Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izbeigts kriminālprocess par apbedīšanai paredzētu līķu samainīšanu

Valsts policija izbeigusi kriminālprocesu par apbedīšanai paredzētu līķu samainīšanu, aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska. Kriminālprocess izbeigts, jo nav noticis noziedzīgs nodarījums, skaidroja Gžibovska. Policija kriminālprocesu sāka pagājušā gada martā.

Latvijas Radio pērn martā vēstīja, ka pagaidām līdz galam nenoskaidrotu iemelsu dēļ kāda jūrmalnieku ģimene apbedīšanai saņēma svešu līķi, domājot, ka zemes klēpī gulda savu tēvu.

Marta beigās kāda sieviete no policistiem uzzinājusi, ka miris viņas tēvs. 65 gadus veco vīrieti ar pārsistu galvu atrada uz ielas. Lai noskaidrotu nāves cēloni, mirušais tika nogādāts Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā (VTMEC) Rīgā.

Nāves iemeslus skaidroja Tanatoloģijas nodaļā, kur mirušais pavadīja astoņas dienas. Tad ģimene rīkoja bēres. "Apglabājām plkst. 11 un 14.52 man pateica, ka mēs apglabājām ne manu tēvu," Latvijas Radio norādījusi sieviete.

Šo ziņu viņa saņēmusi no bēru rīkotājiem, uzņēmuma Sēru nams, kurus par kļūdu esot informējis VTMEC. Tur notikušajā sākumā esot vainota ģimene, kas neesot atpazinusi, ka apglabā svešu vīrieti.

Sieviete Latvijas Radio stāstījusi, ka viņai bijis grūti lūkoties uz mirušā seju. Tomēr, kad mācītājs lasījis lūgšanu, viņa to izdarījusi. Sieviete atzinusi, ka seja šķitusi svešāda, bet to norakstījusi uz tēva gūto galvas traumu un stresu. Arī citi bērinieki esot sacījuši, ka vīrietis ir izmainījies, bet nevienam pat prātā neesot ienācis, ka zārkā guļ svešinieks, vēstīja Latvijas Radio.

Mirušā vīrieša meita arī stāstījusi, ka pēcāk viņai piezvanīts un izteikts piedāvājums pa nakti samainīt mirušos. "Morgā piezvanīja kāds un pateica, vai jūs esat ar mieru, mēs pa nakti viņu dabūsim ārā, pa klusām un rītā atnāksi, atvadīsies. Tajās pašās drēbēs pārvilksim un zārkā ieliksim," apgalvojusi sieviete.

Viņa gan šo priekšlikumu noraidījusi. Likums šādos gadījumos līķi ļauj izrakt tikai ar tiesas atļauju. Latvijas Radio ziņoja, ka VTMEC darbinieki esot vēlējušies, lai sieviete paraksta atļauju līķi izrakt. Toreiz Latvijas Radio vēstīja, ka centrā par gadījumu zinot, bet komentēt to nevarot, jo policija veic izmeklēšanu kriminālprocesā.

Ģimene esot panākusi vienošanos, ka otras bēres apmaksās VTMEC, taču segt ģimenes morālās ciešanas centrs esot atteicies.

Apbedīšanas biroja Sēru nams, kas rīkoja pirmās bēres, pārstāve Diāna Černova Latvijas Radio paudusi, ka situācija ir amorāla. "Es domāju kaut kāda iekšējā nekārtība, ja tā var teikt. Vai nu tas bija kaut kas paviršs, kaut kas palaists garām no viņu puses. Vai tas bija jau pie atvešanas," viņa skaidrojusi.

Jau vēlāk Latvijas radio vēstīja, ka Veselības ministrija pieprasījusi paskaidrojumus no VTMEC. Ministrijas pārstāve Undīne Šulca medijam skaidrojusi, ka centrs savā atbildē atzinis kļūdu saistībā ar neatbilstošu mirušās personas nodošanu apbedīšanas firmai. Atzīstot savu vainu, centrs ir uzņēmies izdevumu segšanu saistībā ar pārapbedīšanu, kā arī apmaksājis piederīgo piestādīto rēķinu par apbedīšanas izmaksām.

Ar tiesas lēmumu apbedītais vīrietis ir ekshumēts. Veiktas atkārtotas ekspertīzes, lai noskaidrotu abu mirušo identitātes un viņi atdoti ģimenēm apbedīšanai. Ministrija uzdeva centram veikt uzlabojumus, lai šādi gadījumi neatkārtotos. Jau toreiz policijā notikušo saistīja ar kļūdu.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Līķi var aprakt bez tiesas atļaujas, bet izrakt var tikai ar tiesas atļauju !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas