Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Valsts policijai ir informācija par vismaz 12 šāda veida krāpšanas gadījumiem

Policija brīdina: Lauksaimniecības jomā uzdarbojas krāpnieki

Lauksaimniecības jomā uzdarbojas krāpnieki, kuri piedāvā neesošu preci. Lauksaimniekiem radīti zaudējumi teju 43 000 eiro apmērā, portālu Diena.lv informēja Valsts policijā (VP).

Pēdējā gada laikā policijā vērsušās vairākas personas, kuras, vēloties iegādāties lauksaimniecības tehniku, kļuvušas par krāpšanas upuriem. Policija uzsākusi izmeklēšanu, kuras laikā noskaidrots, ka patiesi lauksaimniecības jomā aktivizējušies krāpnieki, kuri, piedāvājot iegādāties neesošu lauksaimniecības tehniku, izkrāpuši avansa maksājumus vairāku desmitu tūkstošu eiro vērtībā, atklāj VP.

Patlaban VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldei ir informācija par vismaz 12 šāda veida krāpšanas gadījumiem, kuri paveikti laika posmā no pagājušā gada pavasara līdz pat šim brīdim, kopumā lauksaimniekiem radot zaudējumus teju 43 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat nav izslēgts, ka šāda veida krāpšanas var atkārtoties, tādēļ VP aicina lauksaimniekus būt piesardzīgiem un pārliecināties par darījuma partnera piedāvāto preci un tās eksistenci pirms samaksas veikšanas.

Pēdējā laikā policijā ienākušās ziņas par šāda veida krāpšanas gadījumiem attiecināmas tieši uz lauksaimniecības tehnikas iegādi – proti noziedznieki, izvietojot sludinājumu portālos fotogrāfijas ar attiecīgo lauksaimniecības tehniku un tās tehnisko aprakstu, to piedāvā par izdevīgāku cenu, kas bieži ir zemāka par tirgus cenu, tādējādi pievilinot potenciālos pircējus.

VP norāda, ka krāpnieki, kuri izvieto sludinājumus ne tikai gaida, kad parādīsies pirmie interesenti, bet arī piedāvā savu neesošo preci personām, kas sludinājumos izteikuši vēlmi kādu konkrētu tehnikas ierīci iegādāties. Jāņem vērā, ka darījuma laikā ar potenciālo pircēju, krāpnieki parasti komunicē attālināti – sazinoties telefonsarunā vai e-pasta sarakstē. Komunikācija turpinās līdz brīdim, kad krāpnieki personai nosūta sagatavotu viltotu rēķinu par pirmās iemaksas veikšanu, lai organizētu tālāku preces pārdošanu. Tajā brīdī, kad persona šo iemaksu pārskaitījusi, komunikācija beidzas un no pirktās preces arī nav vairs ne vēsts.

Ņemot vērā, ar kādu intensitāti notiek šāda veida krāpšanas, VP aicina personas nekādā gadījumā nepirkt preci, kura nav redzēta dzīvē, kā arī nekādā gadījumā nepārskaitīt avansa maksājumu pirms persona nav droša, ka prece tiešām atrodas darījuma partnera – pārdevēja īpašumā vai valdījumā un var tikt pārdota.

Līdz šim policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šādu krāpšanas veidu pārsvarā īsteno personas grupā. Nereti šo grupu līderi noziedzīgo nodarījumu organizē, atrodoties ieslodzījuma vietā, atklāj VP.

Par iepriekš aprakstītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem VP Kriminālizmeklēšanas pārvalde uzsākusi kriminālprocesu par krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu nodarījumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, naudas sodu, ar mantas konfiskāciju vai bez tās. Tomēr, jāņem vērā, ka izmeklēšana lietā turpinās un, nav izslēgts, ka notikušā apstākļi varētu mainīties un līdz ar to arī likumā paredzētā atbildība par to.

VP norāda, ka krāpniecības shēmas lauksaimniecības jomā ir aktuālas ne tikai, iegādājoties lauksaimniecības tehniku. Policijas redzeslokā bijuši arī gadījumi, kad negodprātīgas personas piedāvā no lauksaimniekiem iegādāties graudus vai gaļas lopus, arīdzan par stipri izdevīgāku cenu. Pagājušā gada nogalē VP ziņoja par vairākiem graudu izkrāpšanas gadījumiem, kas notikuši 2016.gada pavasarī dažādos Latvijas reģionos. Toreiz krāpnieki, uzdodoties par kāda uzņēmuma pārstāvjiem, piedāvāja no zemniekiem iepirkt graudus, radot iespaidu, ka darījums būs zemniekiem izdevīgs. Pēc tam, kad pircēji graudus saņēma, par to parakstot attiecīgu pavadzīmi un solot apmaksāt pirkumu, piemēram, piecu dienu laikā, pārdevējam ar šīm personām vairs nav izdevies sazināties, kā arī nauda par darījumu tā arī netika saņemta. Par šo krāpšanas gadījumu policija izmeklēšanu pabeidza un tas tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Tolaik no lauksaimniekiem krāpnieki izkrāpa vairāk nekā 230 tonnas graudu.

Portāls Diena.lv jau iepriekš ziņojis par modernām krāpniecības metodēm, tai skaitā par shēmām, kā tiek apkrāpti zemnieki. 

Top komentāri

paganajiem mentiem un to prokuriem
p
Man bija tieši šāds gadījums, kad juridiskajai firmai pārskaitīju avansa maksājumu par būvmateriālu piegādi, gaidu vēl šodien!' Bija arī iesniegums mentenē(piedodiet, bet par policiju to nevar nosaukt!) - verdikts- atteikt ierosināt krimināllietu!!!! Te nav ne likumības, nedz kā cita, ir tikai mentu un prokuratūras patvaļa, kam grib ierosina lietas, kam grib atsaka! Izfabricē notikumus, apmēram- ļaunuma un dusmu ietekmē, mantkārīgu nolūku vadīts, izdarīja noziegumu, kā rezultātā sabojāja, vai ieguva savā īpašumā.....! Un pretēji, nav nozieguma sastāva.....tagad tiešām paliek baisi dzīvot Latvijā!
Katrina
K
Vai Latvija svalsti ir kaut vien nozare, kaut viena sfera kura butu sakartota, kura kalpotu Latviajs pilsonu lielakajai dalai??? Ne, tadu nav! Latvija valda bardaks, haoss, politku, ierednu, visatlautiba un tas t anotiek pedejso 26. gadus. Ne jau par velti no Latvijas porm muk simtiem tukstosi latviesu, lai atrastu sev brivibu, darbu un sanemtu par so darbu nopelnito, bet ne ta ka Latvija, kad par neko nedarisanu prezidenti, ministri, ieredni, Saeimas deputati sanem nepelniti un nesamerigi lielas algas un pensijas (nemot vela Latvija valdoso nabadzibu, trukumu) un pasi sev pieskir visa veida privlegijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas