Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dabas aizsardzības pārvalde šogad veiks bioloģiski vērtīgo zālāju apsekošanu

2013.gadā Dabas aizsardzības pārvalde veiks bioloģiski vērtīgo zālāju (BVZ) inventarizāciju. Kopumā paredzēts apsekot līdz 50 000 ha zālāju, aptverot tās platības, kas agrākos gados ir bijušas noteiktas kā BVZ, bet par kurām nav drošas informācijas par to pašreizējo stāvokli, kā arī šogad no jauna pieteiktos zālājus.

Paredzētie darbi tiks veikti Zemkopības ministrijas uzdevumā līdz šī gada veģetācijas sezonas beigām, aktualizējot informāciju un novērtējot stāvokli tiem BVZ, kas netiek pieteikti atbalsta maksājumiem un jaunajiem līdz šim neidentificētajiem zālājiem. Detalizēta informācija par apsekojuma rezultātiem būs pieejama pēc šī gada 1.novembra. 

Lauka darbus veiks sertificēti sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperti pēc vienotas BVZ noteikšanas metodikas, kuras pamatā ir bioloģiskās daudzveidības novērtējums konkrētajā zālājā. Raksturīga BVZ pazīme ir liels sugu klāsts kā ziedaugiem, tā graudzālēm, kurā nav izteiktu dominējošo sugu un šādiem zālājiem ir labi izveidojusies velēna. Lai zālāju atzītu par bioloģiski vērtīgu, tam ir jābūt ilgstoši neartam, kā arī atbilstoši apsaimniekotam - pļautam vai ganītam. 

Zālāju biotopi Latvijā ir vieni no apdraudētākajiem un to platības sarūk galvenokārt to neapsaimniekošanas dēļ. Būtiski ir apzināt ikvienu BVZ un īpaši tos, kuriem vēl ir atjaunošanās potenciāls pēc pareizi veiktiem apsaimniekošanas darbiem. Pēc šī gada lauka darbu sezonas noslēguma būs apzinātas arī šādas atjaunojamas teritorijas un izstrādāti un iesniegti Zemkopības ministrijā vēlamie apsaimniekošanas modeļi katrai zālāju grupai. 

Izstrādājot jauno Latvijas Lauku attīstības programmu 2014. – 2020.gadam, Dabas aizsardzības pārvalde par nozīmīgu uzskata ierosinājumu paplašināt Agrovides pasākumu klāstu, atbalstot zālāju biotopu, kas ilgstoši nav apsaimniekoti, atjaunošanas veicināšanu ar atbalsta maksājumu palīdzību, kompensējot izdevumus par koku un krūmu izvākšanu.  

Dabas aizsardzības pārvalde aicina zemju īpašniekus būt aktīviem un pieteikt savus zālājus apsekošanai. Pieteikuma anketas par jaunajiem BVZ tiek gaidītas Zemkopības ministrijā līdz šī gada 1.maijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas