Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Uzņēmējam piemēro cietumsodu par izvairīšanos no 2,5 miljonu eiro nodokļu nomaksas

Pērnā gada izskaņā spēkā stājies Kurzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru kāds vairāku uzņēmumu īpašnieks atzīts par vainīgu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, savukārt divas personas - par to, ka tās atbalstīja notiesātā uzņēmēja noziedzīgos nodarījumus, aģentūru LETA informēja prokuratūra.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka notiesātais ir uzņēmējs Jurijs Gromovs, kurš saskaņā ar "firmas.lv" pieejamo informāciju darbojies gaļas pārstrādes un tirgošanas biznesā un bijis īpašnieks nu jau vairs neeksistējušajiem uzņēmumiem "Ardeks ražošana" un "Ardeks". Tāpat viņš savulaik darbojies Latvijas Gaļas pārstrādātāju asociācijā.

Uzņēmuma īpašnieks sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un diviem mēnešiem ar mantas konfiskāciju, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz pieciem gadiem, savukārt pārējie apsūdzētie - viņa radinieki - sodīti ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem, kas noteikta nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu ar mantas konfiskāciju, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz diviem gadiem, un sabiedrisko darbu uz attiecīgi 120 un 100 stundām, informēja prokuratūra.

Tāpat tiesa lēma no apsūdzētājiem par labu valstij piedzīt kaitējuma kompensāciju 2 505 516 eiro.

Ar šo Kurzemes apgabaltiesas spriedumu tika atcelts Kurzemes rajona tiesas 2022.gada 27.aprīļa spriedums, ar kuru amatpersonas apsūdzētie radinieki tika atzīti par nevainīgiem un attaisnoti, savukārt amatpersona tika sodīta ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, kas noteikta nosacīti ar pārbaudes laiku uz četriem gadiem, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz pieciem gadiem.

Par minēto tiesas spriedumu prokurors Kurzemes apgabaltiesā iesniedza apelācijas protestu.

Saskaņā ar apsūdzību uzņēmumu valdes loceklis un uzņēmumu īpašnieks - organizēja un vadīja uzņēmumu saimniecisko darbību. Amatpersona ar grāmatvežu starpniecību aprēķināja un norādīja valsts budžetā maksājamo nodokļu kopsummu, no kuras valsts budžetā samaksāja tikai nelielu daļu.

Apsūdzētais savlaicīgi un pilnā apmērā neveica aprēķināto un deklarēto nodokļu maksājumus, tādejādi izveidojot nodokļu parādus lielā apmērā.

Naudas līdzekļus, kurus varēja novirzīt pilnīgai nodokļu nomaksai, apsūdzētais izvēlējās izlietot citiem mērķiem, tādējādi apzināti izvairoties no nodokļu nomaksas. Savukārt abi pārējie notiesātie ar savām darbībām atbalstīja notiesātās amatpersonas noziedzīgos nodarījumus, proti, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā rezultātā nodarīja valstij zaudējumus lielā apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas