Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Alternatīvā sociālā aprūpe saskaras ar milzu grūtībām

Valdība apstiprinājusi Labklājības ministrijas (LM) izstrādātās pamatnostādnes, kas paredz tuvāko sešu gadu laikā reformēt sociālās aprūpes pakalpojumu sistēmu. Iecerēts radīt alternatīvu pakalpojumu valsts sociālās aprūpes centriem. Tajā pašā laikā piemērs, kuru kā paraugu jaunajai sistēmai min LM pārstāvji, jau gadiem saskaras ar milzu grūtībām, otrdien raksta laikraksts Diena.

Siguldas novadā top kopienu pakalpojums Cerību sēta, kas cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem paredz radīt apmēram sešas grupu mājas, kur katrā dzīvotu apmēram astoņi cilvēki. Lai to iemītniekiem sniegtu drošības sajūtu, apstākļus paredzēts pēc iespējas vairāk pietuvināt ģimeniskai videi. Plānots izvietot arī sporta laukumu, un ikdiena tiks organizēta individuāli, ļaujot katram iemītniekam iesaistīties dažādās aktivitātēs. Pagaidām vienīgais apliecinājums iecerei gan ir zemes gabals un attīstības plāns. Tā kā projekts iestrēdzis, biedrība Cerību spārni, kas to kūrē, augustā atklājusi telpas, kurās jau tagad darbojas jaunieši ar garīgās veselības traucējumiem.

Centra vadītāja Evita Viļķina par valsts sociālajiem aprūpes centriem izsakās diezgan kritiski. Esot arī izņēmumi, bet lielākoties šādās iestādēs nav piemēroti apstākļi cilvēka attīstībai, viņi netiek pienācīgi nodarbināti. Līdz šim Cerību sētai iztērēti 30 000 eiro, nauda lielākoties ieguldīta ēku projektu izstrādē, kā arī piebraucamo ceļu projektā. "Gadu cīnījāmies, lai iegūtu atļauju no kāda saimnieka par to, ka piebraucamais ceļš skars arī viņa zemes gabalu," stāsta E. Viļķina. Mainīts arī plāns, kur izvietot Cerību sētu. Sākotnējā iecere bija to darīt Morē, taču, kad sākās publiskā apspriešana, iedzīvotāji pretojās. "Saņēmām daudz negāciju no vietējiem iedzīvotājiem. Cilvēki neredzēja, ka tiks radītas jaunas darba vietas. Bija sajūta, ka mūs nomētās ar akmeņiem," atceras vadītāja. 

Plašāk lasiet rakstā Alternatīvā aprūpe vēl tikai sapņos otrdienas, 3.decembra, laikraksta Diena 6.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas