Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izmantojot robus likumā, apreibinošo vielu tirgoņi rūpalu attīsta reģionos

Jelgavniekos sašutumu izraisījusi ziņa par legālo narkotiku nekaunīgu pārdošanu pašā pilsētas centrā. Viena no pilsētā esošajām apreibinošo vielu tirgotavām ierīkota daudzdzīvokļu mājas pagrabstāvā tikai dažu metru attālumā no Jelgavas pilsētas domes, un šim faktam uzmanību pievērsa laikraksts Zemgales Ziņas.

Uzņēmējs Andrejs (vārds mainīts), kurš dzīvo šajā namā un turpat izīrē arī tirdzniecības platības, Dienai atklāj veidu, kā apšaubāmo vielu tirgotāji mēģinājuši viņu apmuļķot, lai noslēgtu telpu nomas līgumu: "Zvana man un skaidro, ka nodarbojas ar tīrīšanas līdzekļu un tējas tirdzniecību un vēlas uz mēnesi noslēgt darījumu, īso periodu pamatojot ar vēlmi novērtēt, kā konkrētajā vietā veiksies, un, lai es ātrāk piekristu, piedāvā maksāt augstāku cenu." Uzņēmējs aizdomīgajam darījumam nav piekritis, taču tirgotājiem izdevās pārliecināt blakus telpu īpašnieku, kurš pēc līguma parakstīšanas, uzzinājis par jauno īrnieku patieso darbības veidu, bijis ļoti neapmierināts. "Tas, ka viņi uzdrošinās nodarboties ar šo lietu pilsētas vadības acu priekšā, ir kā spļāviens sejā, un arī policija viņus neierobežo! Nevaru ļaut saviem bērniem pagalmā rotaļāties, kamēr tur diennaktīm apgrozās visi šie aizdomīgie tipāži! Ja amatpersonas nedēļas laikā neradīs risinājumu, veidošu brīvprātīgo vienību, lai ar citām metodēm patriektu šos neliešus no mūsu pilsētas!"

Jelgavas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andris Lakstīgala Dienai norāda, ka vielu tirgotāji ļoti bieži maina atrašanās vietas un likumsargi par viņu darbību katru dienu saņem vairākas iedzīvotāju sūdzības: "Cilvēki uztraucas par savu drošību un baidās, ka šo maisījumu lietotāji reibumā varētu uzbrukt. Izbraucot uz notikuma vietu, mēs varam tikai pārbaudīt personu datus, jo tirgotā viela ir legāla, lai gan novērojumi liecina, ka tās ietekme ir graujoša." A. Lakstīgala piebilst, ka reidos vairākkārt izdevies atrast meklēšanā esošus likumpārkāpējus un protokoli par šo vielu lietošanu sastādīti arī nepilngadīgajiem.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas priekšnieks Pēteris Bauska skaidro, ka šo rūpalu likumsargi var tikai ierobežot, trenkājot tirgoņus par tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem, piemēram, čeku neizsniegšanu vai ugunsdrošības noteikumu neievērošanu, kā arī ik pa laikam izņemot preci, lai veiktu sastāvdaļu ekspertīzi: "Problēma ir ļoti sasāpējusi - šo it kā legālo vielu reibumā esošs autovadītājs kādu var notriekt. Rūpals sāk izplatīties lauku reģionos, tādējādi vēl vairāk degradējot vietējo jaunatni."

"Vienīgais, ko šajā gadījumā spēj dome, ir runāt ar vietējiem uzņēmējiem, lūdzot viņiem neizīrēt tirdzniecības platības aizdomīgo vielu tirgotājiem vai lauzt noslēgtos līgumus, taču tas neatrisina problēmu saknē. Pietiek parunāt ar mediķiem, kuriem katru dienu nākas sniegt palīdzību apreibušiem jauniešiem, lai saprastu, ka situācija ir nopietna," norāda Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS). Viņaprāt, jautājums joprojām ir aktuāls valdības kūtruma dēļ, kas baidās pieņemt drosmīgus lēmumus, lai ierobežotu apreibinošo vielu tirgoņus.

Visu rakstu lasiet pirmdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas