Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Brīvības pieminekļa modelis iesniegts Eiropas vērtīgāko kultūras mantojuma objektu 3D modeļu krātuvē

Brīvības piemineklis kā pirmais objekts no Latvijas iesniegts vienotajā krātuvē, kurā tiek izvietoti vērtīgāko Eiropas kultūras mantojuma objektu trīsdimensiju (3D) modeļi, informēja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) pārstāve Linda Zonne-Zumberga.

Twin it!  kampaņa Eiropas kultūra 3D paredz kopējā Eiropas datu telpā veidot kvalitatīvu simbolisku Eiropas kultūras vērtību paraugu krātuvi 3D formātā. Kampaņu pēc Eiropas Komisijas rekomendācijas īsteno Eiropas digitālā bibliotēka Europeana, kas dod iespēju iepazīt Eiropas kultūras mantojumu digitālā veidā.

Digitālo dvīņu radīšanas mērķis ir ne tikai darīt pieejamāku, bet arī aizsargāt un saglabāt kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm, vienlaikus atbalstot dalībvalstis to 3D digitalizācijas un saglabāšanas centienos. Visaptveroša kultūrvēsturisko vērtību apsekošana, inventarizācija un fiksācija, izmantojot modernās tehnoloģijas, kā arī kultūras mantojuma profesionālās dokumentēšanas pastiprināšana ir viens no svarīgiem kultūras mantojuma nozares attīstības uzdevumiem.

Twin it! kampaņā iesaistījusies arī NKMP sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, kā pirmo objektu digitālajā krātuvē iesniedzot Brīvības pieminekļa 3D modeli. Piemineklis izvēlēts kā izcils tēlniecības un arhitektūras sintēzes paraugs, nozīmīgākais Latvijas valsts un Latvijas tautas neatkarības un brīvības simbols, kas celts par tautas saziedotiem līdzekļiem. 3D modeļa iegūšanai piemineklis uzmērīts, izmantojot trīsdimensionālās lāzerskenēšanas metodi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja