Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ēkas rekonstrukcijas laikā Alūksnē atrod daļu Ļeņina skulptūras

Īstenojot Alūksnes Jaunās pils kompleksa ēku un muižas parka objektu rekonstrukciju vienā no atjaunojamajām kompleksa ēkām atrasta Ļeņina skulptūras vidusdaļa, portālu Diena.lv informēja, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

“Skulptūras daļa tika atrasta, izceļot sabrukušas velves fragmentus no Ledus pagraba ēkas. Tā kā zinājām, ka šāds atradums varētu būt, darbi tika veikti ļoti uzmanīgi,” norādīja Alūksnes muzeja direktore Inita Veismane.

Jau aizvadītā gada maijā, tīrot Alūksnes Jaunās pils Vīna pagrabu, tika atrasta Ļeņina skulptūras daļa - krūšutēls, bet Ledus pagraba priekštelpā - kāju daļa. Šovasar, uzsākot rekonstrukciju pils kompleksa Ledus pagrabā, atrasta arī skulptūras vidusdaļa.

Skulptūra tapusi pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Tās autors bija Baltijas kara tehniskās skolas pasniedzējs Sergejs Opriško. 1957. gadā viņš informēja Ministru padomi par izgatavoto, 244 centimetru augsto Ļeņina skulptūras modeli. Skulptūru bijis plānots novietot Alūksnē, taču 1958. gadā Kultūras ministrija pēc skulptūras apskates to darīt aizliegusi.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda  (ERAF) atbalstītajā projektā Alūksnes Jaunās pils kompleksa ēku un muižas parka objektu rekonstrukcija paredzēts rekonstruēt pils fasādi, restaurēt durvis un logus, ziemeļu fasādes ieejas portāla akmens daļas, kā arī terases un terases balkonu daļas akmens daļu. Tāpat plānota Vīna pagraba un Ledus pagraba rekonstrukcija.

Minētā projekta ietvaros jau rekonstruēti muižas parka celiņi, izgatavoti un uzstādīti seši soliņi, rekonstruēts dīķis, atjaunota un pie dīķa novietota skulptūra Nāra. Savukārt pēc pils rekonstrukcijas tiks izveidoti dažādi tūrisma materiāli par Alūksnes Jaunās pils kompleksu un muižas parku.

Projekta kopējās izmaksas ir 434 623 latu. No ERAF līdzekļiem finansēs 365 489 latus, valsts budžeta finansējums ir 12 914 lati, bet pašvaldības finansējums - 52 089 lati.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas