Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

KDi iesaka: Viņas smaids liek smaidīt pretim

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Pirmizrāde. Liepājas teātra 118. sezonu atklās režisores Lauras Grozas veidotais Fransisas Gudričas un Alberta Heketa lugas Annes Frankas dienasgrāmata iestudējums. Holokaustā bojā gājušās Annes Frankas (1929–1945) dienasgrāmatā ir aprakstīts slēptuvē piedzīvotais. "Uzlūkoju Anni kā sava laika mesiju, jo viņa ne tikai datēja notikumus, bet caur savu beznosacījuma mīlestību mācīja pasaulei vērtības, kas ir stiprākas par gāzes tvanu vai lodēm. Tāpēc Anne ir nemirstīga. Izrādes afišā izmantota īstās Annes fotogrāfija, jo viņas smaids liek vienmēr smaidīt pretim," saka Laura Groza. Titulvaroni atveidos Agnese Jēkabsone. Citās lomās: Anete Rimkus, Edgars Ozoliņš, Inese Kučinska, Karīna Tatarinova, Rolands Beķeris, Kaspars Kārkliņš, Gatis Maliks, Madara Kalna, Kārlis Artejevs, Mārtiņš Kalita, Armands Kaušelis un Kārlis Ērglis.

Annes Frankas dienasgrāmata
Liepājas teātrī 14., 15., 21.IX plkst. 18, 9.X plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–40

***

Guntis Kuzma spēlēs solo amerikāņu komponista Džona Koriljāno Klarnetes koncertā. Foto – Aivars Liepiņš 

Klasika. Sestdien, 14. septembrī, Liepājas simfoniskais orķestris atklās savu 144. sezonu. Zviedru maestro Kristiana Lindberga diriģētās programmas centrā būs mūsdienu amerikāņu komponista Džona Koriljāno Klarnetes koncerts – solo spēlēs Guntis Kuzma. Klausītāji dzirdēs arī somu klasiķa Žana Sibēliusa Piekto simfoniju un pašmāju skaņraža Andra Dzenīša jaundarbu Vientuļā priede. Falsifikācija un epitāfija, kas veidots no Emīla Dārziņa pazudušā opusa lauskām.

Koncerts
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 14.IX plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–35

***

Jubileja. Ērģelniece Iveta Apkalna sniegs koncertu, kas būs veltīts Rīgas Doma ērģeļu 140 gadu jubilejai. Skanēs opusi, kas aptver laika posmu no baroka līdz mūsdienām. Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija un diriģents Māris Sirmais.

Iveta Apkalna
Rīgas Domā 14.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–20

***

Zilā lapsa ir japāņu anime iedvesmots darbs, kas aicina iepazīt to, kas slēpjas ilgu ēnas pusē. Publicitātes foto 

Pirmizrāde. Lietuviešu režisors un dramaturgs Jons Tertelis Dailes teātrī ir iestudējis izrādi jauniešiem Zilā lapsa. Šis ir japāņu anime iedvesmots darbs, kas aicina doties pasakainā ceļojumā un iepazīt to, kas slēpjas ilgu ēnas pusē. Režisors Jons Tertelis strādā ar kolektīvā radītiem stāstiem, kuri uzrunā ar formas un satura mijiedarbību. Izrādē būs redzamas īpaši tai veidotas Reiņa Pētersona ilustrācijas.

Zilā lapsa
Dailes teātrī 13.IX plkst. 19, 14.IX plkst. 18, 15.IX plkst. 15
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20–60

***

Festivāls. Kamerorķestra Kremerata Baltica ikgadējā festivāla trijos koncertos līdzās vijolniekam Gidonam Krēmeram, apvienībai Kremerata Lettonica un Kremerata Baltica solistiem muzicēs pianisti Reinis Zariņš un Andrejs Osokins, kā arī somu diriģents un pianists Olli Mustonens. Gaidāmi pašmāju komponista Oskara Herliņa Mūzikas stīgu orķestrim, vibrofonam un elektriskajai ģitārai un čehu autora Jirži Tirtika koncerta vibrofonam un stīgu orķestrim Ala/Grotte pirmatskaņojumi. Skanēs arī Alfrēda Šnitkes, Gražinas Bacevičas, Maksa Bruha, Franča Šūberta, Gustava Mālera, Tālivalža Ķeniņa, Ennio Morrikones un Olli Mustonena opusi.

Kremerata Baltica
Dzintaru koncertzālē 13.–15.IX
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–30

***

Izrādes Cilvēki laivās režisore Inese Mičule. Foto – Kristaps Kalns

Pirmizrāde. Režisore Inese Mičule Nacionālajā teātrī ir iestudējusi izrādi Cilvēki laivās, kuras pamatā ir Alberta Bela romāns. Pirmizrāde šovakar, 12. septembrī, atklās teātra 106. sezonu. Cilvēki laivās ir viens no ievērojamākiem darbiem latviešu literatūrā, tas iezīmē nacionālās pašapziņas pieaugumu un vēsturiskās atmiņas atgriešanos. Romāna un izrādes darbība risinās XIX gadsimta vidū Kuršu kāpā.

Cilvēki laivās
Nacionālajā teātrī 12., 13.IX plkst. 19, 22.IX plkst. 18, 24.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–40

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja