Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Mākslas pulss Liepājā. Veidojot pasauli, kurā katram ir vieta. Festivāls Liepājas Mākslas forums šogad svinēs desmitgadi

Mūsdienu mākslas festivāls Liepājas Mākslas forums šogad no 27. līdz 29. septembrim atzīmēs desmitgadi ar tēmu Pēctecība. Apmeklētājiem būs iespēja piedzīvot īpašu pieredzes ceļu septiņos mūzikas, mākslas un laikmetīgās dejas notikumos, kas iedrošinās apzināties gan pašiem sevi, gan apkārtējo un pārlaicīgo pasauli

Rokraksti plašā spektrā

"Šogad par kopējo festivāla tēmu esam izvēlējušies pēctecību – un ne tikai tādēļ, lai reflektētu par festivāla nākamajiem dzīves gadiem, bet arī lai apzināti domātu par mūsu sabiedrības un katra indivīda tālāk būšanu. Dzīvojam saspringtā laikā, kas ieskauj mūs arvien lielākas neziņas un skumju krāsās. Un tieši tā tiek raksturoti slavenā mākslinieka Marka Rotko milzīgie tumši violetie audekli Rotko kapelā Hjūstonā, kas aicina ieskatīties sevī, padomāt un rast spēku. Rotko kapelas nosaukumu nes vēl viens iespaidīgs mākslas darbs – amerikāņu komponista Mortona Feldmena kompozīcija, kas kļuvusi par mūsu festivāla desmitgades centrālo darbu. Rotko kapelas misija ir izgaismot mūsu kopīgo cilvēcību, veidojot pasauli, kurā katram ir vieta. Tā kļūst par mūsu festivāla iedvesmas avotu un Liepājas koncertzāle – par sava veida Rotko kapelu," kopējo vēstījumu skaidro festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Liepājas Mākslas foruma pirmajā dienā koncertzāles mākslas telpā Civita Nova tiks atklāta kuratores Ineses Rozentāles veidotā vizuālās mākslas izstāde Izaugsmes stāsti, kurā būs skatāmi SEB glezniecības stipendijas laureātu Neonillas Medvedevas, Ata Jākobsona, Zanes Tučas, Elzas Sīles, Laimdotas Steķes, Klāva Lora, Madaras Neikenas, Zīles Ziemeles, Sandras Strēles, Kristapa Priedes, Annas Pommeres, Krišjāņa Elvika, Madaras Kvēpas, Alises Builevicas un Katrīnas Biksones darbi. Izstāde atspoguļo ideju par izaugsmi un pēctecību, par talanta attīstību mākslā.

Liepājas Mākslas foruma pirmajā dienā koncertzāles mākslas telpā Civita Nova tiks atklāta kuratores Ineses Rozentāles veidotā vizuālās mākslas izstāde Izaugsmes stāsti, kurā būs skatāmi SEB glezniecības stipendijas laureātu darbi. Attēlā – Klāvs Loris. No sērijas Te Thing. 2023. Publicitātes foto

"Ieguldījums jauno mākslinieku izaugsmē ir nozīmīgs un gudrs devums nākotnei. Tas arī vistiešākajā veidā saistās ar pēctecības veidošanu. Mūsu festivāla tēma šogad ir Pēctecība, un šī burvīgā kolekcija spilgti parāda dažādu māksliniecisko personību pasaules redzējumu. Izstādē varēsim piedzīvot bagātīgu plejādi ar spilgtu rokrakstu un tēmu spektru, daudz spēcīgu, dzīvi apliecinošu darbu, kas ļauj ielūkoties nākotnē," izstādi piesaka festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Autoru radītie darbi aptver plašu tēmu loku, tie reflektē par dziļi personīgām un sabiedrībai nozīmīgām sociālām, reliģiskām un filozofiskām tēmām, kā arī pievēršas cilvēka portreta, dabas ainavas, kosmosa, metafizikas un atmiņas izpētei. Darbi veidoti ne tikai tradicionālās, bet arī paplašinātās glezniecības tehnikā, piedāvājot skatītājiem trīsdimensionālu pieredzi.

 

Pētertirgus jaunās smaržas

Desmitgades pirmais mūzikas notikums būs Lielajai mūzikas balvai 2023 nominētā Krista Auznieka monoopera Apzināšanās, kas Latvijā izskanēs vien otro reizi. To veido ne tikai mūzika, bet arī senajā budistu tekstu pāli valodā izteikts cilvēka apzināšanās ceļš, kurā Evijas Vēberes ēteriskā balss kļūst par garīgu telpu. Māksliniece Katrīna Neiburga zāli būs pārvērtusi nepieredzētā telpā, kurā solistei un ansamblim Trio Art-i-Shock būs pavisam īpaša vieta. Oriģinālas videoprojekcijas papildinās operas libreta vēstījumu ne tikai skaniskajā, bet arī vizuālajā dimensijā.

Katru gadu festivālu atklāj ar ballīti, kas ir unikāla un neaizmirstama pieredze apmeklētājiem. Šoreiz neierastu sajūtu buķeti un meditatīvu atmosfēru koncertzāles sestajā stāvā veidos daudzpusīgās mākslinieces Evija Vēbere un Elīna Silova. Ballītē Pulss ikviens jebkurā brīdī varēs pieslēgt savu uzmanību un baudīt performanci, bet reizē – justies brīvs sarunām un dejām. Ar nepieradinātu skaņu dizainu, elektronikas radītiem sulīgiem deju ritmiem un balsi mākslinieces veidos dzīvas skaņu ainavas vienreizīgā atmosfērā.

Ik dienas liepājnieki dodas iegādāties svaigu pārtiku Liepājas Pētertirgū. Pavisam citādi uz šo vietu aicinās paskatīties norvēģu un japāņu horeogrāfi Heine Avdāls un Jukiko Sinodzaki, kuri radošā sinerģijā ar Latvijas mākslinieku apvienību IevaKrish un citiem dejotājiem uzburs īpaši šai vietai adaptētu laikmetīgās dejas izrādi Aizņemtā ainava (Borrowed Landscape), kas atjautīgi, ar domāt vedinošiem jautājumiem, absurdām un teatrālām darbībām liek izvērtēt skatītājam savus ieradumus un pārliecību. Performance būs skatāma arī festivāla trešajā dienā.

 

Rotko kapela

Festivāla centrālais notikums būs Mortona Feldmena meistardarba Rotko kapela atskaņojums. Latvijas Radio koris Kaspara Putniņa vadībā ar Latvijas izcilākajiem instrumentālistiem šo skaņdarbu Liepājā atskaņos pirmo reizi. "Feldmena darbs ir atrašanās Rotko pasaulē, viņa vibrējošajos, nospriegotajos krāsu laukumos un to attiecībās. Šī mūzika ir telpa, kas ļauj sajust citu psiholoģisko temperatūru un laika ritmu. Vienlaikus tā ir arī tēlu, formu un krāsu procesija: atvērta forma, kas ir sākusies ilgi pirms Rotko, Feldmena un katra no mums," skaņdarbu raksturo Kaspars Putniņš.

Festivāla centrālais notikums būs Mortona Feldmena meistardarba Rotko kapela atskaņojums. Latvijas Radio koris Kaspara Putniņa vadībā ar Latvijas izcilākajiem instrumentālistiem šo skaņdarbu Liepājā izpildīs pirmo reizi. Publicitātes foto

Pirms šī meistardarba klausītājus uz pārdomām vedinās vairāku izcilu amerikāņu skaņražu darbi. Karolīnas Šo skaņdarbā korim And the Shallow skanēs 84. psalma motīvi, kas pauž ilgas pēc mājām. Savukārt Džona Keidža Once upon a time ritmiskā spēle ar vārdiem no Ģertrūdes Stainas bērnu grāmatas iedrošinās pārdomāt mūsu saikni ar pasauli. Stīva Reiha sarakstītajā runas melodijā Proverb atklāsies teiciens no austriešu filozofa Ludviga Vitgenšteina traktāta Kultūra un vērtība: "Lai cik maza doma, tā tomēr spēj aizpildīt visu dzīvi!"

Skanēs arī japāņu komponista Tosio Hosokavas jūtu pilnais skaņdarbs perkusijām un dziesma Die Lotusblume, kas ietver dialogu starp lotosa ziedu un mēnessgaismu.

 

Dzīves gadalaiku cikls

Svētdien plkst. 11 un 14 bērni un vecāki varēs piedzīvot rotaļīgo Cēsu Mazā teātra izrādi Gadalaiki, kas veidota pēc sajūtu teātra principiem un aicina iesaistīties arī skatītājus. Izrāde notiks Liepājas koncertzāles Lielais dzintars zālē Civita Nova 6.

Cēsu Mazā teātra izrāde Gadalaiki, ko režisore Liena Šmukste veidojusi pēc sajūtu teātra principiem, caur rotaļāšanās prieku radīšanā aicina iesaistīties arī skatītājus. Publicitātes foto

Izrādi tikpat kā bez vārdiem ir veidojusi režisore Liena Šmukste, kura Latvijā iedzīvinājusi sajūtu teātra žanru. Tas ir iekļaujošs, jo balstīts uz sajūtām, ko var piedzīvot ikviens. Gadalaiki radīti bērniem no triju līdz sešu gadu vecumam un ir piemēroti arī skatītājiem ar funkcionāliem traucējumiem. Režisore uzsver, ka "nav vecuma ierobežojuma, izrāde varētu derēt arī pieaugušajiem, kuri nāk kopā ar saviem bērniem".

Skatītāji tiks aicināti līdzdarboties. Par to parūpēsies aktrises Rūta Dišlere un Ilze Bloka, iedrošinot izdzīvot mainīgos gadalaikus – radīt katram gadalaikam atbilstošu atmosfēru, emociju, ieraudzīt jaunu pasauli caur rotaļāšanās prieku un atrast jaunu draudzību.

Festivāla noslēgumā tiks pirmatskaņots īpaši festivālam veidots jaundarbs, aicinot domāt par to, kas notiek pēc tam – pēc dzīves. Nedēļas garumā vasaras rezidencē PAiR Pāvilostā izcila mākslinieku komanda – pianisti Roberts Flaics, Rihards Plešanovs un dzejniece Madara Gruntmane – radīs Rekviēmu nezināmajai pēcnāves dzīvei. Divas klavieres simbolizēs eņģeļus, sargus, pieminekļus šai nezināmajai pēcnāves dzīvei, centrā būs indivīds, kas piešķir jēgu un palīdz mums atrast mūsu pašu garīgo apziņu. Katrs skaņdarbs atspoguļos savu versiju par to, kas notiek, kad kaut kas vai kāds nomirst.

Robertam Flaicam nāves un pēcnāves tēmu bijusi interese apskatīt tāpēc, ka viņa dzimtenē, Amerikas Savienotajās Valstīs, nav daudz iespēju un metožu runāt par nāvi, to saprast. Ir vēlme aizmirst, ka tā pienāks, tāpēc radusies ideja šo smago tēmu izcelt gaismā un mēģināt to saprast caur mūziku. "Tas nebūs tradicionāls koncerts," uzsver dzejniece Madara Gruntmane.

"Domājot par nāvi, mums jādomā arī par dzīvi. Mēs ar Madaru un Rihardu esam ļoti daudz runājuši par to, ka izrādē gribam domāt par to, kas notiks pēc dzīves un tālāk, taču vissvarīgākais tomēr ir tas, kā dzīvojam šeit, mūsu dzīvē, tagad," pārdomu procesu iestudējuma tapšanā raksturo Roberts Flaics.

Pilna informācija par festivāla programmu: lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Solījumi jāpilda

Jācer, ka arī Austras balvu ieguvusī grupa kuba pildīs doto solījumu vēl kādreiz – kaut pēc pieciem gadiem – sanākt kopā pilnā sastāvā un uzspēlēt

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja