Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Stiprā reibumā pie stūres pieķertā tiesnese Silicka atteikusies no sākotnējā alkohola testa

TV3 raidījums Nekā personīga plašāk vēsta par apstākļiem, kādos pie stūres smagā reibumā pieķerta Aizkraukles tiesnese Iveta Silicka.

Sestdienas, 10.novembra pusdienlaikā, Stopiņu novada pašvaldības policija saņēma zvanu par kādu aizdomīgu auto. Tas pievērsis vērīgā iedzīvotāja uzmanību, jo braucis uzkrītoši lēni un manevri veikti neadekvāti.

"Mēs reaģējām, jo bijām tuvumā šai notikuma vietai. Auto tika apturēts. Pašvaldības darbinieki veica pārbaudi. Viņiem radās aizdomas, ka persona varētu būt lietojusi kādas apreibinošas vielas," stāsta Stopiņu novada pašvaldības policijas priekšnieks Ainārs Bērcis.

Pie  stūres bija Aizkraukles tiesnese Iveta Silicka. Viņa atteicās no alkohola pārbaudes izelpotajā gaisā. Tā kā pašvaldības policijai ir tiesības aizturēt, ne sodīt,  tika izsaukta Valsts policijas Ceļu policijas bataljona ekipāža, kas iesākto  darbu pārņēma.

"Iespējams, persona neuztvēra lietas apstākļus vai pārprata - šādas tiesības ir atteikties, ja ir kāda neuzticēšanās policijas darbiniekiem. Un ir citas metodes, kā tiek pārbaudīts šis alkohola reibums," norāda pašvaldības policijas priekšnieks.

Policija tiesnesi Silicku nogādāja ārstniecības iestādē. Tur medicīniskajā pārbaudē atklājās augsts alkohola saturs - turpat 3 promiles. Parasti šādos gadījumos autovadītājiem draud administratīvais arests, naudas sods un autovadītāja tiesību atņemšana. Taču ne Temīdas sargiem. Tiesnešiem Latvijā ir administratīvā imunitāte, lai nepieļautu nepamatotu iejaukšanos tiesneša profesionālajā darbā un pasargātu tiesnesi no ārējās ietekmes. Viņus cietumā neliek, netiesā un nodarījumu vērtē Tiesnešu disciplinārkolēģija, kur viens no sodiem var būt arī atbrīvošana no amata.

Tomēr Silickas lieta uzreiz nenonāca uz kolēģu galda. Policija to nosūtīja uz Rīgas rajona tiesu, kā tas būtu ar jebkuru ierindas iedzīvotāju. Tikai tur atklājās, ka pārkāpēja ir tiesnese un viņa nav tiesājama. 

Nav zināms, vai šādu kļūdu izraisīja policijas nezināšana vai vainīgā persona vēlējās lietu atrisināt iespējami klusi. Policijas filmētajā video redzams, ka tiesneses apliecība ir starp uzrādītajiem dokumentiem, bet protokolā ir ieraksts, ka darba vietu tiesnese nav nosaukusi. Līdzīgi arī medicīnas iestādē pie Silickas profesijas ir vienkārši ieraksts “strādā”.  

Pati Silicka raidījumam norādīja: "Es to nožēloju un atvainojos. Atvainojos sabiedrības priekšā, ka ar mani tā ir noticis. Bet viss rit savu gaitu." Ja tas pārvilks svītru Jūsu karjerai , tas būs smags trieciens? "Tas būs liels sarūgtinājums. Bet es ar to rēķinos."

Ivetu Silicku pirms 12 gadiem Saeima iecēla par Aizkraukles zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi. Pēdējos sešus gadus viņa skatījusi civillietas rajona tiesā. Smagi pārkāpumi šai laikā nav bijuši. Pirms mēneša tiesnesei dots pozitīvs profesionālais vērtējums.

Policija kavējas ar Silickas pārkāpuma dokumentu sūtīšanu, tāpēc disciplinārlieta pret tiesnesi joprojām nav ierosināta. Silickas priekšnieces, Zemgales rajona tiesas priekšsēdētājas Līgas Ašmanes vērtējums pārkāpumam ir skarbs:

"Es viennozīmīgi uzskatu, ka tiesneša amats ar šādu rīcību nav savienojams”. 

Savulaik pieņemot tiesneses Ivetas Silickas  un vēl citu 20 tiesnešu zvērestu, Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga izteica cerību, ka šie jaunie cilvēki nāks ar svaigu redzējumu,  kas ir tiesneša pienākums, ka viņi iespaidos savus kolēģus un pārveidos sistēmu, par ko arvien ir sūdzības un spēs iespaidot profesijas prestižu iedzīvotāju acīs. Kopā ar Silicku, zvērestu deva arī tiesnese Biruta Horuna Jūrmalā.

Pirms pieciem gadiem Nekā personīga ziņoja, ka Horuna ar kolēģi Solvitu Glaudāni tiesu spriedušas atrodoties alkohola iespaidā.Toreiz viņas sodīja ar 20% amatalgas  samazinājumu uz gadu.

Sodu - amatalgas samazinājumu uz laiku saņēma arī tiesnese Dina Bondare Vidzemes priekšpilsētas tiesā.Viņas vadītais auto ieskrēja stāvošā mašīnā tiesas pagalmā. Alkohola koncentrācija tiesneses izelpā bija 1,7 promiles.

Par alkohola lietošanu darbā tienseša mantiju pēdējos gados zaudējis vienīgi Rēzeknes tiesas tiesnesis Arvis Garais, kuru šovasar Saeima no darba atcēla. 

Cīņa ar dzērājšoferiem Latvijā ir sīva. Augstais bojāgājušo skaits piespiedis  likumdevēju gan ieviest administratīvos arestus, gan vairākkārt palielināt naudas sodus un laiku,kad atņem autovadītāja apliecību. Tiesnešus nekas no tā neskar un par administratīvās imunitātes pilnīgu vai daļēju atcelšanu diskutē jau vairākus gadus. Latvija palikusi kā viena no pēdējām valstīm, kur temīdas sargiem imunitāte vēl saglabāta, tomēr vienotas nostājas par pareizāko risinājumu  pagaidām nav ne tiesnešiem, ne likumdevējiem.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par automašīnas vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, paredz administratīvo arestu no 10 līdz 15 diennaktīm, naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz četriem gadiem.

Top komentāri

auditors
a
bet kurš būdams tādā statusā to neizmantotu?... braukt kārtīgā ķēmā , tas taču tik ir forši . Nesen Bārtas pagastā pierijies policists pie tā kunga aizraidīja pilnīgi nevainīgas divas nabaga dvēseles , kuras pirms tam vēl priecājās par dzīvi šai saulē... ments ar aizgāja , bet vai augšā?... tiesa šai gadījumā izpalika un zaudējumi no kā piedzīt šai gadījumā ari izpalika. Morāle : dzērājs pie stūres , vienalga , vai tas prezidents , vai ratiņstūmējs , ir un paliek noziedznieks , kuram sods viens.
Maksims Ter-Oganesovs
M
slikti, slikti
Ainārs Kadišs
A
"Tiesneses līdzšinējā darbībā pārkāpumi nav konstatēti"?! Šī zemiskā, nekaunīgā sieviete, izmantodama savu amatu, trīs(!) gadus liedza man tuvoties savai personīgajai mājai tuvāk par 500 metriem, faktiski liedza man audzināt un sargāt savus bērnus. Rezultātā divi aizgāja bojā. Dokumentus nepieņēma, lieciniekus neuzklausīja utt. Es vaigā redzēju, kā izskatās rets zemiskuma, netaisnīguma, stulbuma vai korumpētības iemiesojums. Varbūt, viņai, kā jau alkoholiķei, jau toreiz ar galvu kaut kas nebija kārtībā? Bet kā tad var uzdrīkstēties tiesāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas