Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Mākslinieka talanta kosmoss. Janvārī tiks paziņoti Dienas gada balvas kultūrā 2017 nominanti

Daudzus gadus Dienas gada balvas kultūrā notikumu atsijāšanas kritērijs ir bijis "kvalitatīvs un pārsteidzošs mākslas fakts". Tas ir spēkā arī šoreiz. Tomēr ir arī izmaiņas

Līdz šim Dienas gada balva kultūrā vairāk ir izgaismojusi ansambļa spēku mākslā. Šoreiz esam izlēmuši cildināt atsevišķa mākslinieka – personības – talanta kosmosu. Šādi mēs iegūstam, iespējams, vēl subjektīvāku, tomēr smalkāku mērinstrumentu, tiek atcelts "otrais plāns" un aizkadra mākslinieki.

Kāpēc? Formālais iemesls – Dienas gada balva kultūrā savulaik bija pirmā eklektiskā kultūras balva. Pašlaik, kad pēc līdzīgiem principiem ar pārliecinošu jaudu darbojas arī citi kolēģi, Latvijas nelielajā kultūras vidē, kur katrā jomā ir arī profesionālās balvas, nešķiet vairs mērķtiecīgi un pašiem interesanti dublēties un nosaukt apmēram tās pašas izrādes, koncertus, literatūras darbus, filmas, izstādes un citus notikumus.

Emocionālais iemesls – aiz vīzijām, programmām, stratēģijām un koncepcijām gribas ieraudzīt dzīvu, konkrētu cilvēku. Mākslinieku, kurš no savas celles klusuma, savā mākslas valodā skaļi un droši saka: tā es rakstu, gleznoju, filmēju, iestudēju, sēžu arhīvos, iejūtos tēlā, dziedu – un citādi nevaru. Es uzņemos par to atbildību.

Kāda austrumnieku līdzība mākslas un mākslinieka būtību saskata mazajā punktiņā, kas īstajā brīdī un vietā ielikts pūķa acī. Tikai tad tas kļūst dzīvs. Mūsu nodoms šoreiz ir meklēt to mazo dzīvības punktiņu jebkur un jebkā. Protams, paliekot mākslas teritorijā.

Trešais iemesls – varbūt tā vienkārši ir žūrijas kaprīze?

Dienas gada balvas kultūrā žūrijai joprojām ir tuva gan akadēmiķu fundamentālā precizitāte, gan atjautīgas un iedvesmojošas kļūdas, kaprīzes un huligānisms mākslā, bez kura radošais gars būtu kolektīvi jāapglabā. To taču mēs neviens nevēlamies, vai ne?

2018. gada 4. janvāra KDi numurā tiks paziņoti Dienas gada balvas kultūrā 2017 nominanti. Par tiem varēs balsot portālā Diena.lv, uzvarētājs saņems lasītāju simpātiju balvu. Laureāti tiks paziņoti 2018. gada februārī. Tradīcija paliks nemainīga – vienpadsmit laureātu saņems tēlnieka Gļeba Panteļejeva darināto zelta kartupeli.

Dienas gada balvas kultūrā 2017 žūrijā darbojas KDi redaktori Undīne Adamaite un Jegors Jerohomovičs, kritiķi Inese Lūsiņa, Dita Rietuma, Atis Rozentāls, Vilnis Vējš, Kristīne Budže un rakstniece Inga Žolude.

 


Vairāk par Dienas gada balvu kultūrā - Diena.lv/DGBK.

Top komentāri

Talants ir Dieva dāvana,
T
un KATRAM CILVĒKAM tas ir savs. Talants mīlestībā, talants žēlsirdībā, darba meistarības talants, sirds siltuma talants u.t.t.. Mākslinieka talants, ja tas Radītāju neteic, ir tas ļaunākais. Savukārt, kosmoss - telpa, ko Dievs radījis, Pats ārpus tā būdams.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja