Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Par uzbrukumu Kažociņam apcietinātie savu vainu neatzīst

 Aizdomās par pērn janvārī veikto uzbrukumu bijušajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam Jānim Kažociņam apcietinātie vīrieši savu vainu inkriminētajā noziegumā neatzīst, aģentūrai LETA pastāstīja apcietināto advokāte Olita Kauce.

Vienam no vīriešiem tiek inkriminēta nozieguma organizēšana, bet pārējiem izpildīšana. Pēc uzbrukuma policija paziņoja, ka par notikušo sākts kriminālprocess par huligānismu personu grupā, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu, taču, kā pastāstīja advokāte, šobrīd viņiem tiek inkriminēts mēģinājums nodarīt smagus miesas bojājumus, lai gan cietušajam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi.

Vīriešiem tagad draud brīvības atņemšana no trim līdz piecpadsmit gadiem.

Lai gan Valsts policija šonedēļ publiski paziņoja, ka trijotne agrāk nonākusi policijas redzeslokā, advokāte apgalvoja, ka divi no viņiem ir agrāk netiesāti. "Viņi ir parasti ierindas cilvēki - ir gan darbavieta, dzīvesvieta, bērni, ģimene. Policija jau vienmēr saka, ka ir redzeslokā. Katram no mums ir savi plusi vai mīnusi, taču nekas neraksturo, ka mani aizstāvamie ir smagi noziedznieki," uzsvēra advokāte.

Trešais apcietinātais bija aizturēts par citu noziegumu, un paralēli viņam tagad tiek inkriminēts arī uzbrukums Kažociņam.

Neviens no advokātes klientiem savu vainu neatzīst un bijušo SAB vadītāju nepazīstot. "Viņi kategoriski savu vainu noliedz, ir gatavi sadarboties ar izmeklēšanu un prasīt visas izmeklēšanas darbības, taču mums visu atsaka, jo šobrīd esot valsts noslēpums. Viņi ir gatavi uz konfrontēšanu un jebko citu. Mums nav nekādas informācijas par versiju, kādēļ vienam manam aizstāvamajam būtu jāorganizē, bet pārējiem jāizpilda darbības. Vismaz lēmumā par atzīšanu par aizdomās turēto nav norādīts, kāpēc būtu šāds viedoklis," norādīja advokāte.

Advokāte arī pastāstīja, ka organizēts atpazīšanas process, taču skaidrība nav ieviesta. "Attiecībā uz vienu personu ir runa par to, ka viņš varbūt ir līdzīgs, bet kategoriski to nevar pateikt. Par otru personu, kura tiek turēta aizdomās par izpildīšanu, ir runa, ka cietušais viņu neatpazīst," norādīja advokāte.

Vaicāta, vai klientiem ir alibi, advokāte norādīja, ka diez vai kāds cilvēks vispār spēj atcerēties, ko viņš darīja un kur atradies pagājušā gada 22.janvārī. "Ja būtu alibi, tad drīzāk būtu aizdomas, ka cilvēks jau iepriekš bija plānojis un sev nodrošinājis pozīciju, ka viņš bija šur vai tur," piebilda Kauce.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa vīriešiem kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu un savā lēmumā pamatojusi, ka, esot brīvībā, vīrieši varētu saskaņot liecības vai traucēt izmeklēšanu. Vakar tiesas lēmums pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.

Jau ziņots, ka 1977., 1983. un 1986.gadā dzimušie vīrieši aizturēti pagājušajā nedēļā un šobrīd atrodas apcietinājumā.

Plašāku informāciju policija pagaidām nesniedz, tostarp netiek atklāti nozieguma motīvi. No komentāriem aģentūrai LETA atturējās arī Kažociņš.

Uzbrukums Kažociņam notika pērn 22.janvārī. Toreiz izskanēja, ka uzbrucēji bijuši vismaz divi un izmantoja gāzes baloniņu. Kažociņam nodarītās traumas uzreiz pēc uzbrukuma tika raksturotas kā vieglas.

Kažociņš patlaban ir aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) padomnieks starptautiskās drošības jautājumos un Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ārštata padomnieks sabiedrības integrācijas jautājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas