Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Spiegošanā Krievijas labā apsūdzētais taksists atbrīvots no apcietinājuma

Rīgas pilsētas tiesa šonedēļ nolēmusi no apcietinājuma atbrīvot par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēto taksistu Sergeju Sidorovu, noskaidroja aģentūra LETA.

Pēc tiesas lēmuma prokuratūra šodien vīrietim piemērojusi drošības līdzekļus - nodošana policijas uzraudzībā un aizliegums izbraukt no valsts, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā.

Patlaban krimināllieta tiek gatavota nodošana tiesai.

Jau ziņots, ka taksistu šoruden rosināja apsūdzēt Valsts drošības dienests (VDD). Likumsargu ieskatā, vīrietis noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" uzdevumā Latvijā mērķtiecīgi un sistemātiski vācis pret valsts nacionālās drošības interesēm izmantojumu informāciju nodošanai Krievijas specdienestiem.

VDD izmeklēšanas gaitā ir konstatējis 23 šī vīrieša īstenotus spiegošanas gadījumus. Konkrētais Latvijas pilsonis uzturējis regulāru saziņu ar noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadītājiem.

Taksists tiem regulāri sniedza informāciju par Latvijas un sabiedroto valstu bruņoto spēku personālu un tehniku, stratēģiski nozīmīgiem objektiem Latvijas teritorijā. Tāpat viņš noziedzīgajai organizācijai nodevis informāciju par uzņēmumiem Latvijā, kas atbalsta Ukrainu un iestājas pret Krievijas agresiju.

Informācijas ieguvi vīrietim atvieglojis taksometra vadītāja darbs, kas ļāva salīdzinoši netraucēti uzturēties lidostas, ostas un citu stratēģiski nozīmīgu objektu tuvumā.

VDD vīrieti aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēja šā gada 15.augustā. Taksista dzīvesvietā tika konstatēti vairāki datu nesēji, kā arī viņa prokremlisko ideoloģisko pārliecību apliecinoši simboli, piemēram, Krievijas un PSRS karogi.

Kriminālprocess pret vīrieti ir izdalīts no tā dēvētās "Baltijas antifašistu" kriminālprocesa, kurā apsūdzības celtas sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos, tomēr trīs no personām izsludinātas meklēšanā.

LETA jau rakstīja, ka šīs personas ir prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca, Aleksandrs Žguns, Staņislavs Bukains, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs.

No tā dēvētā "Baltijas antifašistu" kriminālprocesa arī bija izdalīta lieta, kura vēl viena persona apsūdzēt par spiegošanu Krievijas labā, pildot konkrētus "Baltijas antifašisti" uzdevumus.

Valsts drošības dienests iepriekš aģentūru LETA informēja sevi par "Baltijas antifašistiem" dēvējošā personu apvienība aizvadītā gada novembrī sāka izvērst un koordinēt pret Latvijas nacionālo drošību vērstas darbības, izmantojot speciāli šim nolūkam izveidotas saziņas grupas ziņojumapmaiņas platformā "Telegram".

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem "Baltijas antifašistiem" VDD sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas "Baltijas antifašistu" noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā.

Dienests ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā "Telegram" izveidoja kanālu "Baltijas antifašisti" un vairākus ar to saistītus kanālus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas