Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

KDi iesaka: Indianas Džonsa atvadu sveiciens

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Pirmizrāde. Nedēļas nogalē uz Latvijas kinoekrāniem iznāks režisora Džeimsa Mengolda piedzīvojumu filma Indiana Džonss un Likteņa rats/Indiana Jones and the Dial of Destiny. Tās pirmizrāde maijā notika Kannu kinofestivālā. Šī ir piektā un pēdējā populārās, nostalģijas caurstrāvotās filmu sērijas daļa, kurā Indianu Džonsu atveido Harisons Fords (aktierim ir 80 gadu). Filma ir izmaksājusi 300 miljonu ASV dolāru.

Indiana Džonss un Likteņa rats
Latvijas kinoteātros no 29.VI

***

Mario Batkoviča daiļrade tiek raksturota kā izaicinājumu pilna, hipnotiska un grandioza – vienatnē viņš spēj panākt teju simfonisku vērienu. Publicitātes foto

Solo. Piektdien, 30. jūnijā, kultūras telpā Hanzas perons uzstāsies bosniešu izcelsmes akordeona virtuozs un komponists Mario Batkovičs no Šveices. Mūzikā viņš pēta akordeona iespējas, savienojot klasisko un laikmetīgo skanējumu. Vissvarīgākās māksliniekam ir cilvēka attiecības ar instrumentu. Mario Batkoviča daiļrade tiek raksturota kā izaicinājumu pilna, hipnotiska un grandioza – vienatnē viņš spēj panākt teju simfonisku vērienu. Žurnāls Rolling Stone Mario Batkoviča debijas albumu Mario Batkovic ir iekļāvis 2017. gada labāko avangarda mūzikas ierakstu desmitniekā. Viņa otrais albums Introspectio iznāca 2021. gadā, un tajā mūziķis uzdod jautājumus gan par savu, gan par sabiedrības eksistenci, kā arī pievēršas skaņas jēgas meklējumiem. Mūziķa ierakstus izdod Bristoles grupas Portishead dalībnieka Džefa Berova dibinātā kompānija Invada Records.

Mario Batkovičs
Hanzas peronā 30.VI plkst. 20
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 30

***


Latvijas publika jau sen ir iemīlējusi temperamentīgo dziedātāju Nino Katamadzi. Publicitātes foto 

Viesi. Sestdien, 1. jūlijā, vienā vakarā Dzintaru koncertzālē uzstāsies divas ievērojamas apvienības no Gruzijas: viena no tām pārstāv tradicionālo, otra – mūsdienu kultūru. Publika redzēs un dzirdēs Valsts akadēmisko tautas dziesmu un deju ansambli Rustavi, kas šogad svin 55 gadu jubileju, kā arī Latvijā jau sen iecienīto izteiksmīgo, temperamentīgo džeza, blūza un popmūzikas izpildītāju Nino Katamadzi un viņas grupu Insight

Koncerts
Dzintaru koncertzālē 1.VII plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 35–75

***

Klasika. Kinoteātris Splendid Palace līdz jūlija beigām brīvdabas seansos piedāvā noskatīties mēmā kino ģēnija Čārlija Čaplina filmas Mazulis/The Kid (1921), Cirks/The Circus (1928) un Lielpilsētas ugunis/City Lights (1931).

Čārlija Čaplina filmas
Brīvdabas seansi Splendid Palace pagalmā 
splendidpalace.lv

***

Izstāde. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un muzejā Rīgas birža ir skatāma 7. Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles vērienīgā ekspozīcija Quo vadis?. Tajā piedalās 79 mākslinieki no 30 valstīm. Atsaucoties triennāles vadmotīvam Kurp ejam?, autori savos darbos risina sarunas gan par mākslas un nozares evolūciju mūsdienās, gan globālām ģeopolitiskām un sociālām problēmām. 

Quo vadis?
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un muzejā Rīgas birža līdz 17.IX

***

Izrāde. Šovakar Rīgas cirkā viesizrāžu programmā Horos atkal varēs noskatīties apvienības IevaKrish dziedājumu un dejas izrādi Satikt. Šis darbs ir pētījums lietuviešu tradicionālo sutartiņu dziedājumu daudzbalsībā. Dziedājumus izrādē izpilda Dārta Drava un Ilze Amanda Zakrevska. Kopā ar viņām uzstājas horeogrāfi, dejotāji, scenogrāfi un darba Satikt autori Ieva Gaurilčikaite-Sants un Krišjānis Sants (apvienība IevaKrish), kuri izpilda speciāli izrādei radīto, no sutartiņu dziedājumiem atvasināto divbalsīgo dejas materiālu. Dziedājumus ir aranžējis un izrādes skaņas dizainu veidojis Jēkabs Nīmanis. 

Satikt
Rīgas cirkā 29.VI plkst. 18 un 20.30
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 18

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja