Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Attaisno policistu, kurš apcietinājumā pavadījis piecus mēnešus

Ceturtdien, 19.jūlijā, Zemgales apgabaltiesa attaisnoja kukuļņemšanā apsūdzētu Tukuma policijas iecirkņa darbinieku. Policists tika atbrīvots tiesas zālē. Apcietinājumā pēc nepatiesas apsūdzības tika pavadīti vairāk nekā pieci mēneši, portālu Diena.lv informēja zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Advokāts ziņoja, ka policists tika apsūdzēts par to, ka viņš 2009.gada martā, būdams dežurants policijas iecirknī, kopā ar vēlāk smagos noziegumos apsūdzēto Denisu Hristoforidi, it kā pieņēmis 150 latu kukuli no personas, kurai bija jāizcieš administratīvais arests.

Izmeklēšana lietā ilga vairāk nekā divus gadus, tāpat gandrīz gadu ilga tiesas process. Vienīgais pierādījums vēlāk attaisnotā policista vainai bija cietušā izmeklēšanas laikā sniegtās liecības, kuras pats cietušais tiesā neuzturēja.

Ar Jelgavas tiesas 2012.gada 14.febrāra spriedumu policists tika atzīts par vainīgu un notiesāts uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem ar brīvības atņemšanu. Pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas policists tika apcietināts tiesas zālē. Jelgavas tiesa uzskatīja par nepieciešamu konfiscēt policista īpašumu – lietotu automašīnu un dzīvokli - vienīgo ģimenes mājvietu.

Gandrīz divi mēneši Jelgavas tiesai bija nepieciešami pilna sprieduma sagatavošanai. Šajā laikā policists atradās apcietinājumā bez iespējas pārsūdzēt spriedumu. Advokāts norādīja, ka tikmēr viņa ģimene praktiski palika bez uzturlīdzekļiem. Tāpat pēc apelācijas sūdzības iesniegšanas gandrīz divus mēnešus Jelgavas tiesa nenosūtīja lietu izskatīšanai apelācijas instancē, jo spriedums tika tulkots, lai gan arī otrs apsūdzētais jau bija iesniedzis apelāciju latviešu valodā.

Zemgales apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijai vajadzēja tikai vienu tiesas sēdi un vienu dienu, lai pilnībā attaisnotu apsūdzēto policistu un atbrīvotu viņu no apcietinājuma.

"Domāju, ka šis gadījums kārtējo reizi pierāda mūsu tiesu sistēmas dziļās problēmas. Līdzīgi kā daudzās citās lietās izmeklēšana, neskatoties uz tās ilgo laiku, tā arī nespēja savākt vērā ņemamus pierādījumus. Tomēr pierādījumu trūkums netraucēja prokuratūrai celt apsūdzību un novest lietu līdz tiesai. Arī tiesas process ievilkās. Pie tam jāatzīmē, ka apsūdzētie un viņu aizstāvji nekavēja tiesas sēdes. Tiesa ievilkās galvenokārt lielā prokuratūras aicināto liecinieku skaita dēļ, kuri gan lielākoties sniedza vispārējas ziņas, kas visai maz attiecās uz lietu," uzsvēra advokāts.

"Diemžēl pēdējā laikā tas nav vienīgais gadījums, kad cilvēki tiek attaisnoti pēc tam, kad tikuši nepamatoti apsūdzēti un pavadījuši ilgu laiku ieslodzījumā. Domāju, ka atbildīgajām amatpersonām būtu laiks pievērsties patiesajām tiesu sistēmas problēmām – nesakārtotajiem likumiem, nekvalitatīvai lietu izmeklēšanai un vēlmei rīkot paraugprāvas. Diemžēl pēdējie prokuratūras un Tieslietu ministrijas paziņojumi un aktivitātes vērstas vienīgi uz advokātu un apsūdzēto tiesību ierobežošanu, kā arī mēģinājumiem pārbaudīt saslimušo liecinieku ārstus," sacīja A.Zvejsalnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas