Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Carnikavas novada dome atsakās atcelt tūrisma nodevu

Neraugoties uz Ekonomikas ministrijas (EM) un Tūrisma konsultatīvās padomes iebildumiem, Carnikavas novada dome neplāno atcelt tūrisma nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu, kas ar novada domes lēmumu tika noteikta šā gada 25.maijā.

Carnikavas novada domes priekšsēdētājas vietniece Genovefa Kozlovska pastāstīja, ka jautājums par tūrisma nodevu trešdien skatīts novada domes sēdē, kurā pašvaldības deputāti nolēma, ka nodeva netiks atcelta. "Sēdē piedalījās arī pārstāvji no EM un Tūrisma asociācijas, bet viņu teiktais mūs nepārliecināja. Mums savā novadā ir tiesības šādas nodevas iekasēt," teica Kozlovska.

Kā ziņots, Carnikavas novadā 25.maijā pieņemti pašvaldības saistošie noteikumi, kas jau no šā gada 1.jūnija paredz iekasēt nodevu par katru tūristu un atpūtnieku, kas par maksu tiks uzņemts pašvaldības teritorijā. Uzņēmējiem ir pienākums līdz katra kalendārā mēneša 15.datumam iesniegt Carnikavas novada domē informāciju par izmitināto atpūtnieku un tūristu skaitu un uzturēšanās laiku iepriekšējā kalendārajā mēnesī, savukārt desmit dienu laikā pēc noteiktās informācijas iesniegšanas jāiemaksā pašvaldības budžetā nodevas maksājumu par iepriekšējo kalendāro mēnesi.

Noteikumi paredz, ka laika periodā no 1.oktobra līdz 31.aprīlim uzņēmējiem būs jāmaksā 20 santīmu diennaktī, bet no 1.maija līdz 31.septembrim - 60 santīmu diennaktī par katru par maksu uzņemto atpūtnieku vai tūristu.

Plānots, ka nodevas ieņēmumi tiks ieguldīti Carnikavas novada pašvaldības administratīvās teritorijas sakārtošanā, sanitārās tīrības nodrošināšanā, tostarp piekrastes joslas uzturēšanā, kā arī tūrisma infrastruktūras attīstībā.

Ekonomikas ministrijas izveidotā Latvijas Tūrisma konsultatīvā padome otrdien nosūtījusi atklātu vēstuli Carnikavas domei, kurā norāda, ka bez iepriekš veiktām investīcijām tūrisma infrastruktūrā domei nav pamata iekasēt no tūristiem maksu par tās izmantošanu. Padome uzskata, ka simbolisku nodevu no piesaistītajiem tūristiem varētu iekasēt tikai pēc tam, kad pašvaldība ir veikusi nozīmīgas investīcijas tūrisma infrastruktūras labiekārtošanā un tūrisma mārketingā, sekmējot nozares attīstību.

Nodeva nav akceptējama arī tās pieņemšanas formas un sava satura dēļ, un tā neveicinās tūrisma attīstību novadā, norādīja padome. Turklāt nodeva esot voluntāra, jo tika ieviesta bez apspriešanas ar komersantiem, kas tika noteikti par tās iekasētājiem, bez tūristu plūsmas apjomu izvērtēšanas un tūristu radītās papildu slodzes uz vidi analīzes.

"Ir uzņēmēji, kas uzskata, ka tas ir pilnīgi normāli," uzsvēra Kozlovska, norādot, ka viens uzņēmējs Garciemā paudis atbalstu nodevas iekasēšanai. Arī pret nodevu rakstiskus iebildumus pagaidām esot paudis tikai viens uzņēmējs, kurš lūdzis atlikt nodevas ieviešanas termiņu līdz nākamā gada 1.jūnijam.

"Tūrists nav tas cilvēks, kas ir tik nabadzīgs, ka nevar nomaksāt nodevu, turklāt tas nav pirmās nepieciešamības pakalpojums. Visā pasaulē ir šāda prakse, tāpēc domāju, ka ir lieki sacelt šādu ažiotāžu. Carnikavas iedzīvotāji to atbalsta, un viņu intereses mums ir pirmajā vietā," uzskata Kozlovska. Viņa norādīja, ka tūrisma nodevas ieviešana ir saskaņota Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Šis nav pirmais strīdīgi vērtētais domes lēmums, kas ietekmē tūrismu novadā. Jau ziņots, ka jūnija sākumā, atsaucoties uz iedzīvotāju sūdzībām par apgrūtinātu satiksmi, Garciemā uzstādītas zīmes, kas aizliedz automašīnām stāvēt visā tā teritorijā. Tādējādi izveidojusies situācija, ka Garciemā ar mašīnu nav iespējas uzturēties un šis liegums pilnībā iztukšojis šo piekrastes ciemu, ievērojami apgrūtinot jebkuru ar tūrismu saistītu biznesu.

Garciemā ir viena centrālā iela, kas ir šaura, tāpat kā šķērsielas, un, kad siltā laikā sabrauc atpūtnieki un noliek mašīnas, tām garām netiek ne operatīvais transports, ne miskastes mašīnas, arī iedzīvotāji nevar izbraukt no savām sētām, jo mašīnas aizšķērso ceļu. Tādēļ šogad pašvaldība pieņēmusi lēmumu aizliegt stāvēt uz ielām visā Garciema teritorijā.

Uzņēmēji pauda neapmierinātību par šādu lēmumu, jo reti kurš vairs ir gatavs mērot garo ceļu no autostāvvietas pie Garciema dzelzceļa stacijas līdz pludmales kafejnīcām un viesu namiem, tāpēc labprātāk izvēlas kaimiņu ciemus, kur ar mašīnu iespējams piebraukt daudz tuvāk jūrai.

Gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji aicinājuši domi šo aizliegumu atcelt, taču lēmums joprojām ir spēkā, apstiprināja Kozlovska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas