Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Izziņota pieteikšanās Latvijas Dizaina gada balvas 2025 konkursam

Pirmdien, 14. oktobrī, atklāta pieteikšanās Latvijas Dizaina gada balvai 2025 - nacionālas nozīmes apbalvojumam dizainā, kura mērķis ir apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru izcilāko sniegumu, sekmējot Latvijas dizaina nozares attīstību, informēja balvas rīkotāji

Šogad ieviesti jauninājumi konkursa kategorijās, papildus pastāvošajām piecām kategorijām - produktu dizains, pakalpojumu dizains, komunikācijas dizains, vides dizains un digitālie risinājumi -, ieviešot nomināciju Jaunais dizainers. 

Latvijas Dizaina gada balvas 2025 (LDGB 2025) konkurss turpina 2023. un 2024. gadā iedibināto konkursa norises un vērtēšanas kārtību, un šis gads ir noslēdzošais trīs gadu norises ciklā, ko organizē Latvijas Dizaina centrs. «Vēlamies veicināt studentu interesi par dalību konkursā, ko novērojām jau pagājušajā gadā, tāpēc konkursā ieviesta nominācija Jaunais dizainers, lai topošajiem profesionāļiem, kuri pieteikuši studiju procesa laikā izstrādātus darbus, radītu samērīgu konkurenci un sniegtu atzinību tālākam attīstības iedrošinājumam. Studējošo darbi tiks pieteikti esošajās kategorijās ar papildu atzīmi, ka tas ir studiju laikā izstrādāts darbs, attiecīgi žūrija to ņems vērā, vērtējot darbus un lemjot par to virzīšanu nākošajā kārtā. Finālā iekļuvušie studējošo darbi sacentīsies par "Jaunā dizainera" titulu," komentē Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa.

Darbu iesniegšana LDGB 2025 ir atvērta divas reizes gadā: rudens pieteikšanās ilgs līdz 2024. gada 20. novembrim un ziemas pieteikšanās notiks no 2025. gada 1. februāra līdz 20. martam. Darbu iesniegšana notiek tīmekļvietnē www.dizainabalva.lv, kur pieejama konkursa pieteikuma forma. 

"Latvijas Dizaina gada balva ir izcils piemērs, kā dizains vieno un stiprina mūsu radošo kopienu. Starptautiski godalgoti darbi, jaunie talanti, kā arī ārvalstīs strādājošo dizaineru līdzdalība apliecina, ka Latvijas dizaina platforma kļūst arvien atpazīstamāka un pieejamāka plašākai auditorijai. Esmu gandarīta, ka konkurss gan veicina dizaineru piederības sajūtu kopienai, gan palīdz plašai auditorijai izprast dizaina būtisko lomu mūsu sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanā," akcentē kultūras ministre Agnese Lāce.

LDGB iesniegtie darbi tiek vērtēti divās kārtās. Pirmajā kārtā atlases žūrija izvērtē attiecīgajā pieteikšanās periodā saņemtos darbus un izvirza nominantus dalībai konkursa nākamajā kārtā. Otrajā kārtā fināla žūrija izvērtē nominantus un izvirza finālistus. Fināla žūrija arī lems par katras kategorijas uzvarētāju un Latvijas Dizaina gada balvas Grand Prix un Jaunā dizainera titula ieguvējiem. Konkursa otrā kārta noslēgsies ar Dizaina gada balvas pasniegšanu 2025. gada maija beigās. Precīzi norises datumi tiks laicīgi izziņoti tīmekļvietnē www.dizainabalva.lv.

Konkursam darbus var pieteikt to autors vai cita ar darbu saistīta persona, piemēram, tā īpašnieks vai pasūtītājs. Darbus var iesniegt fiziskas vai juridiskas personas, tai skaitā valsts pārvaldes iestādes, pašvaldības, izglītības iestādes, uzņēmumi, organizācijas un citi.

Latvijas Dizaina gada balvai 2025 iespējams pieteikt darbus, kas radīti kopš 2022. gada janvāra. Var iesniegt gan Latvijā īstenotus darbus (neatkarīgi no autoru valstiskās piederības), gan tādus, kas īstenoti jebkur citur pasaulē, ja to autoru piederības valsts ir Latvija. 

Latvijas Dizaina gada balvai pieteikto darbu vērtēšanā tiks ņemti vērā Latvijas Dizaina stratēģijā 2022–2027 definētie dizaina jomas mērķi un rīcības virzieni un Eiropas Komisijas iniciatīvas Jaunais Eiropas Bauhaus vērtības.

Konkursā iesniegto darbu vērtēšana balstīsies šādos kvalitātes kritērijos:

  • idejas oriģinalitāte un jaunrade,
  • problēmas nostādne un risinājumu atbilstība darba uzdevumam,
  • koprade, ieinteresēto pušu iesaiste un sadarbība darba procesā,
  • funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums,
  • estētika un citas pieredzes kvalitātes dimensijas,
  • ekonomiskā nozīmība, ilgtspēja un apritīgums,
  • sociālā nozīmība, iekļaušana, pieejamība un piekļūstamība.

Darbi jāpiesaka un tiks vērtēti piecās kategorijās: produktu dizains, pakalpojumu dizains, komunikācijas dizains, vides dizains un digitālie risinājumi:

Produktu dizains — produkti, kas piedāvā risinājumus mūsdienu problēmām un sniedz ieguldījumu dzīves kvalitātes uzlabošanā un sabiedrības attīstībā, neatstājot negatīvu ietekmi uz vidi. Jauni vai pilnveidoti tirgū ieviesti produkti, kas ražoti lielākās vai mazākās ražotnēs un darbnīcās, kā arī izstrādāti produktu prototipi. Privātā, publiskā (valsts un pašvaldību) un nevalstiskā sektora produkti jebkurā nozarē.

Pakalpojumu dizains — jauni vai pilnveidoti tirgū ieviesti pakalpojumi un procesi, kā arī izstrādāti pakalpojumu un procesu prototipi, kas sniedz ieguldījumu dzīves un vides kvalitātes uzlabošanā un sabiedrības attīstībā. Publiskā (valsts un pašvaldību), privātā un nevalstiskā sektora pakalpojumi jebkurā nozarē.

Pakalpojumu dizains — jauni vai pilnveidoti tirgū ieviesti pakalpojumi un procesi, kā arī izstrādāti pakalpojumu un procesu prototipi, kas sniedz ieguldījumu dzīves un vides kvalitātes uzlabošanā un sabiedrības attīstībā. Lietotājiem draudzīgi, iekļaujoši un viņu vajadzībām atbilstoši publiskā, privātā un nevalstiskā sektora procesi, sistēmas un programmas, kas veido labāku infrastruktūru, iesaistīto pušu saziņu un mijiedarbību.

Komunikācijas dizains — grafikas un komunikācijas risinājumi, kas sniedz spēcīgus, saprotamus un iekļaujošus vēstījumus. Zīmolu veidošanas, grafikas, reklāmas, mārketinga un sabiedrības izglītošanas kampaņu, iepakojuma, izkārtņu, izdevējdarbības un burtu dizaina darbi, kā arī ilustrācijas un citi vizuālās komunikācijas darbi.

Vides dizains — vides risinājumi, kas piedalās skaistas, ilgtspējīgas un iekļaujošas vides veidošanā. Publisko un privāto iekštelpu un ārtelpu dizaina risinājumi. No infrastruktūras līdz interjeram, no kultūras līdz komerciālai videi, no pagaidu līdz pastāvīgiem risinājumiem.

Digitālie risinājumi — digitāli darbi ar augstu auditorijas iesaisti, mijiedarbību un efektivitāti. Darbi, kas ir radīti un lietoti digitālajā vidē — tīmekļvietnes, lietotnes, spēles, NFT, virtuālās realitātes, mākslīgā intelekta, audio, video, ieskaujošās pieredzes un citi risinājumi.

Latvijas Dizaina gada balva ar Kultūras ministrijas atbalstu tika dibināta 2017. gadā. Konkursu no 2023. līdz 2025. gadam organizē Latvijas Dizaina centrs.

Plašāka informācija par Latvijas Dizaina gada balvu, konkursa nolikums un darbu iesniegšana: tīmekļvietnē www.dizainabalva.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja