Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Polijas lūgumu izdot Latvijas dzelzceļa darbinieku Lūsi Latvija saņēma jau oktobrī

Polijas lūgumu izdot Latvijas Dzelzceļa meitasuzņēmuma darbinieku Verneru Lūsi Latvija saņēma oktobra beigās. Kad tiesībsargājošās iestādes bija nolēmušas viņu aizturēt, Lūsis vairs nebija Latvijā, šovakar ziņo LTV raidījums de facto.

Polijā Lūsi tur aizdomās par iesaistīšanos noziedzīgos nodarījumos nodokļu jomā, dokumentu viltošanu un naudas atmazgāšanu. Grupējums, kurā pēc izmeklētāju ieskatiem Lūsis līdzdarbojies, nodarījis Polijas budžetam 50 miljonu eiro lielus zaudējumus.

Lūsi un vēl četras personas Polija oktobra beigās lūdza Latvijai izdod, taču tiesībsargājošās iestādes nesteidzās.

Latvijas Ģenerālprokuratūras starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors Mārcis Viļums skaidro, ka  izvēlējies nepiemērot Lūsim apcietinājumu nekavējoties, jo iespējamais noziegums pastrādāts pirms vairākiem gadiem. Tādēļ Lūsis uzaicināts uz prokuratūru, lai piemērotu viņam citu drošības līdzekli, kamēr tiesa neizlems jautājumu par viņa izdošanu.

“Prakse rāda, ka daudzi cilvēki atsaucas uz šo pavēsti, ierodas prokuratūrā un viņiem piemēro drošības līdzekli par dzīvesvietas nemainīšanu vai biežāk neizbraukšanu no valsts,” stāsta Viļums.

Taču Lūsis prokuratūrā noteiktajā laikā decembra sākumā neieradās. Tādēļ prokurors nosūtīja dokumentus Valsts policijai, lai tā veiktu viņa aizturēšanu. Tas noticis decembra beigās.

Taču Latvijas policija Lūsi neaizturēja. To izdarīja lietuvieši pāris nedēļas vēlāk – 10.janvārī.

No Iekšlietu ministrijas atbildes izriet, ka policijai bija vajadzīgs laiks, lai sagatavotos lēmuma izpildei.  

“Pamata pārmest Valsts policijai nav nekāda. Jo policija rīkojās atbilstoši pieņemtajiem lēmumiem. (..) Kad bija gatavība īstenot šo procedūru nacionāli, notika tas, kas notika. Personai atrodoties citas valsts teritorijā, viņa tika aizturēta,”  stāsta ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs.

Vairāk nekā divus mēnešus pēc Eiropas aresta ordera saņemšanas Lūša izdošanai, viņš turpināja pildīt amata ienākumus, vadot valstij piederošā Latvijas Dzelzceļa meitas uzņēmumu. Gan Lūša darbavietā, gan Satiksmes ministrijā apgalvo, ka neko neesot zinājuši par viņa izdošanas lūgumu. 

Pašlaik Lūsim noteikts aizliegums izbraukt no Lietuvas, kamēr tiesa izlems, vai viņš izdodams Polijai.

Lai gan Lūsis atkāpies no LDz Loģistika valdes locekļa amata, viņš aizvien ir uzņēmuma rīkotājdirektors. Dzelzceļa uzņēmumā skaidro, ka nevar Lūsi atbrīvot no darba viņa prombūtnes laikā. 

Top komentāri

Ļoti cienajams kungs
Ļ
Haha, cerams ka ārvalstis izķers mūsu pastarīšus.
Vidiš
V
lūsim no rokas aizgāja štelles , kad satiksmes ministra amatu ieņēma augulis , bet tieslietu ministrs mums ir pseido naciķis un magoni tiesā neizdevies tiesnesis , mums te tāds noziedznieku riņķa dancis ... laikam visi maksā mzdu partijām , bet brigmania atļaujas zaimot , paziņodams , ka ir kristietis , tas viss kopā ir valsts apsmiekls
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas