Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Skatītāju iedrošināšana

Latgales vēstniecība Gors atklāj piekto sezonu ar daudzpusīgu programmu.

Ar folkm ūzikas grupu Auļi un Tautasmeitas kopīgo koncertprogrammu Lai māsiņa rotājas pagājušās nedēļas nogalē Latgales vēstniecībā Gors tika atklāta jau piektā sezona, kurā tiks piedāvāta gan klasiskā, gan populārā mūzika, gan baleta, gan teātra izrādes.

Latgales vēstniecības Gors mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine stāsta, ka viens no lielākajiem akcents tiek likts tieši uz klasisko mūziku. Tajā ir gaidāma Reiņa Zariņa, Ksenijas Sidorovas, Raimonda Paula un citu pazīstamu latviešu un ārvalstu mūziķu uzstāšanās.

Viņa piebilst, ka šajā sezonā ieplānota sadarbība ar Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio kori, Valsts akadēmisko kori Latvija, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Latvijas Radio bigbendu, Latvijas Nacionālo operu, Starptautisko Baltijas baleta festivālu u. c.

 

Roze tiešraidē

Jau septembra beigās Latgales vēstniecībā Gors būs skatāma tiešraide no Latvijas Nacionālās operas – Zigmara Liepiņa darba Turaidas Roze pirmizrāde, kas ir nebijis notikums šīs koncertzāles darbībā, kurā par tradīciju kļuvuši divi festivāli – Baroka mūzikas dienas Rēzeknē, kā arī ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi.

Šeit uzstāsies Kārlis Kazāks, Lauris Reiniks, Mārcis Auziņš, grupas Labvēlīgais tips, DaGamba, The Sound Poets. Ar savām izrādēm viesosies Liepājas teātris, Dailes teātris un Jaunais Rīgas teātris, kā arī varēs noskatīties visus kinodarbus no programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei.

Nākamā gada maijā Latgales vēstniecība Gors svinēs piecu gadu jubileju – četrās nedēļas nogalēs tiks piedāvāts klasiskais Gors (ar Sinfonietta Rīga), populārais Gors (ar Donu), radošais Gors (ar Rēzeknes kamerorķestri un bigbendu) un viesmīlīgais Gors pie klātiem galdiem ar dziedāšanu.

Jaunie mērķi Atskatoties uz iepriekšējiem gadiem, Gora vadītāja Diāna Zirniņa akcentē, ka nav piepildījusies iepriekš izteiktā prognoze par to, ka trešajā gadā varētu kristies šīs vietas apmeklējums, jo skaitļi rāda pretējo.

Pašā pirmajā un nepilnajā darbības gadā kultūras notikumu (bez kino) apmeklētāju skaits bija 38 675, 2014. gadā – 56 264, 2015. gadā – 71 450 un 2016. gadā – 73 621. Tas pats attiecas uz kopējo apmeklētāju dinamiku – pagājušajā gadā kopējais apmeklētāju skaits sasniedza 181 381.

"Mūsu pamatauditorija ir simts kilometru rādiusā," uzsver Diāna Zirniņa un piebilst, ka līdzās latgaliešiem pie viņiem brauc arī pārnovadu skatītāji, kuru aktivitāte cieši saistīta ar piedāvāto programmu – īpaši iecienīti ir tieši klasiskās mūzikas koncerti.

2013. gadā Latgales vēstniecībā Gors norisinājušies 88 kultūras pasākumi, 2014. gadā – 148, 2015. gadā – 158 un 2016. gadā – 157 (bez kino seansiem, kuru skaits gadā pārsniedz vienu tūkstoti). Savukārt konferenču un semināru skaits ir bijis vidēji 55 gadā.

Runājot par Gora jaunās sezonas mērķiem, Diāna Zirniņa izceļ piecus galvenos punktus. To vidū ir kultūras pasākumu skaita stabilizēšana un cita profila pasākumu – konferenču, semināru – skaita palielināšana.

"157 kultūras pasākumi gadā ir vairāk nekā pietiekami. Nav jēgas pārkarsēt to intensitāti, jo pasākumu norišu vietu Latvijā mazāk nekļūst, diemžēl mazāk kļūst cilvēku," uz diviem būtiskiem lielumiem norāda Diāna Zirniņa.

Starp šiem mērķiem ir arī kultūras pasākumu auditorijas izglītošana un iedrošināšana (tieši reģionālajā aspektā) un pašu producēto pasākumu īpatsvara un kvalitātes palielināšana. Gora vadītāja atklāj, ka līdz šim tā ir bijusi apmēram puse.

 

Pieraksti ar zīmuli

Par lielo izaicinājumu viņa nosauc programmas skolas jauniešiem, kas saistīts ar dažādu šķēršļu pārvarēšanu. Vēl viens punkts jaunās sezonas sarakstā ir atbildīga programmu veidošana un izvēle, risku izvērtējums ierobežota finansējuma apstākļos.

Diāna Zirniņa stāsta, ka Latgales vēstniecības Gors budžets ir pusotra miljona eiro, no kuriem 300 000 tiek maksāti māksliniekiem. Lielāko daļu veido viņu pašu ieņēmumi, pārējo – pašvaldības dotācija un Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansējums, kas šogad ir bijis 180 000 eiro.

"Ja vēl varētu plānot ilgtermiņā, būtu daudz vieglāk veidot programmas, jo šobrīd 2018. gada pasākumus mēs – tā sakot – pierakstām ar zīmuli un ceram, ka saņemsim pietiekamu finansējumu nākamajā projektu konkursā," atzīst Diāna Zirniņa.

Taču katrs kultūrā ieguldītais eiro rada pievienoto vērtību. Viņa vērš uzmanību uz Latgales vēstniecības Gors pozitīvo ietekmi uz tūrisma jomu. Patlaban ir izveidojies pat sava veida trijstūris – Rīga, Rēzekne un Daugavpils, kuras magnēts ir Marka Rotko mākslas centrs.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.latgalesgors.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja