Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Divas Latvijā populāras kino straumēšanas vietnes nodarījušas ap 200 000 eiro zaudējumus

Valsts policija februāra beigās pārtraukusi divu Latvijā populāru tīmekļa vietņu darbību, kurās, pārkāpjot autortiesības, nelegāli retranslētas filmas. Noskaidrots, ka šo tīmekļa vietņu darbības rezultātā satura īpašniekiem radīti kopumā vairāk nekā 200 000 eiro lieli zaudējumi, vēsta Valsts policija.

Par aizdomās turētiem noziedzīgajā nodarījumā atzītas četras personas, pret trijiem sākts kriminālprocess. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas ieguva ziņas par divām tīmekļa vietnēm www.movieslv.com un www.cinemalive.tv, kurās nelicenzēti tika translētas filmas. Policija kopā ar biedrību Par Legālu saturu apzināja nelikumīgi retranslētā audiovizuālā satura autortiesību īpašniekus, kuri policijā vērsās ar iesniegumu par noziedzīgo nodarījumu. Aprēķināts, ka noziedzīgo darbību rezultātā satura īpašniekiem radīti zaudējumi, kas kopumā pārsniedz 200 000 eiro.

Valsts policijā par notikušo tika ierosināts kriminālprocess par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, ko, iespējams, veikusi organizēta grupa, un par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Kriminālprocesa ietvaros 28. februārī abu tīmekļa vietņu darbība apturēta.

Turpinot izmeklēšanu, Valsts policija veica kratīšanas vairākās pilsētās dažādos Latvijas reģionos, tostarp Rīgā un Liepājā. To laikā tika konfiscēta datortehnika, dažādu veidu datu nesēji, dokumentācija, grāmatvedības dokumenti un cita veida objekti, kam ir nozīme kriminālprocesā pierādījumu iegūšanā un nostiprināšanā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka vienā no minētajām tīmekļa vietnēm nelicencēti nodrošināta aptuveni 2500 filmu straumēšana tiešsaistē, kas apmeklētājiem bija pieejamas bez maksas jau kopš 2013. gada.Vairums filmu tika piedāvātas latviešu valodā un tendētas tieši Latvijas auditorijai. Noskaidrots, ka attiecīgās tīmekļa vietnes 71% gadījumu apmeklētas tieši no Latvijas. Tāpat izmeklēšanā gūtā informācija liecina, ka nelegālo pakalpojumu ikdienā izmantoja aptuveni 27 000 pastāvīgie lietotāji, turklāt, reklamējot šajā vietnē pieejamo saturu pazīstamos sociālajos tīklos, piesaistīti jauni klienti. Izmeklēšanā noskaidrots, ka vietnes administrētāji ienākumus guva no reklāmas lauku nomas.

Jāatzīmē, ka nolūkā izvairīties no administratoru identificēšanas un atbildības, kas likumā paredzēta par šādām nelikumīgām darbībām, laika gaitā tīmekļa vietnēs veiktas vairākas būtiskas izmaiņas izmantoto tehnoloģiju jomā.

Krimināllikumā noteiktā atbildība par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu paredz pat brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Valsts policija sola turpināt Latvijas interneta segmenta monitoringu, lai identificētu resursus, kas, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu. Par jautājumiem, kas saistīti ar licencēšanas kārtību, jāvēršas Nacionālajā plašsaziņas līdzekļu padomē – www.neplpadome.lv.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa arī aicina iedzīvotājus informēt likumsargus par analoģiskā satura interneta vietnēm, kam ir acīmredzama nelegāla izcelsme un kas nelegāli piedāvā Latvijas komercsabiedrību ražotus audiovizuālos produktus, rakstot uz e-pastu [email protected].

Top komentāri

niknais
n
kurš aprēķinās zaudējumus, kurus man rada lattelekom, liekot maksāt par kanāliem kurus nekad neesmu skatījies un neskatīšos?
pepe
p
pirmā dzirdēšana par tām vietnēm. principā žēl, ka aizklapēja. piemēram, lattelecomai problēmas ar filmu translēšanu latviešu valodā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas