Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas mūzikas akadēmijas rektors: Latvijas jaunie mūziķi nereti ir galvenie valsts tēla veidotāji un vēstnieki

Latvijas jaunie mūziķi nereti ir galvenie valsts tēla veidotāji un vēstnieki, tā Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas (JVLMA) Gada balvai veltītajā preses konferencē sacīja tās rektors Guntars Prānis.

Viņš pauda, ka akadēmija, izkopjot jauno studentu talantus, visplašākajā veidā iesaistās Latvijas identitātes un tēla veidošanā. Pēc rektora domām, skatoties un klausoties pasaules klases mūziķus, cilvēki visbiežāk neapzinās procesu, kādā šie mūziķi kļuvuši par patiesiem meistariem - tas arī ir iemesls, kādēļ ar Gada balvu nepieciešams atskatīties uz aizvadīto gadu un tā spilgtākajiem jaunajiem un pieredzējušajiem Latvijas mūziķiem.

Prānis uzsvēra, ka Latvijas jaunie mūzikas talanti attīstās, pateicoties akadēmijas profesoriem, kuri ar degsmi, gudrību un pacietību palīdz studentiem gūt sasniegumus.

Balvas pasniegšanas ceremonija 14.gadu pēc kārtas norisināsies 11.janvārī plkst.18, un tajā tiks apbalvoti JVLMA maģistrantūras trešā kursa studenti Jurģis Cābulis un Pēteris Trasuns, kā arī pieredzējušais profesors, diriģents Viesturs Gailis. Katrs laureāts saņems arī naudas balvu 1000 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Trasuns sevi apliecinājis dažādos Eiropas un Latvijas konkursos, koncertos un festivālos gan kā solists, gan arī kā kamermūziķis. Mākslinieks komponējis arī vairākus oriģināldarbus, kuri pirmatskaņojumus piedzīvojuši Madonas Latviešu mūzikas svētku koncertā Laikmets - Skaņa - Mūzika, pašmāju festivālos Sansusi, deciBels un Skaņu mežs, kā arī starptautiskajā festivālā Crossroads. Tāpat altists piedalījies Dāvja Jurkas albuma Strings Attached tapšanā.

Cābulis aizvadītā gada laikā ieguvis pirmo vietu un specbalvu starptautiskajā Jouzas Naujalis kordiriģentu konkursā Viļņā. Tāpat Rīgas Doma kora skolas jauktais orķestris Cābuļa vadībā ieguvis pirmo vietu starptautiskajā konkursā Praga Cantant. Mākslinieks ir arī Doma kora skolas kordiriģēšanas nodaļas vadītājs, kamerkora Vēja balss mākslinieciskais vadītājs un kopš 2013.gada arī kora Ave Sol diriģents.

Savukārt JVLMA Operas klases un operstudijas Figaro vadītājs Gailis 2017.gadā novadījis operas Ansītis un Grietiņa simto izrādi. Profesors, strādājot JVLMA, vadījis vairāk nekā 110 studentu diplomiestudējumus. Tāpat viņa vadībā savas prasmes stiprinājuši diriģenti Andris Vecumnieks, Normunds Dreģis, Guntis Kumačevs, Andris Poga un Artūrs Gailis, bet operdziedāšanas iemaņas pie Gaiļa guvuši tādi mākslinieki kā Elīna Garanča, Maija Kovaļevska, Inga Šļubovska, Andžella Goba, Kristīne Gailīte, Inga Kalna, Jānis Apeinis, Krišjānis Norvelis un citi.

Taujāts par JVLMA nākotnes plāniem, Prānis atbildēja, ka vēlas akadēmijā ieviest moduļu mācību sistēmu, kas ļautu ne tikai sniegt izvēli jaunajiem studentiem apgūt to, ko visvairāk vēlas, bet arī piesaistīt pasniedzējus, kuri dažādu apsvērumu un projektu dēļ nav fiziski spējīgi pasniegt priekšmetu, piemēram, ilgāk par mēnesi. Pēc rektora domām, ar moduļu sistēmas palīdzību būtu iespējams uzlabot mācību kvalitāti, padarot akadēmijas piedāvājumu konkurētspējīgāku.

Tāpat rektors atklāja, ka mācībām JVLMA vēlas piesaistīt vēl vairāk ārzemju studentus, neraugoties uz jau pašreizējo akadēmijas iesaisti Erasmus studentu apmaiņas programmā. Prānis pauda pārliecību, ka šāds rīcības virziens palīdzētu topošajiem pašmāju māksliniekiem iepazīties ar saviem potenciālajiem nākotnes kolēģiem un sadarbības partneriem.

Top komentāri

Laima
L
Tā liekas ka šis rektors māk tikai smuki runāt.
students
s
Kāpēc Prānis nepaspīdēja ar savu sasniegumu, ka studentiem muti aizbāzis?
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Vēlmju domāšanā balstīts pašapmāns ir Prāņa vāvuļojums, ka "LV jaunie mūziķi ir galvenie valsts tēla veidotāji un vēstnieki!" - Tā nav. Un, ja arī tā būtu, tad uzreizi jāsaka, ka ŠVAKI mums tie valsts tēla veidotāji un vēstnieki. ŠVAKI. - PIERĀDĪJUMS? - Somija. Kas veidoja Somijas tēlu uz pasaules skatuves? - Jaunie mūziķi? - Nē. Somijas stāšanās pretim Krievijai 1939.-ajā gadā un nesenākā vēsturē - NOKIA. Tā lūk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja