Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Spēks ir jārod sevī. Liepājas teātris jaunajā sezonā piedāvās desmit jaundarbu

Tie būs emocionāli iedarbīgi stāsti par cilvēkiem, kuri grib dzīvot un piedzīvot, – jaunajai sezonai veltītajā preses konferencē sacīja Liepājas teātra valdes loceklis mākslinieciskajos jautājumos Valters Sīlis

Kopumā ir gaidāmas desmit pirmizrādes (astoņi jauniestudējumi un divi koncerti – Ziemassvētku un Teātra dienas koncerts). Pirmā no tām notiks 14. septembrī. Tas būs režisores Lauras Grozas iestudējums Annes Frankas dienasgrāmata pēc ebreju meitenītes pierakstiem, kuros divu gadu garumā fiksēts viņas ģimenes un citu ebreju mēģinājums paglābties no holokausta, aprakstot sadzīves apstākļus, ilgas un bailes, cerības un satraukumu par slēptuves atklāšanu.

"Viņa ne tikai datēja notikumus un to secību, bet caur savu beznosacījuma mīlestību mācīja pasaulei vērtības, kas ir stiprākas par gāzes tvanu un lodēm," norāda režisore. Ar šo darbu Laura Groza noslēgs triju izrāžu ciklu, kas pievēršas XX gadsimta sarežģītākajām vēstures lapaspusēm (iepriekšējās divas radītas Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī). Galveno lomu jauniestudējumā atveidos aktrise Agnese Jēkabsone. Iepriekš mākslinieces ir sadarbojušās izrādē Piafa, kas bija Lauras Grozas debija Liepājas teātrī pirms vienpadsmit gadiem. "Ja nebūtu Agneses, es, visticamāk, neiestudētu šo darbu," atzīst režisore.

 

Rītausmas gaisma

Nākamais būs dramaturģes Ludmilas Roziņas lugas Dievs ir šeit iestudējums Valtera Sīļa režijā – par cerību un to, ka cilvēka piedzimšana nav pašsaprotama. "Un kad tad jums būs bērni?" – šo jautājumu pārim mēdz uzdot ziņkārīgi svešinieki, bet dažreiz arī paši tuvākie, tomēr ne vienmēr viņi ir gatavi dzirdēt godīgas atbildes. Izrāde pie skatītājiem nonāks 11. oktobrī.

"Viņa Liepājas teātra Mazās zāles debijas darbs Dziesmu svētki joprojām ir simtprocentīgi pārdots, tagad gaidām viņa Lielās zāles debiju," režisoru Matīsu Budovski piesaka Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga. Viņš iestudēs asprātīgu, muzikālu eksistenciāla absurda detektīvu Rītausma Vakaros, kurā, sevī un pasaulē vīlies, dzīves nogurdināts detektīvs negribīgi uzņemas savas karjeras pēdējo lietu un tiek norīkots izmeklēt mīklainu vietējā dzejnieka slepkavību Vakaru ciematā. Šis Latvijas lauku sociālajā kontekstā risinātais stāsts vēstīs par to, ka spēks ir jārod sevī, piebilst režisors, kurš lugu raksta kopā ar savu kolēģi Klāvu Melli.

 

Šausmu estētika

Režisors Viesturs Roziņš veidos izrādi Divu siržu zēns par ģimeni, kas bēg no Taliban pārņemtās Afganistānas uz Lielbritāniju. Režisore Inese Mičule iestudēs amerikāņu dramaturga Artura Millera lugu Visi mani dēli, kuras pamatā ir patiess pēckara stāsts par vīrieti, kurš, cenšoties apgādāt savus dēlus, iznīcina ne tikai savu ģimeni, bet arī daudzas citas.

Režisors Elmārs Seņkovs atgriezīsies Liepājas teātrī ar iestudējumu Baltijas teļš, kura pamatā būs Artūra Dīča oriģināldarbs. Pēc savas triloģijas ar pasaules klasikas tēliem režisors pievēršas deviņdesmito gadu varoņu dzīvei Latvijā ar šekspīriskām kaislībām un šausmu estētiku. "Nav noslēpums, ka tas bija traks un skaists laiks – ar milzīgu noziedzības līmeni un jauniem cilvēkiem dotajām iespējām veidot savu valsti," atklāj Elmārs Seņkovs un piemetina, ka tas būs stāsts par draugiem, viņu izdarītajām izvēlēm un sirdsapziņu. Ar humoru un dziesmām.

 

Cerība un atmiņa

Jaunā režisore Endīne Bērziņa piedāvās izrādi 2401 objekts par Henriju Molaisonu, kurš eksperimentālas smadzeņu operācijas rezultātā zaudē atmiņas par iepriekšējiem diviem gadiem un vienlaicīgi zaudē iespēju veidot jaunas. Sezona noslēgsies ar režisora Valtera Sīļa un dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces kopdarbu Dzīvoklis. "Tas būs stāsts par cerībām, kuras mēs katrs lolojam savā dzīvē un diezgan bieži ieliekam nekustamajos īpašumos," raksturo režisors. Tas būs ceļojums laikā kāda Liepājas dzīvokļa sienās, kurās katrs iemītnieks grib uzbūvēt savu mazo sapņu pili.

Jāpiebilst, ka Rasa Bugavičute-Pēce ir viena no idejas autorēm šogad īstenotajām Liepājas teātra vasaras rezidencēm dramaturgiem. Tajās piedalījās Latvijas Kultūras akadēmijas studente Līva Jevdokimova, amatierteātros sevi pierādījusī Inese Tālmane un režisore Krista Burāne. Šajā laikā tapušais tiks prezentēts Atvērtā teātra dienās. Tās norisināsies no 23. līdz 25. augustam Liepājas teātrī. Šo notikumu ievadīs režisora Eimunta Nekrošus iestudējums Kuņas bērni (Klaipēdas Drāmas teātris). Savukārt turpinājumā ir ieplānotas ekskursijas teātra aizkulisēs, radošās darbnīcas bērniem, sarunas ar režisoriem, pašmāju izrādes un vasaras karstākā diskotēka!

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē liepajasteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja