Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Elektronisko aproču sistēma izpalīdzīga kriminālajām autoritātēm

Pēc diviem mēnešiem, 18. oktobrī, Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa lems, vai elektroniskajā uzraudzībā pirms laika atbrīvot par kriminālo autoritāti dēvēto miljonāru Igoru Ivanovu, kurš Centrālcietumā nosēdējis jau divas trešdaļas no 12 gadu cietumsoda par savas sievas Ellas Ivanovas slepkavības organizēšanu. Ivanovs paudis vēlmi ar tā dēvēto elektronisko aproci ap kāju iemitināties tajā pašā Baltezera namā, kurā 2008. gada janvārī tika nošauta viņa sieva, Diena noskaidroja Valsts probācijas dienestā.  

Ne aizdomas par draudu īsziņu sūtīšanu no cietuma māsai un bijušajiem darījumu partneriem, ne notiesātā personība un nozieguma smagums nav bijis pietiekams pamats, lai Probācijas dienests ieteiktu Ivanovu paturēt apcietinājumā vismaz līdz nākamajam gadam, kad viņam būs tiesības pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu. Izrādās, jaunā elektroniskās uzraudzības sistēma gala lēmumu atstāj tiesas ziņā, pat ja Probācijas dienesta un Ieslodzījuma vietu pārvalde rekomendējuši lūgumu noraidīt, un šī nav vienīgā pazīme, ka jaunā sistēma klibo.  

Reiz autoritatīvais Ivanovs arī astoņos cietumā pavadītajos gados nav zaudējis prasmi ap sevi aust ietekmīgu cilvēku loku – Diena noskaidroja, ka viņa advokātu pulkam piepulcējusies Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča dzīvesbiedre, advokāte Zenta Bičkoviča, savukārt viņa intereses vairākos uzņēmumos pārstāv Valsts policijas darbinieks Pāvels Teļnovs. 

Valsts policija, Ieslodzījuma vietu pārvalde un Probācijas dienests pat vadības līmenī rīkojuši kopīgas sanāksmes, lai lemtu, ko darīt gadījumā, ja tiesa apmierinātu Ivanova lūgumu un viņš pirms laika izkļūtu no cietuma elektroniskajā uzraudzībā. Viena šāda sanāksme, pēc Dienas informācijas, notikusi 5. augustā. Tiesībsargiem esot bažas, ka I. Ivanova atbrīvošana var radīt negatīvas sekas. Probācijas dienesta priekšnieks Mihails Papsujevičs Dienai atzīst, ka elektroniskā uzraudzība nenozīmē, ka persona nedrīkst pamest mājas, esot pat veicināms, ka cilvēks meklē darbu un demonstrē gatavību integrēties sabiedrībā, izrauties no kriminālās pasaules. Ivanovs ir darījis visu, lai par sevi šādu priekšstatu radītu, – liela daļa īpašumu pārrakstīti vecākajai meitai Valērijai, kura kopā ar jaunāko māsu atradās Baltezera mājā brīdī, kad pagalmā tika nošauta viņu māte Ella. Izciezdams sodu Centrālcietumā, Ivanovs neesot vairījies no netīrākajiem darbiem, pat nesis ķieģeļus, ja vien bijusi iespēja, – tā neesot ierasta uzvedība "kriminālajām autoritātēm", Dienai viņu raksturo Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadība. 

Pēc pēdējās informācijas, ko līdz augusta sākumam apkopojusi pārvalde, šogad vien pirms termiņa ar elektronisko uzraudzību atbrīvoti 23 ieslodzītie, 27 ieslodzītie saņēmuši atteikumu. Intervijā Dienai pārvaldes priekšniece Spure atzīst, ka vismaz sākumā jaunā sistēma "klibojusi", bijuši atsevišķi gadījumi, kad, par spīti pārvaldes un arī Probācijas dienesta negatīvajam atzinumam, ka ieslodzītais nebūtu izlaižams pirms termiņa elektroniskajā uzraudzībā, tiesa lēmusi atšķirīgi. Šo un citu iemeslu dēļ Spure uzskata, ka jaunā norma, kas ļauj ieslodzītajiem pretendēt uz izkļūšanu no cietuma vēl pirms pirmstermiņa atbrīvošanas elektroniskajā uzraudzībā, nebija jāattiecina uz tā dēvētajiem smagajiem pantiem par slepkavībām, to organizēšanu vai pasūtīšanu. Viņasprāt, šī norma pēc būtības paredzēta ieslodzītajiem, kas izcieš sodu par ekonomiskajiem noziegumiem, tā dēvētajiem balto apkaklīšu pantiem. 18. oktobrī par Ivanova lūgumu izlaist viņu pirms laika elektroniskajā uzraudzībā lems tiesnesis Mārtiņš Tupureins, kuram šī soda izpildes lieta tika iedalīta ceturtdien, noskaidroja Diena.  

Visu Agneses Margēvičas rakstu lasiet pirmdienas, 22. augusta laikrakstā Diena!

Top komentāri

Dr.xy
D
Cik tiesnesi vai tiesneses sanema no si urlu zemcilveka par to nav konfisceti vina ipasumi ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas