Varēs pieredzēt arī latviešu autoru satikšanos ar Argentīnu un tās māksliniekiem divos darbos: topošajā izrādē Kvīru tango klubs, kurā deja ir valoda, kas ļauj paust vēlmi pēc tuvības un uzdot jautājumus par dažnedažādām normām un ekspektācijām, un projektā Kā lietas beidzas, kas ir mēģinājums radīt mirkli, kad kopīgi iemācīties vēl kaut ko par dzīvi un nāvi. Šai divu lielumu līdzāspastāvēšanai pievēršas arī itāļu dejas kolektīvs Dewey Dell Igora Stravinska baleta mūsdienu versijā Svētpavasaris un soloizrādē Es to gribu, es to spēju.

 

Pastāsti man

Festivāla apmeklētāji varēs pievienoties režisora Reiņa Botera Ķengaraga parādei, kas divas stundas garā pastaigā meklēs atbildi uz jautājumu, kas no visa apkārt notiekošā ir iestudēts un kas ne. "Vizuālā māksliniece Marta Folkmane ir izveidojusi karti, pēc kuras mēs meklēsim mākslas notikumus šķietami ikdienišķās lietās," akcentē režisors.

Kuldīgu citā gaismā ļaus ieraudzīt režisora Jurģa Spulenieka darbs Ačgārnā Kuldīga ar stāstiem, kurus viņš uzzinājis, līkumojot pa senajām pilsētas ielām, un kurus pastāstījuši paši kuldīdznieki. "No sākuma ir jāsalauž pamatīgs ledus, un tikai tad tu tiec pie stāsta," komunikāciju ar kurzemniekiem apraksta režisors, pēc kura veidotās performances Kuldīgai paliks audiogids un animācijas īsfilma.

Zinību dienā 1. septembrī Latvijas Leļļu teātrī tiks demonstrēts čehu mākslinieku Borsch dārzeņu balets Riekstkodis. "Ar ķiploku kordebaletu un ļauno ingveru," piebilst Santa Remere. Vairākas dienas norisināsies britu mākslinieka Buša Hārtshorna darbs Pastāsti tētim. "Sveiks! Aicinu tevi nākt un izstāstīt man visu, ko tu būtu gribējis pateikt savam tēvam, bet kaut kādu iemeslu dēļ neesi viņam pateicis," mudina autors.

 

Video plostošana

Godinot komponistu Ludvigu van Bēthovenu kā nedzirdīgo kopienai piederīgu mākslinieku un izceļot zīmju valodu, notiks īru mākslinieču Amandas Kūganas un Liannas Kviglijas un Latvijas Nedzirdīgo savienības kolektīva muzikālais kopdarbs Oda priekam. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā gleznotāja Andra Eglīša izstādē Izstāde austrāliešu mākslinieki Madeleina Flinna un Tims Hamfrijs sadarbībā ar vietējiem mūziķiem aicinās piedzīvot izrādi Plūdi.

Festivālā varēs ļauties laika izšķērdēšanai jeb 24 stundu video plostošanai Y: lēnās televīzijas kino, kuru ir radījuši 24 mākslinieki no Čehijas, Latvijas un Nīderlandes. "Savu darbu es veidoju divas reizes, jo pirmajā reizē manis pieaicinātie performanču mākslinieki bija pārāk strauji," smej viena no dalībniecēm Mailo. Savukārt dāņu kolektīvs MØR collective kopā ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu piedāvās performatīvu instalāciju Vientulības simfonija S.O.S., kurā ar humoru, mūziku un spilgtiem tēliem atspoguļos kopības sajūtu un dīvainās attiecības, kas veidojas starp kaimiņiem.

Noslēgumā jāpiebilst, ka Rīgā atgriezīsies Berlīnes mākslinieku kolektīvs Gob Squad ar izrādi Super Night Shot, kas reiz jau rādīta Latvijā 2006. gada eksperimentālās mākslas festivālā Homo Alibi, un svinēs savu dubultnieku svētkus. "Nāciet tērpušies zeltā, gliteros, baltā zaķa kostīmā vai daudzdzimumu dievmātes tēlā," mākslinieki atklāj ballītes dreskodu.

Pilna programma: homonovus.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja