Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Arī AT piespriež trīs gadu cietumsodu par zīdaiņa nogalināšanu aiz neuzmanības apsūdzētajam tēvam

Taisot jaunu spriedumu, arī Augstākā tiesa (AT) pirmdien piesprieda trīs gadu cietumsodu par savas trīs mēnešus vecās meitas noslepkavošanu aiz neuzmanības, kā arī par līķa apgānīšanu apsūdzētajam Andrejam Miščenko.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT šodien atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par Miščenko attaisnošanu pēc Krimināllikuma (KL) panta par līķa apgānīšanu un daļā par viņam piemēroto sodu pēc KL panta par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Apelācijas instances tiesa atzina Miščenko par vainīgu arī līķa apgānīšanā un par to piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Savukārt par nogalināšanu aiz neuzmanības apelācijas instances tiesa Miščenko sodu mīkstināja līdz diviem gadiem un deviņiem mēnešiem.

Par nogalināšanu aiz neuzmanības Miščenko sods tika mīkstināts, piemērojot KL 49.1 panta 1.daļas 1.punktu, kas paredz, ka gadījumā, ja tiesa konstatē, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tā var šo apstākli ņemt vērā pie soda noteikšanas.

Tomēr kā galīgo sodu AT apsūdzētajam noteica reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, kas ir tikpat daudz, cik viņam bija piespriedusi pirmās instances tiesa.

Pilns pimdien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 25.jūnijā, bet pēc tam desmit dienu laikā procesa dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā, pastāstīja Kataja.

Kā ziņots, izskatot šo lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa pērn 7.maijā Miščenko sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem. Lai gan prokuratūra viņam bija cēlusi apsūdzību arī par neapbedītā meitas līķa apgānīšanu, šajā apsūdzības daļā apgabaltiesa vīrieti attaisnoja.

Vēlāk pirmās instances tiesas spriedumu noprotestēja prokuratūra, tāpēc lieta nonāca AT, kas šodien to izskatīja apelācijas kārtībā.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Ando Skalbe iepriekš pastāstīja, ka pirmās instances tiesas debatēs viņš lūdzis apsūdzētajam kā galīgo sodu piespriest reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Savukārt pats apsūdzētais, sakot pēdējo vārdu Rīgas apgabaltiesā, pauda nožēlu par izdarīto un lūdza noteikt viņam maigāku sodu.

Jau ziņots, ka noziegums pastrādāts 2010.gada novembrī Rīgā, Nometņu ielā. Toreiz policija ziņoja, ka par zīdaiņa slepkavību aizturēti abi bērniņa vecāki, taču vēlāk noziegumā tika apsūdzēts tikai bērna tēvs.

Policija informēja, ka 1975.gadā dzimušie vecāki pirms nozieguma pastrādāšanas dzīvojuši civillaulībā aptuveni gadu. Sievietei no pirmā vīra ir 1994.gadā dzimusi meita, kura bieži klaiņo, bet pati māte ļoti iecienījusi alkohola lietošanu. Savukārt zīdaiņa tēvs ir iepriekš piecas reizes sodīts. Pēdējo reizi viņš sēdējis cietumā par savas mātes piekaušanu līdz nāvei. Vīrietis arī lietojot narkotikas.

Bērna mirstīgās atliekas policijai tā arī neizdevās atrast, taču, neraugoties uz to, lieta tika nodota prokuratūrai.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc KL 117.panta 2.daļas - par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavota persona, vainīgajam apzinoties, ka tā ir bezpalīdzības stāvoklī. Par to var sodīt pat ar mūža ieslodzījumu. Arī sākotnējā apsūdzība tika celta pēc šī likuma panta, taču pērn aprīļa beigās pēc visu liecinieku uzklausīšanas un pierādījumu pārbaudīšanas tiesā prokurors nolēma apsūdzību grozīt uz vieglāku.

Galu galā Miščenko tika tiesāts pēc KL 123.panta 1.daļas - par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības, kā arī pēc KL 228.panta 1.daļas - par neapbedīta līķa apgānīšanu.

Saskaņā ar apsūdzību 2010.gada 14.novembra vakarā Andrejs Miščenko un viņa dzīvesbiedre atradās abu kopīgajā dzīvesvietā - dzīvoklī Rīgā, Nometņu ielā, kur bija lietojuši alkoholu. Vēlā vakarā, būdams stiprā alkohola reibumā, kuras dēļ nespēja adekvāti novērtēt savu stāvokli, Miščenko, pieļaujot noziedzīgu nevērību, paņēma uz rokām abu kopīgo bērnu - 2010.gada 31.augustā dzimušo meitiņu, kura tobrīd bija nepilnus trīs mēnešus veca, un sāka staigāt pa istabu.

Pēc neilga brīža Miščenko nolēma bērnu iedot rokās dzīvesbiedrei, kura tobrīd sēdēja istabā uz dīvāna. Brīdī, kad Miščenko pieliecās, lai pasniegtu mātei bērnu, viņš nenoturēja līdzsvaru un paklupa, kā rezultātā rokās esošā bērna galva atsitās pret žurnālgaldiņu, kas bija novietots blakus dīvānam. No šī trieciena meitenīte pēc vairākām stundām nomira.

Divas dienas pēc notikušā Miščenko izcēla no gultiņas zīdaiņa mirstīgās atliekas, apģērba tās kombinezonā un uzlika cepurīti, pēc kā ietina segā un ievietoja somā. Tālāk, rupji pārkāpjot sabiedrībā vispārpieņemtās morāles un uzvedības normas, rīkojoties ciniski un amorāli, Miščenko somā ievietoto līķi iemeta atkritumu konteinerā.

Lai līķi neviens nepamanītu, Miščenko pārklāja to ar konteinerā atrastiem atkritumiem, pēc kā vienā no blakus esošajiem šķūnīšiem nolika somu un devās atpakaļ uz savu dzīvesvietu, liecina apsūdzība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas